Genel

Suriye'den gelen mülteciler çadır kente yerleştirilecek!

Suriye'de akan kandan kaçan 252 kişilik grup, sınırdaki tel örgüleri aşıp Türkiye'ye sığındı. Yetkililere ise 'Bizi göndermeyin' diye yalvardı. İlk etapta eski TEKEL binasının bahçesine 70 adet çadır kuruldu ve haha sonra sığınmacılar çadır kente yerleşti

 İsyan dalgasına kapılan Suriye'de sınıra koşan Suriyeliler, Türkiye'ye sığınarak canlarını zor kurtardı. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın muhalefeti baskı altında tutan yönetim tarzı halkı ayağa kaldırdı. Esad ise ayaklanmayı kanla bastırmak için düğmeye bastı. Çatışmalarda onlarca kişi can verirken, ölümden kaçan 252 Suriyeli, Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Göveççi Köyü'ne koşarak, Türkiye'den sığınma talebinde bulundu.

 

50 KİŞİ DAHA BEKLİYOR
"Türkler gibi yaşamak istiyoruz", "Başbakan Erdoğan'ın bize sahip çıkmasını istiyoruz" diye sloganlar atan grubu, sınırda görev yapan askerler durdurdu. Ankara ile yapılan görüşmelerin ardından da gruba geçiş izni verildi. Fehmi Dinçer Yayladağı Spor Salonu'na yerleştirilen 147'si erkek 44'ü kadın, 61'i çocuk olmak üzere toplam 252 Suriyeli'nin kimlik tespiti ve sağlık kontrolleri yapıldı. Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, spor salonuna giderek sığınmacılarla görüştü. 50 kişinin daha sığınma umuduyla beklediğini söyleyen Dağıstanlı, "Türkiye, ne kadar büyük bir ülke olduğunu gösterdi" dedi.

İŞKENCE VE BASKI
Geceyi spor salonunda geçiren Suriyeliler, salonun pencerelerine çıkıp, Arapça "Ey Dera şehri canımız ve kanımız feda olsun. Biz hürriyet istiyoruz. Demokrasi istiyoruz" diye bağırdı. Sığınmacılar yetkililere, "Bizi sürekli dövüyor, işkence ediyor, baskı yapıyorlardı. Zarar görmemek için Türkiye'ye sığındık. Bizi Suriye'ye teslim etmeyin" dedi.

EŞİNİ GÖREMEDİ
Sığınmacıların Türkiye'deki yakınları onları görebilmek için spor salonuna koştu. Ancak salona girmelerine izin verilmedi. Hatay'da yaşayan Şerife Döndeş, sığınmacılar arasında eşinin de bulunduğunu ve onu görmek istediğini söyledi.

SURİYELİLER İLK DEĞİL
Hatay'a gelen Suriyeliler, kendi ülkelerindeki sıkıntılardan kaçıp Türkiye'ye sığınan ilk bölge ülkesi vatandaşları değil. 1988 yılında Irak'ta yaşanan Halepçe katliamından kaçan 500 bin Kürt de Türkiye'ye gelmişti. Sığınmacılar, tam 4 yıl boyunca Türkiye'de kamplarda yaşamıştı.

KIZILAY'DAN ÇADIR KENT
Ülkeye giriş yapan Suriyeliler, Kızılay'ı harekete geçirdi. Sığınmacıların Yayladığı'nda ne kadar kalacağı netlik kazanmazken, Kızılay ilçeye 2 bin çadır, bin bataniye ve 254 uyku tulumu gönderdi. İlk etapta eski TEKEL binasının bahçesine 70 adet çadır kuruldu. Çalışmalar bittiğinde sığınmacılar çadır kente yerleştirilecek.
Takvim