Sektörel

Tahincioğlu’ndan kentsel dönüşüm için ses getirecek çağrı!

Deprem kuşağındaki Türkiye’de bulunan riskli binalar için hükümete önemli bir çağrı geldi. “Kentsel dönüşüm rant kapısı olmamalı" diyen Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Devlet öncülük yapsın biz dönüştürelim” diye seslendi.bazen müteahhit bazen de hak sahibi vatandaşların daha fazla pay alabilme mücadelesinde zaman zaman sekteye uğrayan bu konuda önemli bir çağrı yapıldı

Türkiye’de kentsel dönüşüm halen istenilen sonuca ulaşamadı. bazen müteahhit bazen de hak sahibi vatandaşların daha fazla pay alabilme mücadelesinde zaman zaman sekteye uğrayan bu konuda önemli bir çağrı yapıldı.

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu,“Kamu öncülük yapsın biz dönüştürelim” çağrısı yaptı.

Hürriyet’tten Gülistan Alagöz’e konuşan Tahincioğlu, Türkiye’de 8-10 yıldır süreci devam eden ama halen kazma vurulmamış yerler olduğu bilgisini verdi.

Üstelik dönüşümü üstlenecek müteahhit bulmanın da zorlaştığını vurgulayan Tahincioğlu, bu konuda artık yeni bir model geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kamu hak sahipleri ile geliştiriciler arasında düzenleyici bir rol üslenirse kentsel dönüşüm süreci hızlanır” ifadelerini kullandı.

Verilere göre, Türkiye genelinde dönüşüm bekleyen 7 milyona yakın konut bulunduğunu, bunun 1 milyon 800 bin kadarının ise sadece İstanbul’da olduğunu hatırlattı.

“KAMU, HAK SAHİPLERİ İLE MÜTEAHHİDİN ARASINA GİRSİN”

Tahincioğlu, rakamlara bakıldığında, kentsel dönüşümün önümüzdeki  yıllarda da gayrimenkul sektörü için önemli bir başlık olacağını savunarak, “Türkiye’nin başlıca sorunlarından biri olan bu meselede çözümsüzlükler yaşanması ve konunun zorluğu nedeniyle müteahhit bulunmanın bile zorlaştığını söyledi.

Dönüşümün istenildiği hızda yürümemesinin temel sebebinin, bazı müteahhit ve hak sahiplerinin meseleyi rant kapısı olarak görmesinden kaynaklandığını dile getiren Tahincioğlu, hak sahipleri ile anlaşılması, onların geçici barınma alanına taşınması gibi konuların kamu öncülüğünde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca firmaların teknik ve mali yeterliliği incelenerek davet usulü iş verilmesi yönteminin de denenebileceğini vurgulayan Tahincioğlu, “Kentsel dönüşümün hızlanması şart, yoksa hiçbirimiz bunun vebalinden kurtulamaz” ifadelerini kullandı.

KİRA ARTIŞLARI İNŞAATTAKİ DARALMANIN SONUCU

Tahincioğlu, Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 3.9 büyüdüğünü, buna karşın inşaat sektörünün ise yüzde 14,1 küçüldüğünü hatırlatarak, sektörün çok ciddi anlamda daraldığını söyledi. Enflasyona bağlı fiyat artışları, nedeniyle konut üretip fiyatlandırmanın kolay olmadığını dile getiren Tahincioğlu, piyasada arz talep dengesinin de bozulduğunu ve kira artışlarının da yaşanan bu sürecin neticesi olduğunu savundu.

İLK PROJE CUMHURİYET’İN 100. YILINDA ANKARA’DA

Yeni yıldaki ilk projelerini Cumhuriyet’in 100. yılında Başkent Ankara’da yapmayı planladıklarını bildiren Tahincioğlu, bunun, Çankaya’da konumu açısından iddialı bir proje olacağını söyledi.

Tahincioğlu, bu sene içinde İstanbul’da Ataşehir, Anadolu Hisarı, Beykoz ve Ankara Çankaya gibi lokasyonlarda en az dört proje daha geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bunun dışında Göcek ve Bodrum projelerine başladıkları bilgisini de veren Tahincioğlu, diğer taraftan İstanbul dışındaki yeni lokasyonları da incelediklerini söyledi. Şirketin 2023’teki hedeflerinden birisi de Kentsel Dönüşüm projelerini hızlandırmak olacağını dile getiren Tahincioğlu, dönüşüm çalışmaları kapsamındaki 2023 ve 2024 planları arasında Beykoz ve Ataşehir projelerinin yer aldığı bilgisini de verdi.

KİRALAMA SEKTÖRÜNE ADIM ATIYOR

Yeni yılda farklı bir modelle kiralama sektöründe olacaklarını bildiren Tahincioğlu,  “Süreci, bizden konut alan müşterilerle başlatıyoruz. Konutları uzun vadeli kiralayıp, alt kiralama yapacağız. Ekonomik göstergeler stabilleşince de, bazı projelerin tamamının uhdemizde bırakılarak ya da kurumsal yatırımcıya satılarak kiralanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Özcan Tahincioğlu, Can Tahincioğlu ve Onur Tahincioğlu'ndan yeni şirket!