Suriyeliler Türkiye'de inşaat şirketi kuruyor!
Türkiye’de ticari faaliyet gösteren Suriyeliler, Türk iş adamlarıyla ortaklık arıyor. Gayrimenkul, ithalat-ihracat, tarım, inşaat, gıda, tekstil, turizm, eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteren Suriyeli işadamları Türkiye'de şirket kuruyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Suriye’nin önde gelen iş adamlarının, Suriye’de edinmiş oldukları sektörel tecrübeleri doğrultusunda Türkiye ekonomisine büyük katkılar sundukları belirtti.
Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre gayrimenkul, ithalat-ihracat, tarım, kozmetik, inşaat, gıda, tekstil, teknoloji, turizm, eğitim, sağlık, plastik, sigorta, lojistik, çelik yapı, temizlik, ambalaj gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Suriyeli iş adamlarının Türk muadilleri ile Türkiye’deki yatırım amaçlarına dair işbirliği fırsatlarını değerlendireceği açıkladı. Firmalar arası ikili görüşmelerin yapılacağı İstanbul’daki toplantıda, önemli ortaklıklar kurulmasını planlıyor.
Yatırımlar artıyor
TEPAV’ın hazırladığı rapora göre, Suriyelilerin Türkiye’deki yatırımları büyük bir artış kaydetti. Rapor kapsamında, Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısı, Ekim 2017’ye göre yüzde 34,8, Suriye ortak sermayesi ise yüzde 147,6 arttı. Ocak-Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli 1.399 şirket kurulurken, Suriye ortaklı şirketlerin toplam Suriye ortak sermayesi 237,7 milyon TL’ye çıktı.
Ekimde yabancı ortak sermayeli kurulan 1.504 şirketin, 151’ini (yüzde 10) Suriye ortak sermayeli şirketler oluştuurken, Ocak-Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısı, Ocak Ekim 2017’ye göre yüzde 7,3; Suriye ortak sermayesi ise yüzde 14,5 arttı. Ekim 2018 itibarıyla Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısının en yüksek olduğu illerin başında İstanbul gelirken, İstanbul’u Mersin ve Hatay izledi. Suriye ortak sermayeli şirketler en çok ‘toptan ticaret’ işine ulaştı.
‘Türkiye’nin ekonomisine güveniyoruz’
Suriyeli İşadamları Derneği (SİAD) Başkanı Khaled Bablli, “Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar yatırım yapmamıza engel değil. Türkiye ekonomisine güveniyoruz” diye konuştu.
Derneklerinin 4 yıl önce Gaziantep merkezli kurulduğunu, İstanbul, Bursa, Mersin ve Şanlıurfa’da da temsilciliklerinin bulunduğunu söyleyen Khaled Bablli, Türkiye’de yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Bablli, valilikler, sanayi ve ticaret odaları ve belediyelerle koordineli çalıştıklarını ifade etti.
Amaçlarının girişimcileri desteklemek ve istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Bablli, şu açıklamalarda bulundu:
“Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar yatırım yapmamıza engel değil. Türkiye ekonomisine güveniyoruz. Türkiye’nin güçlü bir ekonomisi var. Üye firmalarımız çeşitli sektörlerde üretim yapıyorlar ve çoğunluğu ihracat yapıyor. Geçtiğimiz ay döviz kurlarındaki artış bizi çok olumsuz etkiledi ama şu anda o kötü hava dağılıyor. Türkiye’den başka bir yerde çalışmayı düşünmedik.”