02 / 05 / 2024

SwissOtel Grand Efes Oteli sanat merkezi oldu!

SwissOtel Grand Efes Oteli sanat merkezi oldu!

İki yıl önce başlatılan çalışma sonucu oluşturulan koleksiyon ile SwissOtel Grand Efes Oteli ziyarete açık dev bir sanat merkezi haline getirildi



İzmir'in sembolleri arasında yer alan SwissOtel Grand Efes, 2 yıl önce başlattığı çalışma sonucu bini aşkın değerli sanat koleksiyonunun sahibi oldu. Büyük Efes Oteli'nden kalan mirasın yanı sıra yenilerinin de eklenmesiyle oluşan eserler, oteli adeta dev bir sanat galerisine dönüştürdü. 2 danışman eşliğinde herkese açık sanat turları da başlatıldı. MV Holding Yönetim Kurulu Üyesi Banu Vargı Tümay hayata geçen projeyi, "Hepsi Türk sanat tarihi açısından ve  İzmir  açısından çok değerli yapıtlar" diye değerlendirdi.

Başyağıtlar
1964 yılında konuklarını ağırlamaya başlayan Büyük Efes Oteli için o dönemin ünlü sanatçısı Bedri Rahmi Eyüboğlu, Atilla Galatalı, Beril Anılanmert, Jale Yılmabaşar, Şadi Çalık'a otelin mimarisine uygun sanat eserleri sipariş edildi. Açılan yarışma sunucu yapılan değerlendirmelerin ardından sanatçıların eserleri otele yerleştirildi. Eyüboğlu'nun bugün "başyapıt" olarak değerlendirilen mozaik duvarı, Beril Anılanmert'in "kırılma, parçalanma ve dağılma" temalı duvar panosu, Yılmabaşar'ın verdiği renk nedeiyle "Jale mavisi" olarak anılmasına neden olan "Anadolu Medeniyetleri" isimli seramik tablosu, Şadi Çalık'ın "Efesli Artemis" isimli replikası birer sanat harikası olarak otele kazandırıldı.

2002 yılında otelin kapanmasının ardından 2005 yılında MV Holding, Tahincioğlu ve Nida grubuyla birlikte oteli 121.5 milyon dolara satın aldı. Daha sonra otelin tek sahibi olan MV Holding, işletme hakkını 25 yıllığına Swiss'e verdi. Otelin yeniden hizmete girmesi için 3 yıl süren çalışmada ise özellikle simge binanın "sanatla" içiçe olmasına özen gösterildi. Otelin merkezinden uzaklaştıkça Ege ve denizi simgeleyen "turkuaz", otelin merkezine yaklaştıkça ise genel kullanım alanlarını gösteren "toprak" rengi boyalar kullanıldı. Oteli, bahçeden ve bina içinden geçerek ikiye ayıran duvarla ise "sonsuzluk" simgelenirken aynı zamanda duvarın kendisi de mimari sanat olarak değerlendirildi. Ayrıca sonsuzluk duvarının, ön bahçedeki manolya ağacının kesilmemesi için yarıda kesilip ağaçtan sonra yine devam etmesi de sağlandı. Böylece de doğaya saygı teması işlendi. Büyük Efes Oteli'nden miras kalan tüm eserler ise bulunduğu yerlerden elmas kesicilerle uzun uğraşlar sonucu çıkarıldı.

Çağdaş sanatçılar
Devrim Erbil, oteldeki 402 oda için farklı renklerde akrilik üzerine İzmir'i anlattığı baskılar hazırladı. Genç sanatçılar Güneş Çınar ve Yaşam Şaşmazer'den otelin her iki katı için hazırladığı eserler de yerini aldı. 1932 doğumlu dünyaca ünlü Kolombiyalı Sanatçı Fernando Botero'nun 1992 yılında yaptığı Atlı Adam heykeli de otelin girişine yerleştirildi. Ayrıca Zeynep Eren, Kemal Önsoy, Mike Berg, Mithat Şen, Serdar Arat, Gültekin Çizgen, Erdoğan Ersen, Levent Morgök, Alev Gözonar, Ceylan İnsel, Suha Özkan, Nasip İyem, Seçkin Pirim, Fuat Ezer, Melek Mazıcı'nın da çalışmalarıyla kolleksiyonun sayısı bini aştı.
Otel yönetimi, bu değerli sanat eserlerini herkesle paylaşmak için özel çalışma başlattı ve bir gezi parkutu hazırlandı. Otelin kurulduğu günden itibaren geçirdiği evreleri gösteren fotoğrafların yer aldığı "Zaman Tüneli" de bu parkura dahil edildi. İki danışman eşliğinde gerçekleşen sanat turu için ise otelin müşterisi olmak gerekmiyor, sadece randevu alınması gerekiyor. Bu çalışmalara editörlüğünü İzzettin Çalışlar'ın üstlendiği "Grand Efes; Çağdaş Mekanda Sanat" isimli bir de kitap hazırlandı.
Şafak İnce / Yeni Asır


Geri Dön