Kent Haberleri

TAGEM Genel Müdürü Türker: ‘Milli güvenlikten daha önemli bir konu varsa o da gıda konusu!’

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker, gıda alanında yaşanan sorunlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türker, “Gıda konusu artık milli güvenlikten daha önemli duruma geldi” ifadelerini kullandı. net’in haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Merkezi (TAGEM), “Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek İçin Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi” çerçevesinde Erzurum’da eğitim düzenledi

kisadalga.net’in haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Merkezi (TAGEM), “Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek İçin Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi” çerçevesinde Erzurum’da eğitim düzenledi.

Eğitimin açılışında konuşma yapan TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, gıda konusunun, mili güvenlikten daha önemli bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Türker, “Gıda sorunu artık bir milli güvenlik sorunu oldu. 2018’de yaşadığımız Covid pandemisi, 2020’de başlayan ve hâlâ devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve son olarak 6 Şubat’ta yaşanan depremler maalesef bize çok büyük dersler veriyor. Bunlardan ders çıkarmamız gerekiyor. Zira her geçen gün bu artan nüfusu beslememiz lazım. Dünya nüfusu 8 milyar oldu. 2050’de de 10 milyar olacak. Mevcut üretimimizi yüzde 65 oranında artırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

“TARIM STRATEJİK SEKTÖRLERİN BAŞINDA”

Gıda stoklarının artırılması kapsamında uygulanacak yöntemleri anlatan Türker, şu ifadeleri kullandı:

“Bir yandan gelecek jenerasyonu beslemek zorundayız. Yalnızca gıda meselesi değil, kırsalda yaşayanlardan istihdamı, sanayiye hammadde temini, uluslararası ihracatta ülkelere gelir kaynak sağlaması gibi birçok bakımdan tarım stratejik sektörlerin başında geliyor. Az önce dedim, milli güvenlikten daha önemli.

“Birtakım sorunlarımız var. İklim değişiyor. Artık bunu tartışmıyoruz. Adaptasyon bakımından ne yapabiliriz? Bunlara daha fazla odaklanmak zorundayız. Su kaynaklarımız tükeniyor ve kirleniyor. Topraklarımız azalıyor ve kirleniyor. Bir yandan da iklim krizi… Gelecekte şu savaşları yaşanacak deniyor. Fakat aslında su savaşları değil gıda savaşları. İşte bunu yok etmek için gelişmiş ülkeler, kendi ülkelerinin 50 sene sonraki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gelişmekte olan Güney Afrika, Güney Amerika ve Uzak doğu ülkelerindeki tarım arazilerini ya satın alıyorlar ya da kiralıyorlar. Yakın gelecekte Ukrayna arazilerinin yüzde 40’ı Çinliler tarafından, uluslararası şirketlerce ya satın alındı ya kiralandı. Rusya, 1990 yılından sonra o yapıyı değiştirdi. Uluslararası ticarete başladı. Zira gıda üretimi gerçekten evrensel bir konu.”

Türker, mevcut kaynakların verimli kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu! Öğrencilere vergisiz telefon satışı başladı mı? İşte vergisiz telefon fiyatları!

SGK’dan son çağrı! Bu parayı hemen almanız istendi!

İş Bankası resmen duyurdu! Bu para sadece Maximum Kart’ı olanlara yatacak!