Kent Haberleri

Sur'daki az hasarlı mahaller yerinde yapılanmalı!

Sur Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Sur’daki 3 seçeneği kabul etmediklerini ifade ederek, az hasarlı mahallerde yerinde yapılandırma istediklerini vurguladı.

Diyarbakır Sur İlçesi’nde 7 aydan bu yana sokağa çıkma yasağının yaşandığı Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Sur’daki evleri yıkılan ailelere yönelik sarf ettiği 3 seçeneği kabul etmediklerini ifade ederek, bu taleplerin halk için uygun olmadığını söyledi. Az hasarlı mahallerde yerinde yapılandırma talebinde bulunduklarını vurgulayan Topdemir, yardımların gerçek mağdurlara gitmediğinden yakındı.





“Bakan Özhaseke’nin talebi uygun değil”


İşte, Koçero Topdemir ile röportajın tamamı;


7 aydan bu yana sokağa çıkma yasağının yaşandığı Cemal Yılmaz Mahallesi muhtarı olarak, Çevre ve şehirlik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Diyarbakır’da açıkladığı Sur’un ihya planını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bakan Sayın Özhaseki, Sur’da evleri yıkılan vatandaşlara iki-üç seçenek sunuyor. Bu üç seçenek halka dayatılmak isteniyor. Halk bunu kabul etmiyor. Devlet halkın talebini kabul etmelidir. Bu talepler, ne bizim ne de halk için uygun değil. Yerinde yapılandırma istiyoruz. Bazı mahallerde çok az hasar görmüş yapılar bulunuyor. O hasarlı evlerin onarılarak, yine sahiplerini verilmesini istiyor. Yine hasar gören alt yapı ve elektriğin onarılmasını istiyoruz. Çatışmalardan dolayı tahrip olan evler ve alt yapının onarılması için AK Parti İlçe Başkanı Şeref Yontürk’e ilettik. Aciliyet arz eden konuların giderilmesi ve bu az hasarlı evlerde oturan vatandaşların evlerine dönmeleri konusunda kendilerine bilgi verdik. Kendisi de Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’ye durumu ilettiklerini söyledi. Bakan Özhaseki, taleplerimize olumlu baktığını ve yerinde yapılandırmanın olabileceğini söylemiş.


“Yardımlar gerçek mağdurlara gitmiyor”


 Sur’daki evlerinden göç edenlerin durumu ne? Görüştüğünüz aileler var mı? Ne yapıyorlar?


Gerçekten şuanda Sur’da zorla evlerinden göç eden insanlar mağdurlar. Halka yapılan yardımlar birebir mağdurlara ulaştırılmıyor. Kafa kol temelinde, bireylerin ikili ilişkilerine göre yapılıyor. Bu konuda tespit ettiklerimizde oldu. Evi Sur’da olmayan ailelere yardımların gittiğini biliyoruz. Şuanda Sur mağdurlarına yapılan yardımlarda herkes adamına göre muamele yapıyor. Ama bu böyle olmamalı. Örneğin, Avrupa’nın herhangi bir ülkesi veya İstanbul’daki bir kurumdan Sur’daki mağdur ailelere yardım gönderiliyor. Bu yardımlar, Sur’dan zorla göç ettirilen insanlara gönderiliyor. Onlara ulaştırılması için buradaki kurumlar aracı olarak kullanılıyor. Ama maalesef kurumlar, istenilen şekilde yardımları gerçekten hak sahiplerine vermiyor.


“Yardımları gerçek mağdurlara verin!”


 Siz ne yapıyorsunuz peki?


Biz Mahalle muhtarları olarak, herhangi bir yardım veya STK’ya ‘bizim mahalleye ne yardım yaptınız’ diye soruyoruz. O kurum benim mahallemi benden daha iyi bilemez. Yardımlar verilmiyor. Biz kimin mağdur olup olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu temelde onlara sesleniyoruz; eğer gerçekten bir yardım yapacaksanız gerçek mağdurlara gidin. Yardım yapılacaksa o mahallenin muhtarı ve halkıyla görüş. Sana verilen bilgileri de araştır. Doğruladığın da yardımları dağıtın diyoruz. Ama biz Sur’daki muhtarlar olarak sürekli istişare ediyoruz. Bazı aileler vardır ki, ay sonunda ellerine 4-5 bin TL geçmesine rağmen yardım alıyor. Diğer taraftan evinde çalışan insanı olmamasına rağmen bu yardımlardan alamıyor. Singer yatağı olmayıp da yerde uyuyan insanlar var. Ancak bu insanlara yardım ulaştırılmıyor. Bir kere daha söylemek gerekirse, biz yardımların doğru yere ulaşmasını istiyoruz. Ve bunun takipçisi de olacağız. Önümüzdeki süreçte yardımlar kafa kol ilişkisi içerisinde devam ederse, yardımları dağıtanların isimlerini deşifre edeceğim. Kim olursa olsun?


