Kent Haberleri

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ev sahipliğinde ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliğin önemi ve aciliyeti tartışıldı. Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandıC

Sürdürülebilirlik alanındaki fırsatları daha güçlü bir şekilde vurgulamak hedefiyle düğmeye basan  yapı sektörü, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ev sahipliğinde, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle “Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’22"nde buluştu ve sürdürülebilirlik tartışıldı.

Swissôtel The Bosphorus-İstanbul'da düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’22'de bu yıl "Sıfırın İnşası" ana tema şeklinde belirlendi. 40’a yakın konuşmacı, dünya gündemini kapsayan 5 özel konu, 100’e yakın kurum ve kuruluşun yanı sıra 650 civarında katılımcının olduğu zirvede, "Binaların geleceği, sürdürülebilir finansman, karbonsuzlaştırma hedefleri ve döngüsel ekonomi" gibi konu başlıkları masaya yatırıldı.

Zirve'nin açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, ulusal yeşil bina sertifikası olan YeS-TR ve sürdürülebilirlik kavramları ile ilgili konuştu. Yeşil bina uygulamalarının enerji verimliliği ve çevrenin korunması açısından son derece önemli bir hamle olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Suver, Türkiye'nin kendi yeşil bina kriterlerini belirlediği YeS-TR sertifikasına ilişkin de önemli bilgiler verdi. 

Yeşil binaların değerlendirilmesi, derecelendirilmesi ve sürdürülebilirliğin tasdikini sağlayan yerli ve milli bir uygulama olan Yeşil sertifika (YeS-TR) sistemini kullanıma hazır hale getirdiklerine dikkat çeken Suver, bu sistemle bir binanın tasarımından kullanımına kadar geçen bütün süreçleri çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirdiklerinin altını çizdi. 

Suver, çevreye daha az zarar veren, enerjiyi en verimli şekilde kullanan, atığını değerlendiren, yeşil alan ve sosyal donatısı bulunan, üst seviye ses yalıtımına sahip, ulaşım planlaması olan bina ve yerleşim alanlarının hazırlanmasını amaçladıklarını vurguladı.

 

Enerji tüketiminin en büyük kaynağının binalar olduğuna dikkat çeken ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, 7 milyon konutun kentsel dönüşümünün sürdürülebilir kriterlere uygun olarak yapılması halinde uzun vadede 500 ila 800 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu sağlanabileceğinin de altını çizdi. Kılıç, konuyla ilgili olarak "ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, binaların sürdürülebilir olması enerjide yüzde 24 ila 50 tasarruf sağlıyor. Bu yılın İlk 6 ayında 48 milyar dolarlık dövizi enerjj için harcadığımızı düşünürsek bu rakamların ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor" açıklamasında bulundu ve sürdürülebilir binaların atık konusunda yüzde 70, su kullanımında ise üçte bire varan oranda tasarruf sağladığını belirtti. 

"Kriterleri binalarımıza yerleştirmezsek tasarrufa geçemeyiz. Bunu azaltamayız" diyen Sami Kılıç, bunun azalmaması durumunda da daha ciddi iklim krizleriyle karşılaşılabileceğini belirtti. Sürdürülebilirlik konusunun artık gönüllülük esasından çıktığını ve bir zorunluluk haline geldiğini belirten Kılıç, "Kamu, özel sektör, STK’lar, üniversiteler, toplum hepsi birlikte bu konunun içine girmesi lazım" şeklinde konuştu. 

Karbonsuzlaşma ve sürdürülebilirlik üzerine açıklamalar yapan World Green Building Council (WGBC) CEO'su Cristina Gamboa ise ekonomik ilkelerle ve diğer kritik unsurlarla sürdürülebilirliği buluşturmanın öneminin altını çizdi. "Toplumun katkısını da çok önemsemeliyiz. Toplum güçlüklerle karşılaştığında daha farklı bir motivasyonla hareket edebilir" ifadelerini kullandı ve zorluklara odaklanmak yerine yetileri ortaya koyma fırsatı olduğuna dikkat çekti. 

Açılış konuşmalarının ardından ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, ALKAŞ Danışmanlık Başkanı Avi Alkaş'ın katıldığı ve moderatörlüğünü Ilgaz Gürsoy'un gerçekleştirdiği açılış panelinin ana teması ise sıfırın ve karbonsuzlaşmanın inşası olarak belirlendi. Oturumda yeşil binaların önemi, finansal unsurları, ekonomiye katkısı ve döngüsel ekonomi için kazanımları gibi konular masaya yatırıldı. 

