Yeni Şirketler

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye tarım yatırımı planı

Suudi Arabistan, 5 ülkede 100 bin hektar ölçekli projeler planladıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan Tarım Bakan Yardımcısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 ülkede buğday, mısır, pirinç üretimi için en az 100 bin hektar ölçekli projeler planladıklarını açıkladı

Suudi Arabistan'ın, gıda temini ve "stratejik rezervler" oluşturmak amacıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkede en az 100 bin hektar ölçekli tarım projeleri planladığı bildirildi.

Suudi Arabistan Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah el Obaid, Financial Times'e yaptığı açıklamalarda hükümetinin, gıda temini güvencesi için birkaç ülkede büyük çapta tarım projelerini planladığını söyledi. El Obaid, "Bu çerçevede buğday, mısır, pirinç, soya fasulyesi ve yonca başta olmak üzere, stratejik gıda ürünlerimizi sağlamak istiyoruz" derken en az 100 bin hektar olan projeleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını da açıkladı. Bu arada, İngiliz gazetesi, Suudi Arabistan'ın Ukrayna, Pakistan, Sudan, Türkiye ve Mısır'la bu amaçla görüşmeler yaptığını açıkladığını yazdı.

İthalatı çok fazla

Suudi Arabistan'ın girişiminin, gıda fiyatları ikiye katlandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken gazete, girişimin bir amacının da stratejik rezervleri oluşturmak olduğunu vurguladı.

Ekonomi gazetesi, gıda fiyatlarındaki büyük artışın, bazı Arap ülkelerini, başka ülkelerde proje geliştirmeye ittiğine dikkat çekerek gıda gereksinimlerinin çoğunu ithal eden  Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük arpa ithalatçısı ve en büyük beş pirinç ithalatçısından biri olduğuna dikkat çekti.

Buna karşılık Suudi Arabistan'ın büyük devlet sübvansiyonları ile yılda 2.5 milyon ton buğday ürettiğini ancak su kaynaklarını korumak için 2016 yılına kadar bu üretimden vazgeçmeyi kararlaştırdığını belirten gazete, Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri haline geleceğini de yazdı.