Ekonomi

Tahıl koridoru çalışmasından sonra Ukrayna'dan flaş buğday adımı: Her ay yüzde 50 artıyor

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın limanlarda bekleyen tahıl dolu gemilerin yola çıkarılması için başlattığı tahıl koridoru çalışmasında ilk somut adım geldi. Ukrayna, ülkeden buğday başta olmak üzere tahıl ihracatı için dikkat çeken bir açıklama yaptı. İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin ise "Eğer buradaki sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" diyerek yaklaşan tehikenin boyutuna dikkat çekmişti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz 23 Haziran'da tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi için oluşturulacak tahıl koridoruna ilişkin, "İstanbul'da bir harekat merkezi kurulması konusunda genel bir anlayış birliği var" açıklaması yapmıştı.

İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin ise "Eğer buradaki sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" diyerek yaklaşan tehikenin boyutuna dikkat çekmişti.

Rusya’nın Ukrayna limanlarını engellemesi nedeniyle 20 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının ihracatı yapılamıyor.

Dünyanın tahıl ambarı Ukrayna'dan savaş nedeniyle ülke dışına sevk edilemeyen buğday nedeniyle fiyatlar uluslararası piyasalarda son 4 ay boyunca yükselerek 13,63 dolara kadar çıkmıştı.

Mart ayında Rusya-Ukrayna savaşının tedarik sorunlarını gündeme getirmesi ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle uluslararası piyasalarda tarihi zirvesini gören buğday fiyatları, geçtiğimiz gün 10 doların altına geriledi ve düşüşün devam edeceği bildirildi.. 

Tüm bu gelişmelerin ardından Ukrayna, ülkeden tahıl sevikayatının her ay arttığını açıkladı.

İşte sıcak gelişmenin detayları...

 

Rusya’nın Ukrayna limanlarına yönelik devam ederken, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, ülkedeki tahıl sevkiyatının her ay yüzde 50 arttığını açıkladı.

Bakan Kubrakov açıklamasında Ukrayna’nın tahıl ihracatının kara yolları ile yapılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi

Bakan Kubrakov, ülkenin batı sınırında yer alan Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova ile tahıl ihracatının yapıldığını bildirerek, “İhracat konusunda mümkün olan her şeyi yapıyoruz ve şu anda her şey olumlu ilerliyor. Her ay batı sınırları boyunca tahıl ihracatı hacmini neredeyse yüzde 50 artırıyoruz. Geçen yılki mahsulün acilen ihraç edilmesi gerekmeseydi, birkaç ay içinde limanlarımız aracılığıyla daha önce sahip olduğumuz normal aylık ortalama ticaret hacmine ulaşabilirdik” şeklinde konuştu.

 

 

Çekmeköy Kışlasına Çınarköy Evleri projesi: Bin 774 konut 141 villa 56 ticari alan yapılacak

Bahçeli'nin 100 il önerisini Erdoğan kabul etti! İşte il olmaya aday olan o ilçelerin listesi

Fırıncılar Odası Başkanı Balcı'dan flaş ekmek zammı açıklaması: Pazartesi'den itibaren zamlar iptal

Asgari ücrete ek zam çalışmasında son dakika gelişmesi! Bakan Bilgin o adımı atacak

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

BDDK'nın kredi adımından sonra dolarda kıyamet senaryosu: Pazartesi günü eğer bu olursa kıyamet kopar

TOGG'un şarj süresi ve menzili açıklandı! Aracın kullanılacağı iller de belli oldu

Doların kaderini değiştiren adım! Önce düştü sonra yeniden yükseldi

Altın fiyatları FED'in koşulsuz taahhütü sorası düşüşe geçti! Uzmanlardan 'derin' uyarı

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam miktarının açıklanacağı tarihi duyurdu