Suudi Arabistan'ın 2 milyon konut teklifinin ayrıntıları netleşiyor!
Suudi Arabistan'ın '2 milyon konut için işbirliği yapalım' teklifinin ayrıntıları netleşiyor. 300 milyon metrekarelik inşaat talebi, Türk müteahhitleri için 240 milyar dolarlık pazar demek.
Suudi Arabistan Konut Bakanlığı, ülkede var olan konut ihtiyacı için rotasını Türkiye'ye çevirdi. Yaklaşık 1.5-2 milyon sosyal konut hedefiyle yola çıkan bakanlık yetkilileri, 2 ay önce TOKİ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulundu. Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un, bu kapsamda halkının sosyal konut ihtiyacı için teşvik vermesi de gündemde. Kişi başına aylık 400 ila 600 riyal (316-474 TL) teşvik verilmesi planlanan sistemde, 20 yıl vadeli ödeme yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, bakanlık yetkilileriyle tekrar görüştüklerini anlatan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "Ülkeyle ilk teması 1 yıl önce gerçekleştirdik. 2 ay önce tekrar ziyaretimize geldiler. 5 yıllık süreç içinde, 1.5-2 milyon konut yapmayı planladıkları için dünya çapında araştırma yapıyorlar. Biz de onlara sistemimizi ve iş modellerimizi anlattık" dedi.
300 milyon metrekare inşaat
Ülkenin sosyal konut üretmek açısından toprak sıkıntısı olmadığını söyleyen Kurum, şöyle konuştu: "Alt gelir grubuna ait konutlar minimum net 150 metrekareden başlıyor. Dikeyden ziyade yatay yapılaşmada maliyet daha da artıyor. Orta gelir grubuna ait konutların metrekareleri de minimum 250'den başlıyor. İhtiyaç olan konut rakamına bakıldığında yaklaşık 300 milyon metrekare inşaat yapılması demek. İş hacmi ise bu hesaplamaya göre 240 milyar dolar yapıyor."
Kamu da işin içinde olmalı
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, SABAH'a yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan yetkilileri bizden destek istedi. Ülkede 2 milyon konut ihtiyacı var" demişti. Türkiye'deki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacaklarını söyleyen Başkan Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istekli. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Ancak bundan sonrasında kamunun da bu işin içinde olması lazım" diye konuşmuştu.
Onlar açısından çok avantajlı
Sistemin hayata geçmesi halinde Türk müteahhitlerinin Suudi pazarına açılacaklarını söyleyen Kurum, "Bu durum hem biz hem de onlar açısından çok iyi bir gelişme olur. Dünyada müteahhitlik sıralamasında 2'nci sıradayız. Ayrıca TOKİ ve Emlak Konut olarak 10 yılda 700 bin konut hayata geçirdik. Bu onlar açısından da büyük avantaj" diye konuştu.
Sabah/ Seda Tabak
Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Suudi Arabistan ile İran arasında artan tansiyon, tüm dünyada dikkatlerin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Birçok ülkeden "itidal" çağrısı yapılırken Türkiye iki ekonomik partneri Suudi Arabistan ile İran arasında ortaya çıkan gerilimi yumuşatmaya çalışıyor.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suudi Arabistan ve İran, İslam dünyasının iki önemli ülkesidir. Bu iki ülke arasındaki siyasi gerilim, zaten barut fıçısına dönmüş bölgemizde barışa katkı sağlamaz. Her iki ülkenin teenni içinde hareket etmelerini ve sorunu müzakere ile çözmelerini temenni ederiz" ifadesini kullandı.
Peki Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerinin boyutu hangi seviyede?
Hem İran hem de Suudi Arabistan, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında yer alıyor. 2014 yılında yapılan toplam 157.6 milyar dolarlık ihracatın yüzde 4.40'ı bu iki ülkeye gerçekleştirildi. Türkiye, İran'a 3.9 milyar dolar, Suudi Arabistan'a ise 3 milyar dolar civarında ürün sattı.
20 MİLYAR DOLARLIK İLİŞKİ
Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan'la gerçekleştirdiği dış ticaretin hacmi 20 milyar dolar. İthalat cephesine bakıldığında Türkiye, İran'dan büyük bölümü doğalgaz olmak üzere 10 milyar dolara yakın ürün alıyor. Bu rakam toplam ithalatın yüzde 4'ünü oluşturuyor. Suudi Arabistan'dan yapılan ithalatın boyutu ise 2.4 milyar dolar seviyesinde.
240 MİLYAR DOLARIN KAPISI AÇILIYOR
Suudi Arabistan!a yapılan ithalat son yıllarda hızla artsa da istenilen seviyenin hala altında. Ancak yeni gelen bir haber ticaret ilişkilerinin çok farklı bir boyuta taşınabileceği sinyallerini içeriyor.
