Kent Haberleri

Suriyeli mülteciler Gaziantep ve Hatay'da ev kiralarını arttırdı!

Gaziantep ve Hatay'a gelen Suriyeliler, gayrimenkul piyasasını da etkiledi. 500 TL'lik evlerin kirası bin 500 liraya çıktı. İlk tercihse çok odalı ve kaloriferli evler. ..

Suriye'de yaşanan savaş, Gaziantep ve Hatay'da emlak fiyatlarını da vurdu. İki kentte de ev kiralarının 2-3 katına yükseldiği ve kentin yerel halkının kiralık ev bulmakta güçlük çektiği belirtildi. Gaziantep'in zengin semtlerine yerleşen Suriyeli sayısının 5 bini aştığı öğrenilirken, aynı şekilde Hatay'da da Halep'teki çatışmaların artmasından sonra yerleşen zengin Suriyeli sayısında ciddi artış oldu. Suriyeli zenginlerin önce Türkiye'ye kaçak yollarla girip kiralık ya da bir tanıdıklarının üzerine yapmak üzere satılık ev bulduklarını daha sonra da bankaya para yatırarak, ev satın alma prosedürlerini kolaylaştırdıkları öğrenildi. İki kentin de seçkin muhitlerine yerleşen Suriyelilerin, kalabalık aileler halinde yaşamaları bir yandan da Suriye yönetimiyle olası ilişkileri, gerek emlakçıları gerekse komşularını tedirgin ediyor. 


LÜKS OTOMOBİL DE ALIYORLAR 

Gaziantep, Suriye'deki savaşın yansımalarının görüldüğü şehirlerin başında geliyor. Suriyeli göçmen sayısında yaşanan artış nedeniyle, satılık ev ilanları Arapça olarak da asılmaya başladı. Günlük hayatta alışveriş merkezlerinden, hastanelere, lokantalardan otellere her yerde rastlanan Suriyeliler, artık emlakçıların da en önemli müşterileri arasında. Gelir düzeyi düşük olanlar sınır kentlerdeki çadır kentlere sığınırken, hali vakti yerinde Suriyeliler normalde kirası 500-600 TL olan evleri bin-bin 500 TL'den kiralayarak, en lüks muhitlere yerleşmiş. Suriyelilerin akrabalarının üzerine sadece ev değil, lüks otomobiller de aldığı da belirtiliyor. Ev tercihlerinin çoğunlukla çok odalı kaloriferli büyük dairelerden olduğu, bu evlerde bazen 10 kişilik bazen daha da kalabalık ailelerin yaşadığı, otomobil tercihlerinin ise 70 bin TL üstü araçlar olduğu dile getiriliyor. 


KENDİ EVİNİ KİRAYA VEREN VAR 

Suriyelilerin akınına uğrayan kentlerden biri de Hatay. Antakya Emlakçılar Derneği yetkilileri, zengin mültecilerin lüks otelleri ya da möbleli evleri tercih ettiğini söylerken daha orta halli olanların ev kiralamayı tercih ettiğini söylüyor. İl merkezinde ve Reyhanlı ilçesinde kiralık ev bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu anlatan dernek yetkilileri, Hatay'da evsahiplerinin Suriyelilerden çekindiğini de laf arasında fısıldıyor kulağımıza. Buna yönelik olarak da pasaport fotokopilerini alıp, polise bildirme çözümünü bulmuşlar. Kiralama ve mülk edinmede Yayladağı ile Altınözü ilçelerini de tercih eden Suriyeliler, 3'er aylık ikamet izni süresi dolduktan sonra ülkelerine tekrar dönüyor. Suriyeliler daha sonra tekrar giriş yaparak Türkiye'de bir 3 ay daha geçiriyor. Hatay'da 200-300 civarında seyreden kiralık ev fiyatları, Suriyeli akınından sonra 3 katına fırlamış. Konuştuğumuz bir emlakçı evsahiplerinin birkaç aylık kirayı peşin almayı tercih ettiğini, çoğunun da yüksek depozito ücretleri talep ettiğini belirterek, kendi oturdukları evleri dahi boşaltıp kiraya verenler olduğunu anlatıyor. Arapça bildiği için Suriyelilerin kapısını sıkça çaldığı Genco Emlak'ın sahibi ve Antakya Emlak Komisyoncuları Derneği İkinci Başkanı Ali Genco da yoğun taleple ilgili olarak, "Suriyelilere ev yetiştiremiyoruz. Bütün semtlerdeki evlerin kiraları artmış durumda. Buraya gelenler ev satın almak için daha çok Adana ve Mersin'i tercih ediyor" diyor. Asi Emlak'tan Mehmet Öztürk de kentte ev sıkıntısı yaşandığını, o yüzden kendilerinin yabancılara ev vermemeyi tercih ettiğini söylüyor. 


EV FİYATLARI DA KATLANDI 

Antakya Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atilla Sahillioğlu da Suriye'de yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin Hatay'da almak istedikleri gayrimenkuller nedeniyle emlak fiyatlarının ikiye katlandığı bilgisini veriyor. Sahilloğlu, nisan ayı başlarından itibaren Suriyelilerin özellikle Hatay sınırları içinde konut kiralama ve gayrimenkul satın almak için yoğun bir talepte bulunduklarını ifade ederek, "Suriyeliler, ülkelerindeki olaylar yatışıncaya kadar güvenli ülke olarak gördükleri Türkiye'de kalmak istiyorlar" diyor. 


16 KİŞİ AYNI ÇATI ALTINDA

Halep'teki evlerini ve işyerlerini bırakarak 40 gün önce Türkiye'ye sınır kapısından giriş yaptıklarını anlatan Yahyal Ahraz, iş ortakları Enver Abras ve Yasir Abras ile Hatay'ın Merkez İlçesi Antakya'da kiraladıkları evde aileleriyle birlikte kaldıklarını anlatıyor. Ancak akılları Suriye'de bıraktıkları ev ve işyerlerinde... Halep'te elektrik ve su tesisatçılığı yaparak geçimlerini sağlarken patlak veren olaylardan sonra Türkiye'ye sığındıklarını anlatan Ahraz, "Ülkemizdeki karışıklık bitene kadar dönmeyi düşünmüyoruz. Çünkü can güvenliği yok. Şehir her gün Suriye ordusuna karşı savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Ülkemizi terk etmemek için çok sabrettik. Olaylar biter diye bekledik ama her geçen gün daha da artınca ailelerimizin can güvenliğini sağlamak için Türkiye'ye sığındık. Burada kiraladığımız dairede 3 aile birden kalıyoruz. Masrafları da kendi aramızda paylaşıyoruz" dedi. Antakya'da aylık 450 TL karşılığında kiraladıkları evden 40 gündür çıkamadıklarını anlatan 3 çocuk annesi Senevat Abras da Türkiye'ye gelirken de hiç eşya getiremediklerini belirterek, "Burada 4 aile yaşıyoruz. Türkiye'ye alışmaya çalışıyoruz. Günlerimiz ev işleriyle geçiyor. Çocuklarla birlikte 16 kişi aynı evde yaşıyoruz zor oluyor ama buna katlanmak zorundayız" diyor. 


Sabah