Sütaş, Bursa'daki tesislerine Aksaray'la ikincisini ekledi
Sütaş, Bursa'daki tesislerine Aksaray'la ikincisini ekledi. 100 milyon dolara mal olan tesiste süt işlemenin yanı sıra yem üretilecek ve damızlık yetiştirilecek
Bursa Karacabey'deki tesislerdeki 'Bizim işimiz sütçülük. Bu alanda yatırıma devam edeceğiz. Sırada Aksaray var' sözlerinin üzerinden beş ay geçti. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 'Beklediğimiz gün geldi, tesisi açıyoruz' diyerek telefonda yaptı davetini. Yılmaz, Aksaray'daki tesislerin açılışını Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'le birlikte yaptı. Aksaray tesisleri 100 milyon dolarlık bir yatırım. Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri adını verdikleri tesislerde sadece süt işlenmeyecek; damızlık yetiştirilecek, uygulama çiftliği ve eğitim merkezi ile çiftçiler bilgilendirilecek ve en önemlisi yem fabrikası ile entegrasyon tamamlanacak.
2 BİN 250 DAMIZLIK
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, yatırımın nedenini; süt ürünleri talebini karşılamak ve gelişen pazarlara daha yakın olma diyerek açıkladı. 'Süt aşkı ile yatırımlara devam ediyoruz' diyen Yılmaz, Aksaray'daki tesislerde yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üretileceğini söyledi. Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre tesislerde bin 500 kişi çalışacak ancak bu istihdam; süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyeciler ile birlikte yaklaşık 40 bin aileye çıkacak. Yılmaz, Sütaş'ın, Aksaray ve Bursa'daki entegre tesis sayısını 2012 sonuna kadar dörde çıkartmayı ve ürün çeşidini artırmayı planlıyor.
SÜT TOZUNDAN ARTIK AB çİFTçİSİ DEÄİL TÜRK ÜRETİCİ KAZANACAK
Muharrem Yılmaz, 18 Haziran'da Bursa'da '12 kilo sütten 1 kilo süt tozu çıkar. 18 bin ton süt tozu 216 bin ton süt demek. Bu kadar geliri Avrupalı köylüsünün cebine koyuyoruz' diyerek isyan etmişti. Tarım Bakanı Eker, Aksaray'da 'Sanayicinin ihtiyacı olan süt tozunun tamamını Türkiye'de üreteceğiz. 2011'den itibaren tamamının desteklenecek' dedi. Böylece 216 bin ton sütün parasını AB çiftçisi değil Türk üreticisi kazanacak. çiğ sütün litresinin 70 kuruş olduğu göz önüne alındığında 150 milyon lira Türk üreticinin cebinde kalacak.
250 YATIRIM HEDEFİ MİLYON TL
% 67 2006'dan bu yana büyüme hızı.
800 milyon TL 2009 cirosu.
66 İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesindeki sırası.
5 bin 2012 için hedeflenen istihdam.
Sabah/Tarık Yılmaz
Sütaş"tan Anadolu"nun kalbine yatırım
Sütaş, Bursa"nın ardından ikinci entegre tesisini Aksaray"da açtı. 100 milyon lira yatırım yapılan tesis yılda 400 milyon litre süt ve 2250 damızlık sığır üretecek. Tesis 1500 kişiye de istihdam sağlayacak
Sütaş, Aksaray"da 100 milyon dolar yatırımla Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri"ni hizmete açtı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, tesisin üreticileri işletmeci statüsüne yükselteceğini belirterek, Sütün bereketi Orta Anadolu"ya yayılacak dedi. Sütaş yeni tesisinde yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem ve 2 bin 250 damızlık süt sığırı üretecek. 35 yıldır Bursa Karacabey"de üretim yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, şu an 2 olan entegre tesis sayısını 4"e çıkarmak için 2012 yılı sonuna kadar 250 milyon dolar yatırım yapacaklarını ve en az 5 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını açıkladı.Aksaray tesisiyle 1500 kişiye direkt istihdam yaratacaklarını anlatan Yılmaz, tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte süt üreticisinden, yem çifçisine, mühendisten süt toplayıcısına kadar uzanan yelpazede 40 bin aileye de dolaylı istihdam sağlayacaklarını belirtti. Bu projenin başarısının aynı kaderi paylaşan üretici ve sanayicinin ortak başarısı olacağına dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi: Tesisimiz Aksaray dışında Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Ankara, Karaman, çankırı ve Yozgat dahil toplam 17 ilde ve bu illerin ilçeleri ile köylerinde, bu sektörle ilgili insanların gelirini etkileyecek sonuçlar ortaya çıkaracak.
