Genel

Suriyeli Khibrat, Türkiye'de villa yapıyor!

Suriye'deki çatışma ortamından kaçan Şam merkezli emlak danışmanlık şirketi Khibrat, artık Türkiye pazarında... Şirket, ilk olarak Küçükçekmece ve Kilyos'ta, Körfez yatırımcısı için villa projeleri hazırladı

Beş yıldır süren iç savaş nedeniyle birçok Suriyeli vatandaşla beraber iş adamları da ülkelerinden göç etmek zorunda kaldı. Ülkede yıllardır faaliyet gösteren köklü şirketler ise yeni pazarlarda iş hayatına tutunmak için Türkiye'yi seçti. Bu şirketlerden birisi de 25 yıldır Suriye'nin başkenti Şam'da gayrimenkul danışmanlığı yapan Khibrat Emlak ve Danışmanlık... 

İç savaşın en şiddetlendiği yıl olan 2013'te Şam'daki ofislerinden taşınıp İstanbul'a gelen şirket, iki yıl süren alt yapı çalışmalarının ardından bu yıl faaliyetlerini hızlandırdı. 


Zorunlu göçü anlattı


Türkiye'ye geldiklerinde İstanbul gibi yatırıma açık bir şehrin Körfez ülkelerine iyi tanıtılamadığını fark ettiklerini vurgulayan Khibrat Genel Müdürü Üsame Tab, Şam'dan Türkiye'ye geçiş hikâyelerini şu şekilde anlattı: "2011 yılında başlayan iç savaş 2013 yılında etkisini daha da arttırdı. Suriye'nin her bölgesi farklı grupların eline geçti. Bu ortamda çalışmak imkânsız hale gelmişti. 

Çünkü artık Suriye'ye yatırımcı gelmiyordu. Bırakın yatırımcıyı insanlarımız ülkeyi terk etmeye başladı. Biz de şirketimizin kurucusu Talal Majlani ile birlikte bir karar aldık ve İstanbul'a geldik. Ben tüm Suriyeliler adına öncelikle Türklere çok teşekkür ediyorum. Çünkü Arap Yarımadası ve Avrupa kapılarını kapattığında, Türkiye bize kapılarını sonuna kadar açtı." 


'Yatırımcıya göre konut yok'


Yabancıya konut satışını artırmak isteyen Türk inşaat sektörü için de önemli mesajlar veren Üsame Tab, Arap yatırımcının Türkiye'den konut almak istediğini ancak isteklerinin doğru karşılanmadığını belirterek bu ortamda beklenen yabancı konut satışının artmasının zor olduğunu söyledi. Tab "Biz özellikle Körfez yatırımcısının yaşam tarzına uygun projeler üretiyoruz. Bu projelerin bütün izinlerini alıp, toprak raporuna kadar çalışmaları tamamlıyoruz. Ardından organik bağlarımızı kullanarak, Türkiye'den konut almak isteyenlerin beğenisine sunuyoruz. Yaptığımız projeler yapı özellikleriyle Türkiye'de bir ilk olacak" diye konuştu.


Büyükçekmece'ye 150 villalık proje


Türkiye'deki projeleri hakkında bilgiler veren Tab "İstanbul'un Büyükçekmece İlçesi'nden tamamen Arap yatırımcıya uygun villa projesi için harekete geçtik. 400 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek proje 150 villa ve Araplara uygun yaşam alanlarından oluşacak. Şu anda tüm çizimleri yapıldı. Arsa üzerinde anlaşmaya varılmak üzere. 2017 yılının ortalarında başlamayı hedefliyoruz. Üstelik birçok Arap projeyi gördü ve çok beğendi" dedi. 



En büyük engel bürokrasi


Hedeflerinin Türkiye ekonomisine katkı sağlamak olduğunu belirten Tab, şöyle konuştu: "Türkiye'ye yatırımcı çekmek için onlara destek olmamız gerekiyor. 

Yapılması gereken '100 bin kazanacağıma 10 bin kazanırım yatırımcı çekerim' olmalı. Ancak bunun tam tersi yapılıyor. Fahiş fiyatlarla Araplar kandırılmaya çalışılıyor. Öte yandan yatırımcının önündeki bürokratik engellerin de kaldırılması şart. Biz yatırımları hayata geçireceğimiz noktada yasal problemlerle karşılaşıyoruz."  


Yeni Yüzyıl