Ekonomi

Tahıl koridoru ithalatçıya yaradı! 2023'te hedef daha da büyüdü

Rusya-Ukrayna savaşından sonra  iftçi ve tüccarlara daha iyi hizmet vermek amacıyla geliştirilen ''Tahıl koridoru'' Türkiye'nin ihracat pazarlarında yüzde 140 büyümesine neden oldu.Proje, tedarik zincirinin verimliliğini artırmak,  ve aynı zamanda nakliye maliyetini ve süresini azaltarak sektörün rekabet gücünü artırmayı hedefliyor

Türkiye'de hükümet, tahıl taşımacılığını iyileştirmek ve tahıl ihracatını artırmak için bir "Tahıl Koridoru" (Tahıl Koridoru) kurdu. Proje, tedarik zincirinin verimliliğini artırmak,  ve aynı zamanda nakliye maliyetini ve süresini azaltarak sektörün rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

Firma şimdi de 5 yıllık projeksiyonda tarım ve tohumculuk, noodle ve makarna, yem ve yem hammaddeleri alanında arzuladığı 1.1 milyar TL'lik yeni yatırımlar çerçevesinde 2023’te atağa geçmeye hazırlanıyor.

MAKARNA VE NOODLE YAPACAK

Posta gazetesinden Hülya Çaylak haberine göre Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu’da 41 ülkeye ihracat yapan firma, 2022’de Afganistan, Bahreyn Angola ve Sri Lanka gibi yeni ülkeleri ihracat ağına ekledi. 
Üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ve müşterilere özel imal yaptıklarını belirten Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Gürsel Erbap “Irak ve Suriye haricinde Türkiye’den toplam un ihracatının yüzde 13’ünü biz yapıyoruz. Her ülkenin kendi tüketim alışkanlıklarına ve ekmek türlerine bakarak buğdayı seçiyor, 
öğütüyoruz. Yeni ihracat pazarlarında ise makarna ve noodle yatırımlarımızla ses getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

350 BİN TON UN ÜRETİMİ

 Doruk Un’un senelik 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 60 bin ton buğday kapasitesine sahip olduğunu belirten Erbap,  “Panpan markasıyla perakende un pazarına da giriş yaptık. Evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara uzaman geniş bir  yelpazede kullanım amacına özel ürünler geliştirdik. Halihazırda Panpan markası ile Marmara Bölgesi’nde satış yapıyoruz ama satış ağını 2023’te tüm  Türkiye olarak genişleteceğiz” diye konuştu.

YERLİ TOHUM HAZIRLIĞI

Teşvikler, bakanlık destekleri, alım garantileriyle beraber imalatçının yerli tohum seferberliği içinde olduğunu belirten Erbap, izlenebilirliği olan sertifikalı  tohum üretiminde de söz sahibi olacaklarını belirtti. Özellikle yerli buğday, arpa, mısır ve yağlı tohum üretiminde rol oynayacaklarını belirten Erbap, 2022’de tamamlanan tohum tesisi yatırımından sonra bu yıl üretime geçeceklerini ve ilk olarak buğdaydan başlayacaklarını ifade etti. Gürsel ayrıca enerji maliyetleri nedeniyle  275 milyon TL yatırım ve 15 megavat (MW) kurulu güçle güneş enerjisi santrali (GES) yatırımını da hızlandırdıklarını söyledi. 

Oyun canavarları bu habere bayılacak! 350 TL’lik oyun ücretsiz oldu

Başvurmayan pişman olur! PTT bir kısa mesajla 50 bin TL kredi veriyor! İşte şartlar...

Hibriti yaşatan araba Honda HR-V e:HEV ! Büyük imkanları sakın kaçırmayın! 12 Ocak 2023 fiyat listesi