Emlak Terimleri

Taban oturum alanı!

Taban oturum alanı, bir yapının arsa üzerinde ne kadar yer kaplayacağı ve kaç katlı olacağına ilişkin bilgiler veriyor. Peki taban oturum alanı hesabı nasıl yapılıyor? Taban oturum alanı hesabı...

Taban oturum alanı!

İnşaat çalışmaları yapılacak bir yapının kaç katlığı olacağı ve arsa alanı üzerinde nerede konumlandırılacağını, taban oturum alanı söylüyor. Taban oturum alanı ise, TAKS ile arsa alanının çarpılması sonucu bulunuyor.


Taban oturum alanı hesabında ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu gibi alanlar dahil edilmiyor.


TAKS yani; taban alanı katsayısı, 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Yukarıdaki değerlerden söz konusu arsa için belirlenen TAKS değeri ile, arsa alanı çarpılıyor. İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS değeri belli bir aralık içerisinde verilmişse, Taban oranının küçük olanının seçilmesi halinde kat sayısı artarken; taban alanının büyük olanının seçilmesi halinde ise kat sayısı azalıyor.


Örnek taban oturum alanı hesaplaması..

TAKS değeri: 0,40

Arsa alanı: 1.500 metrekare

Taban oturum alanı: 1.500 x 0.40 = 600 metrekare



TAKS nedir, nasıl hesaplanır?
Bina oturum alanı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com