“Mahallede evlerin çoğu az hasarlı”


 Sizin mahalleniz 7 aydır sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.  Son Durum ne?


Mahallemizin nüfusu 6 bin 500 civarındaydı. Bunların tümü göç etmek zorunda kaldı. 10-15 gün önce hasar tespit komisyonu ile birlikte aylar sonra Mahalleye girdim. Mahallemizde evlerin çoğu az hasarlı. Yüzde 1-2 civarında ise çok hasarlı evler var. Elektrik, su ve alt yapı ile az hasarlı evler çok hızlı bir şekilde onarılırsa aileler evlerine taşınabilir. Çünkü çoğu evler oturulabilir evlerdir. Tahribat çok fazla yok.


“Vekillerle görüşmelerimiz sürüyor”


 Sur muhtarı olarak siyasi parti temsilcileri ile görüştünüz mü?


Sur’daki Muhtarlar olarak Diyarbakır HDP ve AK Parti İl ve İlçe başkanları ile  AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ve AK Parti milletvekili adayı Şafak Yontürk ile bizzat görüştüm. Halkın taleplerini ilettik. Bildiğiniz gibi halk, ilk taleplerini mahalle muhtarlarını yapıyorlar. Her ne kadar 7 aydır aynı mahallede oturmuyorsak da yine de telefonla bizi ulaşıyorlar. Taleplerini bize iletiyorlar. Biz Milletvekilleri ile görüştüğümüzde mevcut sıkıntıları dile getiriyoruz. Onların da bu talepleri Hükümete iletmelerini istiyoruz. 7 aylık mağduriyete son verilmesini konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz. AK parti İlçe Başkanı Şeref Yontürk, gerçekten Sur halkına elinden gelen yardımı ve desteği veriyor. Yine Milletvekili adayımız Şafak Yontürk de elinden geleni yapıyor, yapmaya devam ediyor. Mağdur halkımız adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum.


Yalnız bu mevcut durumun biran önce sonlandırılarak, insanların evlerine dönmeleri konusunda gerekenin yapılmasını istiyoruz. Biz Kaymakam bey’e sıkıntılarımızı dile getirdik. Kendisi de bu sıkıntıların giderilmesi konusunda gereken hassasiyeti göstereceklerini söylediler. Vali Bey ile bir kez görüştük. Vali bey, operasyonların ve çatışmaların bitmesinin ardından az hasarlı evlere vatandaşların yerleştireceğini belirttiler. Ama 4 aydan bu yana çatışmalar bitmesine rağmen vatandaşlar yerleştirilmedi evlerine, mağduriyetleri de sürüyor. Biz Savaş Mahallesi sakinleri olarak, mağduriyetimize son verilmesini bekliyoruz.




Sait BAYRAM/Diyarbakır Yenigün



Bu haber Çankırı'da Yenigün'de şöyle yer aldı:


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Mahalli İdareler Genel Müdüıiüğü'nün bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti. 

Terör örgütünden temizlenen ilçelerde yürütülen faaliyetlere ilişkin de değerlendirmede bulunan Özhaseki mağdur vatandaşlara birkaç alternatif sunulacağını vurguladı. 

Özhaseki, "Eskiden eviniz vardı ve teröristler yıktılarsa, o evin bedelini biz devlet olarak veriyoruz. İkinci olarak, çevrede yaptırdığımız 2+1, 3+1 güzel evler var. Takas edelim" dedi. Özhaseki, bu seçeneklerin dışında vatandaşlara Mardin'den, Şanlıurfa'dan hatta İstanbul'dan ev verebileceklerini kaydetti. İnşaat sektörünü canlandıracak birçok düşünceleri bulunduğunu belirten Özhaseki, "Ama burası da müteahhitlik bakanlığı değil. Bundan sonra da olmayacak" diye konuştu. 


Çankırı'da Yenigün