Ekonomi

Suudi petrol devi Aramco, karını yüzde 90 artırdı!

Suudi Arabistan'ın petrol devi Aramco, ikinci çeyrekteki petrol fiyatlarındaki yükselme sayesinde karlarında yüzde 90'a varan artış gördü.  Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 25,5 milyar dolarlık kar açıklayan Aramco, böylelikle karını yüzde 90 oranında artırmış oldu

Suudi Arabistan'ın petrol devi devlet şirketi Aramco, 2022'nin ikinci çeyreği için 48,4 milyar dolar karla kendisine ait olan kar rekorunu kırmış oldu.

Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 25,5 milyar dolarlık kar açıklayan Aramco, böylelikle karını yüzde 90 oranında artırmış oldu.

Bu oranda bir karın en büyük sebebinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte petrol ve gaz fiyatlarının artması olduğu söyleniyor.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından birisi Rusya. Fakat Batılı ülkeler, enerji ihtiyaçları için Moskova’ya olan bağlılıklarını azaltacaklarını söyledi.

Suudi şirket, rekor karların yanı sıra üçüncü çeyrek için temettüsünü değiştirmeden 18,8 milyar dolarda tutacağını belirtti..

Şirket, talebi karşılamak için genişlemeye devam edeceğini açıkladı. 

“Kısa vadedeki ekonomik belirsizlik ve piyasa oynaklığı devam ederken bu yılın ilk yarısında yaşananların sektörde devam eden yatırımların gerekli olduğu görüşümüzü doğruluyor” diyen Aramco’nun CEO’su Amin Nasser, “Kısa vadeli küresel tahminler üzerindeki aşağı yönlü ekonomik baskılara rağmen, petrol talebindeki artışın devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Aramco son haftalarda güçlü sonuçlar bildiren diğer büyük petrol şirketlerine dahil oldu. Exxon Mobil, 29 Temmuz'da neredeyse 4 katlık bir artışla 17,9 milyar dolarlık net kar açıklamıştı. Aramco ve Exxon Mobil'in yanı sıra BP ve Chevron da dahil olmak üzere dünyanın en büyük petrol üreticileri, emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle bu dönemde rekor düzeyde kar ettiklerini açıkladı. 

Ülke ekonomilerinin corona virüs (Covid-19) pandemisinden kurtulmaya başlaması ve talebin arzı karşılayamaması nedeniyle, petrol fiyatları Ukrayna savaşı öncesinde de yükselişe geçmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Haziran ayında yapmış olduğu bir konuşmada Exxon'un "bu yıl Tanrı'dan daha fazla para kazandığını" söyledi.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 70 dolar civarında işlem görürken bu yıl haziranda 120 dolara kadar çıkmıştı. Brent tipi ham petrolün şu anki varil fiyatıysa 98,1 dolar. 

EDİTÖR NOTU: Bu haber 14 Ağustos 2022 tarihinde saat 21.05'te yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 17,94 Türk Lirası, euro 18,41 Türk Lirası, altının gramı ise 1.038,51 Türk Lirası değerinde.

2 ay sonra Bitcoin’de bir ilk!

Motorine yeni bir zam daha geliyor!

Karadeniz’de fındık hasadı resmi olarak başladı!