Ciro 800 milyon lira
Türkiye süt ürünleri pazarının 2006"dan beri yüzde 55 büyüdüğüne işaret eden Yılmaz, Sütaş"ın büyüme oranının yüzde 67 olduğunu açıkladı. Yılmaz şu bilgileri paylaştı: Beş yıldır pazarda lideriz. Geçen yıl grup ciromuz 800 milyon liraya ulaştı. Sütaş, Ottan Sofraya Süt Değer Zinciri" yönetimi modeliyle, üretim ve dağıtım zincirinin tüm aşamalarında kaliteyi hedefliyor. Öte yandan yem desteği sağlayacak fabrikaları çiftçi öğrenci ve yatırımcıya yönelik Uygulamalı Eğitim Merkezleri"ni hayata geçiriyor. Sütaş tesisinin açılışında Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün de yer aldı. Dünkü etkinliğe İstanbul"dan 100"ün üzerinde işadamı da katıldı.
Süt tozunun tamamı Türkİye"de üretİlecek
Tarım Bakanı Mehdi Eker, açılışta yaptığı konuşmada üretici ve sanayiciye süt tozu" müjdesi verdi. Dahilde işleme rejimi kapsamında sanayicinin ithal ettiği 18 bin tonluk süt tozunun tamamının Türkiye"de üretileceğini anlatan Eker üreticiye geçen yıl 6 bin ton bu yıl da 5 bin tonluk süt tozu desteği verdiklerini hatırlattı. Eker, Yeni bir çalışma başlatıyoruz. Süt tozu ile ilgili yeni bir kota verilecek. Sanayicinin ihtiyacı olan süt tozunun tamamını Türkiye"de üreteceğiz dedi. Eker, Kurban Bayramı"ndan önce 130 milyon lira süt primi, 150 milyon lira da hububat primi ödeyeceklerini de söyledi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise, Türkiye"nin her yerinde her gün yeni temellerin atıldığına, üretim ve istihdamın arttığına şahit oluyoruz. Bu dev tesiste tarım ve sanayi işbirliğinin her aşamada en üst seviyede ortaya çıktığını görüyoruz diye konuştu.
Milliyet/BESTE ÖNKOL
100 milyon dolarlık yatırımla 40 bin aileye iş sağladı
Sütaş, Bursa Karacabey'deki ilk entegre tesislerinden sonra Aksaray'daki 100 milyon dolarlık ikinci tesisini devreye soktu. Yatırımla bin 500 kişiye doğrudan, 40 bin aileye de dolaylı istihdam sağlanacak. şirket, 2012 sonuna kadar 250 milyon liralık yatırımla iki fabrika daha hizmete açacak.
Süt ve hayvancılık sektörünün önemli kuruluşlarından Sütaş, 35 yıldır faaliyet gösterdiği Karacabey tesislerinden sonra Aksaray'da da dev bir yatırıma imza attı. Firmanın 100 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri, süt fabrikası, damızlık yetiştirme çiftlikleri, eğitim merkezi, yem fabrikası ve geri kazanım tesislerinden oluşuyor.
