Ekonomi

Suudi Arabistan kritik hamle! TCMB'ye 5 milyar dolar yatıracak!

Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açmak için müzakerelerde son aşamaya gelindiği belirtildi.Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamada olduğunu duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için Azerbaycan'dan sonra şimdi de Suudi Arabistan mevduatı gündemde. Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamada olduğunu duyurdu.

Reuters'da yer alan habere göre Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü TCMB'de 5 milyar dolarlık bir mevduat hesabı için nihai görüşme aşamasında olduğunu açıkladı.

Haberde mevduatın tek seferde veya taksitlerle mi intikal edeceği ya da vadesine yönelik detaylar yer almadı. İşte açıklanan detaylar...

Reuters ajansına konuşan Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, "Suudi Arabistan TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamasında" diye belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabında nihai aşamaya gelindiğini doğruladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde daha önce Azerbaycan Devlet Fonu 1 milyar euroluk mevduat hesabı açmış ve bu hesabı Ağustos 2023 tarihine kadar 1 sene daha uzatmıştı.

TCMB REZERVLERİ 1 SENENİN ZİRVESİNDE!

Bloomberght'in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 11 Kasım haftasında geçen haftaya göre 3,8 milyar dolar yükseldi. Rezervler 117,5 milyar dolar ile 10 Aralık 2021 tarihli haftasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bu kapsamda, 11 Kasım itibarıyla Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 1,45 milyar dolar artışla 76,6 milyar doları buldu. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 2,4 milyar dolar artarak 38,5 milyar dolardan 40,9 milyar doları buldu. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 11 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 841 milyon dolar artışla 113 milyar 682 milyon dolardan 117 milyar 523 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu veri, senenin en yüksek seviyesine işaret etti. Bu verilerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü bu hafta medya mensuplarına "Buyurun işte en son TCMB'nin Döviz rezervi 123 milyar dolara ulaştı. Bu ay sonuna kadar döviz rezervimiz belki 130 milyar doları bulacak" demişti. Başbakanlığı döneminde rezervin 135 milyar dolara kadar çıktığını hatırlatan Erdoğan, "Türkiye buna yabancı değil. Biz bunu yeniden evelallah yakalayabiliriz, üstüne de çıkabiliriz. Bu adımları da atacağız" diye konuşmuştu.

Bakan resmen açıkladı! Tam 9 milyar 732 milyon TL'lik destek! SED, engelli ve yaşlı aylığı, elektrik desteği...

Milli Emlak'tan 50 bin TL'ye KDV'den muaf arsa! İmarlı arsa fırsatını sakın kaçırmayın!