 

Panelde açıklamalarda bulunan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Türkiye’de yeşil binaların gelişmesi ve yaygınlaşması açısından ülke şartlarına uygun bir sertifika olan YeS-TR’nin önemine dikkat çekti. 

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, binaların finansmana erişimi kolaylaştırıldığında ve teşviklerin yanında sektörler de bunu istediğinde arzın buna göre şekilleneceğinin altını çizdi. ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih ise enerji tasarruflu ürün ve çalışmaların önemi ile ilgili konuştu. 
Sürdürülebilirlik kavramının ticari gayrimenkullerdeki yansımalarına değinen ALKAŞ Danışmanlık Başkanı Avi Alkaş ise  ticari yaşamın dönüşümünü ve bu dönüşümde AVM’lerin rolü ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye’de 454 AVM olduğunun altını çizen Alkaş, konuyla ilgili olarak "Bu AVM’lerde senede 2.5 milyarlık bir nüfusu Türkiye’de ziyaretçi şeklinde ağırlıyoruz. Bugün sürdürülebilirlik anlamında toplumun bilinçlenmesi amacıyla AVM’lerin Halk Eğitim Merkezleri gibi rol alabileceğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

TAV Havalimanları Başkanı Dr. Sani Şener'in ve duayen gazeteci Hakan Güldağ’ın oturumunda ise sürdürülebilirlik teması üzerinde duruldu ve Şenet, çoklu hedefler koyulmasının önemine dikkat çekti. Akıllı yatırımların yanında  sürdürülebilir ve jeopolitik etkilerin de önemli olduğunu söyleyen Şener, finansmana erişmenin sürdürülebilir projelerle mümkün olduğuna dikkat çekti. 

"Havacılık endüstrisi geçtiğimiz yıl 17 milyon ton tasarruf etmiş karbondioksitten. Biz de her türlü önlemi almalıyız ve 2053’de ülke olarak sıfıra ulaşabilmemiz için karbonu yakalayan bir teknolojinin yapılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullanan Şener, şu an yapıldığını belirterek rakamların çok yüksek olduğunu söyledi. 

5 panelde gündem belirleyecek konu başlıkları masaya yatırıldı 

Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 22'nin ikinci bölümünde gerçekleştirilen panellerde konularında uzman akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. 

Gelecekte yaşanabilir bir çevre ve insana yakışır, sürdürülebilir yaşam alanları hazırlanması için yeşil bina sistemlerinin öneminin masaya yatırıldığı Binalamızın Geleceği panelinde ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Emre Ilıcalı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, GBCI Europe Genel Müdürü Kay Killman, İtalya Yeşil Bina Konseyi COO'su Marco Caffi ve EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü bulundu. 

Öğleden sonra gerçekleştirilen 4 panelde ise Malzeme & Kaynaklar ele alınırken "Dönüşümün Kaynağı Nerede?", "Karbonsuzlaşma, Ama Nasıl?" sorularının yanıtları tartışıldı. Günün son panelinde ise konuşmacılar "Yaşanabilir Binalar" ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. 

Zirvede ÇEDBİK tarafından gerçekleştirilen “Yeşil Sergi Pavyonu Tasarımı” Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması’nın kazananları da ödüllerini aldı. Doğanın sürdürülebilir işleyişini su temasıyla tasarımına taşıyarak artan su kaynağı ve kullanımı problemine alternatif çözümler üreten Melih Kut ve Şükrü Köse'nin Simbiyo modül pavyonu birincilik ödülünü alırken; 2'ncilik ödülü ise Bio pavyonu ile Göksu Eda Yılmaz'ın oldu. Üçüncülük ödülü de Eda Bakırkaya ve Ege Dündar Altınöz'ün Dönüşüm pavyonuna verildi. 

Mansiyon ödüllerinin sahipleri ise Pupa, Turnusol ve Atık pavyonu projelerinin oldu. 

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Markalı konut projelerinde yeşil binaya dönüş başladı!

Büyük deprem! Son 5 gün! Saat verildi, ayrıntılar açıklandı! 

Teknoloji ile kapsayıcı ve sürdürülebilir kentleşme mümkün mü?