Genel

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor!

Süt üreticileri, arz artışıyla ortaya çıkacak olan üretici mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda yapılan piyasa regülasyonundan memnun.Yaptığı açıklamada sütün dünyadaki toplam üretim miktarının yıllık 930 milyon tonu bulduğunu kaydeden Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun  Çallı, ürünün değerinin de 307 milyar dolar olduğunu belirtti

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, Anadolu Ajansı muhabirine, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Yaptığı açıklamada sütün dünyadaki toplam üretim miktarının yıllık 930 milyon tonu bulduğunu kaydeden Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun  Çallı, ürünün değerinin de 307 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünyada bir milyardan fazla insanın doğrudan ya da dolaylı şekilde süt üretimiyle bağlantılı işlerde çalıştığı bilgisini vererek, sütün yalnızca toplum sağlığı için değil, kırsal kalkınma, sağladığı doğrudan istihdam ve toplumsal refah için de son derece kıymetli olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamda söz konusu sektörün, süt üretim çiftlikleri, süt işleme sanayisi, ambalaj üreticileri, lojistik ve tedarik faaliyetleri ve nihai olarak tüketiciye ulaşmasını sağlayan satış kanallarından oluşan büyük bir ekosisteme sahip olduğuna değinen Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun, "Bu ekosistemin hem sürdürülebilirliğini temin etmek hem de vatandaşların kaliteli, besleyici ve lezzetli ürünleri en erişilebilir fiyatlarla tüketebilmesi oldukça önemli." dedi.

Açıklamasında üreticilerin karşılaştığı sorunlara değinen Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, şu değerlendirmeleri yaptı: "Üreticilerin en büyük sorunlarından biri, başta yem fiyatları olmak üzere süt üretim maliyetindeki artış. Hem yem ham maddelerinin uluslararası fiyatlarında yaşanan artış hem de döviz kurundaki yükseliş içeride yem fiyatlarına artış şeklinde yansıyor. Bu husustaki raporlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığına da düzenli şekilde sunuyoruz. Üreticilerin bu konudaki beklentisi, süte zam yapılmasından ziyade yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi."

"Süte uygulanan regülasyon sektöre de olumlu yansıdı"

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı açıklamasında çiğ süt arzının doğası gereği yıl içinde dalgalanmalar gösterdiğine değinerek, "Bazı dönemlerde arz azalırken içerisinde bulunduğumuz aylarda olduğu gibi çiğ süt piyasada bazı dönemlerde bollaşıyor. Arzda yaşanan bu artışla ortaya çıkabilecek olan üretici mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda geçtiğimiz hafta itibarıyla piyasa regülasyonun başlamasından sektör olarak memnunuz.  Üretmiş olduğu çiğ sütü pazarlamakta güçlük çeken üreticiler için geçtiğimiz hafta uygulamaya alınan regülasyon kapsamında belirli illerde arz fazlası çiğ süt, süt tozuna da işleniyor. Süt sanayicileri özellikle emtia niteliğine sahip ürünlere ilişkin uluslararası piyasalar da şu anda herhangi bir fiyat avantajına sahip değil. Bu nedenle de bilhassa ihracat olanaklarının oldukça kısıtlı olmuş olduğu bu dönemlerde regülasyonun hayata geçirilmesini sektörümüz açısından olumlu buluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının önümüzdeki süreçte gerek duyulan şehirlerde ihtiyaç olduğu sürece uygulamaya devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile 6 Şubat 2023 tarihinde depremlerden etkilenmiş olan Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'nın pek çok okulunda ücretsiz süt dağıtımı gerçekleştirildiğini kaydeden Çallı, hiçbir çocuğun sütten mahrum bırakılmaması gerektiğini de belirtti.

Anne adayları müjde! Aile Bakanlığı çocuk başına para dağıtıyor! TCKN sırasına göre PTT hesabına hemen yatıyor!

Tarladan sofraya pahalılık arttı! Mayıs'ta elma 4,2 kat, maydanoz 4 kat, limon 3,1 kat daha pahalıya satıldı! 

ŞOK’ta robot süpürge 4 bin TL’ye, buhar kazanlı ütü 3850 TL’ye, ahşap temizleyici 18 TL’ye düştü!