Tesislerin açılışına Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve çok sayıda milletvekili ve işadamı katıldı. Açılışta konuşan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, tesis sayesinde hem tüketicilere daha yakın hem de gelişen pazarlara daha kolay ürün sevkiyatı yapmayı planladıklarını söyledi. 100 milyon dolara mal olan tesiste yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üreteceklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: 'Biz burada yalnızca bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak bir tarım ve sanayi kompleksi kurmuyoruz. Orta Anadolu'da süt hayvancılığını ve süt üretimini ve buna bağlı tarımsal ve ticari faaliyetleri hızla geliştirecek büyük bir organizasyon oluşturuyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda, süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyeciler ile birlikte yaklaşık 40 bin aileye de dolaylı istihdam sağlayacağız.'
Muharrem Yılmaz, ayrıca Sütaş'ın, iki olan entegre tesisini 2012 sonuna kadar dörde çıkarmayı amaçladıklarını ve bu yatırımlar için de 250 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Bu tesislerin tamamlanmasının ardından Sütaş bünyesinde istihdam sayısının 5 bine ulaşacağını ifade eden Yılmaz, 'Bize layık görülen 'Türkiye'nin Sütçüsü' sıfatının ve bize verilen liderlik sorumluluğunun bilincindeyiz. Değerlerimize bağlı kalarak, samimiyetle, tüm gücümüzle ve tabii 'Sütaşkı'yla çalışmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı. Sütaş, sektörde son beş yıldır pazar liderliğini elinde bulunduruyor. Son dört yılda yüzde 55 oranında bir büyüme gösteren şirket, 2009 yılını 800 milyon lira grup cirosuyla kapattı.
Tarım Bakanı Eker ise bayram öncesi hem üreticiye hem de sanayiciye müjde verdi. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sanayicinin ithal ettiği 18 bin tonluk süt tozunun tamamının Türkiye'de üretileceğini vurgulayan Eker, 2010'un ilk 6 ayındaki icmallerin toplandığını ve 130 milyon liralık süt priminin üreticiye bayramdan önce ödeneceğini açıkladı. Bundan sonra primlerin 3 ayda bir ödeneceği ifade eden Eker, hububat üreticilerine de yine bayramdan önce 150 milyon lira prim ödeneceğini açıkladı. Sanayi Bakanı Ergün de sektörde bilgi ve teknolojinin önemine dikkat çekti.
Zaman/BAYRAM KAYA, ERGÜN ULU
40 bin aile sütle doyacak!
Sütaş'ın Aksaray'da hizmete açtığı Anadolu Sütçülük Projesi, Aksaray Entegre Tesisleri 100 milyon dolarlık yatırımla açıldı.
Proje ile bin 500 kişiye doğrudan 40 bin aileye ise dolaylı istihdam sağlayacak. Sütaş Başkanı Yılmaz, 'Üreticiyi işletmeci statüsüne yükseltiyoruz' dedi.
Sütaş 35 yıldır faaliyet gösterdiği Karacabey tesislerinden sonra, Aksaray'da da dev bir yatırımı hayata geçirdi. Sütaş'ın 100 milyon dolarlık yatırımla kurduğu SÜTAş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri, Süt Fabrikası, Damızlık Yetiştirme çiftlikleri, Eğitim Merkezi, Uygulama çiftliği, Yem Fabrikası ve Geri Kazanım Tesisleri dün hizmete girdi. Açılışa, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldı.
Sütün iyiliği yayılacak
Sütaş Başkanı Muharrem Yılmaz, 1975 yılında kurulan Sütaş'ın yalnızca sütçülük alanında yoğunlaşarak sütteki iyiliği topluma yaymayı hedeflediğini vurguladı. Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entregre Tesisleri'nin 35 yıldır süren bir inancın ve kararlılığın meyvesi olduğunu söyleyen Yılmaz, 'Burada 100 milyon dolarlık yatırımla, yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üretecek entegre tesisler kurduk' dedi.
