Ekonomi

Sütte yeni zam yolda! Süt tozu ihracatına sınırlama

Artan girdi maliyetleri ve yetersiz devlet desteği nedeniyle süt üreticileri zor günler yaşarken süt tozu ihracatına 2022 yılı sonuna kadar kısıtlama getirildi. Kısıtlamaya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanırken, üretici çiğ sütün satış fiyatına da zam bekliyor.Tarım Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen kararda, "Önümüzdeki dönemde çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliğin ve arz güvenliğinin sağlanması ve üretici fiyatlarında istikrarın korunması amacıyla, 0402 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) başlığı altında yer alan yağlı ve yağsız süt tozu ihracatının 31 Aralık 2022 tarihine kadar kısıtlanması uygun görülmüştür" ifadelerine yer verildi

Süt sektöründe maliyet ve fiyat tartışmaları devam ederken, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yağlı ve yağsız süt tozu ihracatına 2022 yılı sonuna kadar kısıtlama kararı alındı.

Tarım Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen kararda, "Önümüzdeki dönemde çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliğin ve arz güvenliğinin sağlanması ve üretici fiyatlarında istikrarın korunması amacıyla, 0402 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) başlığı altında yer alan yağlı ve yağsız süt tozu ihracatının 31 Aralık 2022 tarihine kadar kısıtlanması uygun görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

SÜTTE YENİ ZAM YOLDA

Öte yandan enerji, yem ve mazota peş peşe gelen zamlar ile kur artışı temel gıda ürünleri et ve sütte yeni zamların da kapısını aralamış durumda. Önümüzdeki 1.5 ay içinde et ve süt ürünlerine en az yüzde 30 ya da yüzde 35 zam geleceği duyurulmuştu.

Şu anda çiğ sütte tavsiye satış fiyatı litre başına 7.50 lira. Üreticinin eline ise kesintilerden sonra 7 lira geçiyor. Üreticilere göre bu fiyat en az 10 Türk Lirası olmalı. Maliyet artışları nedeniyle birçok çiftçi sektörü bıraktı. Yemin kilogram fiyatı 7.60 Türk Lirasını aştı. Son 1.5 yılda başta anaç hayvanlar olmak üzere 1 milyonu aşkın büyükbaş hayvanın beslenemedi ve bakılamadığı için kesildiği tahmin ediliyor.

SÜT ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye satış fiyatının 1 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 Türk Lirası geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Yani çiğ fiyatında değişime gitmedi. Destekleme primi de artırılmadı, litre başına 20 kuruş olarak sabit kaldı. Alınan son karara göre, üretici örgütlerine soğutma bedeli ve masraflarını da sanayici ödeyecek. Süt sanayicileri fiyat artışı yerine masrafların kendilerinden alınmasına büyük tepki gösterdi. Artan maliyetler karşısında zarar eden süt üreticisi de litre başına en az 9- 9,5 Türk Lirası fiyat istiyordu.

Tüm bunların yanında Bakan Murat Kurum’un verdiği bilgilere göre, borcu ödenemediği için çiftçinin mallarının icra dairesince satılması sonucu el değiştiren taşınmaz sayısı 35 bin 828’i buldu. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun verilerine göre ise temmuz ayı itibarıyla tarım sektörünün bankalara olan borcu geçen yıla göre yüzde 56,58 oranında artarak 230,8 milyar Türk Lirası’na ulaştı. 

Petrolü hareketlendirecek hamle: Tam 10 milyon varil! 

8 ayda 16,1 milyar dolar kazandırdı! 

Bu araca Türkiye’de sadece 100 kişi binebilecek 

 Uzaya çıkacak ilk Türk için imzalar atıldı