Sütlüce'de bilirkişi raporu bekleniyor!
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu eski üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Sütlüce'de çöken bina ve İstanbul'un yapısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sütlüce'de inşaatın temel çalışması sırasında 4 katlı bina yıkılmıştı. İnşaat çukuru yol seviyesinden 10 metre yukarıya çıkacak şekilde dolduruldu. Çalışmaların sona ermesinden sonra bilirkişi heyeti, iki sokaktaki binalara, zeminde hareket olup olmadığının tespitlerde bulundu. Bilirkişinin hazırlayacağı rapora göre boşaltılan binalar için karar verilecek. Bilirkişi raporunda binaların yıkılması gerektiği açıklanırsa, kentsel dönüşüm başlamış olacak.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu eski üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, son günlerde sık sık gerçekleşen istinat duvarı çökmelerinin yağış rejimiyle ilgili olduğunu söyledi. Mühendislik hesaplarının yeni yağış rejimine göre yapılması gerektiğini söyleyen Ilıcalı, "Yağışlar devam ettiği müddetçe böyle tatsız şeylerle karşılaşacağız. Yağışlar zeminin hareketliliğini arttırıyor. Aynı şey tren kazasında da yaşandı. Yağış artıyor ama sistem buna karşılık veremiyor. Mühendislik hesabının gözden geçirilmesi gerekli" diye konuştu.
Sabah Gazetesi'nden Mustafa Kaya'nın haberine göre Ilıcalı, "Yapıların tümü bir mühendislik hesabı. Suyun debisine göre boyutlandırmayı yapıyoruz. Artık Yağış rejimi değişti. Artık yağış rejimi değişti. 50 yılda bir gelir dediğimiz yağış artık her gün gelmeye başladı. Projelendirme kriterlerini gözden geçirip hesabı buna göre yapmamız lazım. Bugün gelen yağışa karşı eski hesaplar etkili olmaz. Bizim mutlak suretle bu hesap kriterlerini gözden geçirmemiz lazım. Yağış değiştiğine göre, hesabı da değiştirmek, yeni kriterlerle bunları hesaplamak lazım. Tren kazasında, demiryolunda da aynı durum oldu. Menfez gibi yapılarda, bunların çaplarını hesaplarken esas kritere göre hesap yapmamız lazım." dedi.
Ard arda yaşanan istinat duvarı çökmeleriyle ilgili konuşan Ilıcalı, "Dik yamaçlarda yapının güvenliği için istinat duvarları yapıyoruz. Bu duvarlar çok önemli. Zemine karşı bunun mukavemet görmesi gerekli. Ancak yağış ile zemindeki hareketlilik ve baskı artıyor. Duvar bu yükü çekemeyince patlıyor. O zaman da binalar tehlikeye düşüyor." ifadelerini kullandı.