Suudi Arabistan Konut Bakanlığı, yaklaşık 1.5-2 milyon sosyal konut hedefine ulaşmak için 2 ay önce TOKİ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, bakanlık yetkilileriyle tekrar görüştüklerini anlatan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "Alt gelir grubuna ait konutlar minimum net 150 metrekareden başlıyor. Dikeyden ziyade yatay yapılaşmada maliyet daha da artıyor. Orta gelir grubuna ait konutların metrekareleri de minimum 250'den başlıyor. İhtiyaç olan konut rakamına bakıldığında yaklaşık 300 milyon metrekare inşaat yapılması demek. İş hacmi ise bu hesaplamaya göre 240 milyar dolar yapıyor."
Habertürk
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Suudilerin konut ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı çağrı, Türk müteahhitler için yeni bir pazarın kapısını araladı. ONS İnşaat Grup Başkanı Atalay "Bölge bizi iyi tanıyor, 240 milyar dolarlık pazardan pay almamız iki taraf için de avantaj" dedi.
SUUDİ Arabistan Konut Bakanlığı, ülkede var olan konut ihtiyacı için rotasını Türkiye'ye çevirdi. Yaklaşık 1,52 milyon sosyal konut hedefiyle yola çıkan bakanlık yetkilileri, 2 ay önce TOKİ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulundu. Kişi başına aylık 400 ila 600 riyal (316-474 lira) teşvik verilmesi planlanan sistemde, 20 yıl vadeli ödeme yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, bakanlık yetkilileriyle tekrar görüştüklerini anlatan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye'de iş modellerini Suudilere aktardıklarını söyledi. Sistemin hayata geçmesi halinde Türk müteahhitlerinin Suudi pazarına kolayca açılmasının söz konusu olacağına dikkat çeken ONS İnşaat Grup Başkanı Tuna Atalay da, bu durumun her iki taraf için de çok iyi bir adım olacağının altını çizdi. Türk müteahhitlerinin dünyada 2'nci sırada yer aldığını hatırlatan Atalay "Bölgeyle aynı dili konuşuyoruz" dedi.
'İhtiyaca cevap veririz'
Yabancıya gayrimenkul satışının istenilen seviyede olmadığını kaydeden Atalay, "Bunun en büyük nedenlerinin başında marka değerimizin dönemsel olarak yeterince ifade edilememesi. Özellikle Körfez ülkeleri elçilikleri ve bürokratlar tarafından toplu alımlar gerçekleştiriliyor. Bölge bizi tanıyor ve biz de rahatlıkla Suudi Arabistan'ın konut ihtiyacına cevap verebileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Yeni Yüzyıl
Haber Diriliş Postası Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Suudi Arabistan'ın ülkede var olan konut ihtiyacını karşılamak için rotasını Türkiye'ye çevirmesi, Türk müteahhitler için de yeni bir pazarın kapısını araladı. Sistemin hayata geçmesi halinde Türk müteahhitlerinin Suudi pazarına kolayca açılmasının söz konusu olacağına dikkat çeken ONS İnşaat Grup Başkanı Tuna Atalay, bu durumun her iki taraf için de çok iyi bir adım olacağının altını çizdi. Atalay, "Bu her iki taraf için de büyük avantaj. Çünkü Türk müteahhitlerinin bilgi birikimi ve tecrübesi var. Bölgeyle aynı dili konuşuyoruz" dedi. Ankara ve çevresinde büyük gayrimenkul projelerinin geliştirildiğine dikkat çeken Atalay, özellikle Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım şirketi Emlak Konut GYO'nun Ankara'ya başarılı yatırımlarla girmiş olmasının, şehirdeki potansiyelin ne kadar büyük olduğuyla ilgili fikir verdiğini söyledi. Yabancıya gayrimenkul satışının henüz istenilen seviyede olmadığını kaydeden Atalay, "Bunun en büyük nedenlerinin başında marka değerimizin dönemsel olarak yeterince ifade edilememesi. Ankara markasını yakından tanıyan ve kentin yaşam deneyimine sahip özellikle elçilikler bizim ONS İncek Residence projemize büyük ilgi gösteriyor. Özellikle Körfez ülkeleri elçilikleri ve bürokratlar tarafından toplu alımlar gerçekleştiriliyor. Bölge bizi tanıyor ve biz de rahatlıkla Suudi Arabistan'ın konut ihtiyacına cevap verebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. 1,5-2 milyon sosyal konul hedefiyle yola çıkan Suudi Arabistan Konut Bakanlığı yetkilileri, 2 ay önce TOKÎ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulunmuş ve görüşmelerde kişi başına aylık 316-474 lira teşvik verilmesi konusu gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında yine bu konu gündeme gelmiş ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da Türkiye'de uygulanan iş modellerini anlatmıştı. Yaklaşık 300 milyon metrekare inşaat ihtiyacı bulunan Suudi Arabistan'daki iş hacminin değeri ise 240 milyar doları buluyor.
Diriliş Postası