Sektörel

Suudiler Türk şirketlerini ihale dışı bırakıyor!

Türkiye’de konut projelerinin devamlı müşterisi haline gelen Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ilişkiler kötüleşti. Suudiler şimdi de Türk şirketlerini ihale dışı bırakıyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında ''Suudiler şimdi de Türk şirketlerini ihale dışı bırakıyor'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Türkiye’nin birkaç yıl öncesine kadar Körfez Bölgesi’nde en yakın ilişkide olduğu ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyordu. Ülkemizden banka satın alan, yeni yatırımlar yapan veya var olanları artıran, konut projelerinin devamlı müşterisi haline gelen, kraliyet ailesi üyelerinin peş peşe tatilini geçirdiği Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ilişkiler kötüleşti, etkisi ekonomiye de yansımaya başladı. Türkiye’nin Körfez Bölgesi’nde yalnız kalan Katar’a olan desteği, Suriye’deki operasyonları ve Mısır’a yönelik sert açıklamalarına bir de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu'nda yaşanan Kaşıkçı Cinayeti ve ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Suudiler, ambargo silahını çekti.

“Made in Turkey” yazan ürün istemiyorlar

Geçtiğimiz hafta da bununla ilgili bir haberi sizlerle paylaşmıştık. “Suudi Arabistan'da Türk malına ambargo başladı” başlığıyla yayınladığımız haberde bazı Türk şirketlerinin yaşadığı sorunları sizlere aktarmıştık. Haberimizde Suudi Arabistan’daki şirketlerin Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı’na çağrıldığı, bir daha Türkiye’den mal almamaları konusunda uyarıldığı, zorla belge imzalattırıldığını, Suudi iş insanlarının ‘Made in Turkey’ damgalı ürün almamaları konusunda ikaz edildiğini, Riyad’da görev alan Türk personelin de sözleşmelerinin feshedildiğini yazmıştık. Haberimizin ardından bazı Türk işadamlarından yaşadıkları yeni sıkıntıları öğrendik.

“Proje daveti onlardan geldi, hazırlanmıştık”

Haberimizin çıktığı gün Suudi Arabistan’dan kendilerine bir e-mail aldıklarını söyleyen Türkiye’nin önde gelen bilişim şirketlerinden birinin yöneticisi, “Biz birkaç ay önce Suudi Arabistan tarafından yeni bir proje daveti almıştık. Proje yeni bir mega şehir kurulumuyla ilgiliydi. NEOM ismiyle anılan ve 500 milyar dolarlık yatırımla kurulacak şehir için bazı bilişim altyapısı işleri için davet almıştık. Biz çalışmalarımızı, dosyalarımızı hazırladık. Ancak gelen e-mail ile hüsrana uğradık. Bize, “Bu projeye katılmayacaksınız” denildi. Bize teklifte bulunan kendileriydi. Yurtdışında yaptığımızı başarılı işler referansımız olmuş ve çalışma yapmamızı, ihaleye hazırlanmamızı istediler. Sizin haberiniz çıkmadan bir gün önce gelen e-mail ile ihale ve proje dışı bırakıldık” dedi.

2015 yılında Kral Abdullah bin Abdulaziz el-Suud vefat ettiğinde Türkiye, milli yas ilan etmişti. O yıl 5.6 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, artış yerine düştü ve 5.1 milyar dolara indi. Bu kadar yakın olan ilişkiler sadece 5 yılda bu hale geldi.