Anadolu'da standart yükselecek
Bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak bir tarım ve sanayi kompleksi kurduklarının altını çizen Yılmaz, 'Tam kapasiteye ulaştığımızda, süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyeciler ile birlikte yaklaşık 40 bin aileye daha dolaylı istihdam sağlıyor olacağız. Sütün bereketi, Orta Anadolu'ya yayılacak. Hem düzenli gelir, hem de servet yaratacak' diye konuştu. Üreticiyi, işletmeci statüsüne yükselteceklerinin altını çizen Yılmaz, projenin başarısının, aynı kaderi paylaşan üretici ile sanayicinin ortak başarısı olacağını vurguladı. Yılmaz, yeni üretim merkezlerinin faaliyete geçmesiyle birlikte Anadolu'da standardı yükselteceklerini söyledi.
250 milyon liralık yeni yatırım sözü verdi
Muharrem Yılmaz, Sütaş'ın, iki olan entegre tesis sayısını 4'e çıkartmak ve ürün çeşidini artırmak için 2012 sonuna kadar 250 milyon lira daha yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Bu yatırımlar sonucunda Sütaş'ın yarattığı doğrudan istihdamın, 5 bin kişiye ulaşacağını söyleyen Yılmaz, 'Önemli bir bilgi birikimine, kendi ürettiğimiz teknolojilere ve çoklanabilir bir iş modeline sahibiz. Değerlerimize bağlı kalarak, samimiyetle, tüm gücümüzle ve tabii 'Sütaşkı'yla çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
Bugün/Zeynep CEYLAN
Sütaş'tan Aksaray'a yatırım
AKSARAY - Sütaş, otuz beşinci yılında Bursa Karacabey"den sonra Aksaray"da 100 milyon dolar yatırımla yeni üretim tesisi kurdu. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, tesisin üreticiyi işletmeci statüsüne yükselteceğini dile getirerek, Sütün bereketi Orta Anadolu"ya yayılacak. Bu projenin başarısı aynı kaderi paylaşan üretici ve sanayicinin ortak başarısı olacak dedi. Sütaş"ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri"nin açılışı dün gerçekleştirildi. Açılışa Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Açılışta Yılmaz, tesiste yılda 400 milyon litre süt, 200 milyon kesif yem, 2250 damızlık süt sığırı üreteceklerini açıkladı. Tesisle 1500 kişilik istihdam yaratacaklarını kaydeden Yılmaz, tesisin tam kapasiteye ulaştığında süt üreticisi, yem çiftçisi, mühendis ve süt toplayıcılarıyla birlikte 40 bin aileye de dolaylı istihdam sağlayacağını belirtti. Halen 2 olan entegre tesis sayısını 4"e çıkarmayı ve ürün çeşidini arttırmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, Bunun için 2012 yılı sonuna kadar 250 milyon lira yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yeni yatırımlarla doğrudan istihdam da 5 bin kişiye ulaşacak dedi.
Süt tozuna devlet desteği
Bakan Mehdi Eker, hem üreticiye hem de sanayiciye müjde verdi. Eker, dahilde işleme rejimi kapsamında sanayicinin ithal ettiği 18 bin tonluk süt tozunun tamamının Türkiye"de üretilmesi için sanayinin destekleneceğini açıkladı. Eker, Yarından (bugün) itibaren yeni bir çalışma başlatıyoruz. Süt tozu ile ilgili yeni bir kota verilecek. Sanayicinin ihtiyacı olan süt tozunun tamamını Türkiye"de üreteceğiz dedi. Eker, 2010"un ilk 6 ayındaki icmallerin toplandığını ve 130 milyon liralık süt priminin üreticiye bayramdan önce ödeneceğini söyledi. Artık primlerin 3 ayda bir ödeneceğini belirten Eker, hubabat üreticilerine de bayramdan önce 150 milyon lira prim ödeneceğini belirtti.
Radikal/GÜLşEN CEBECİ BALLIM