28 / 04 / 2024

Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu ne demek?

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...



Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu, bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olarak inşa edilebileceği hususuna doğru orantılı olarak hesaplanıyor. Taban oturum hesabı nda TAKS değeri ve arsa alanı kullanılıyor.


TAKS için belediyece belirlenen değer ile arsa alanının çarpılması sonucu ortaya taban oturum alanı çıkıyor. Bu alan, yapının arsa üzerinde nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını söylüyor.


TAKS değerleri:

TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 oranları arasında değişkenlik gösteriyor.


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Örneğin 0.40 – 0.60 olarak TAKS değeri belirlenmişse, istenirse TAKS değeri 0,50 olarak hesaplanabiliyor.


Taban oturumu hesaplamalarında taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.


Taban oturumu formülü:

TAKS değeri çarpı arsa alanı 

(TAKS x Arsa Alanı= Taban Oturum Alanı)


Örnek taban oturumu hesaplaması:

TAKS değeri: 0,80

Arsa alanı: 1.200 metrekare

Taban oturum alanı: 1.200 x 0.80 = 960 metrekare



TAKS değerleri!
Bina alanı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön