Tahir Akyürek Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası’nı anlattı!
MÜSİAD Konya Şubesi’nin Cuma Toplantıları’na katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, katılımcılara Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın neler getirdiği hakkında bilgi verdi
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, MÜSİAD Konya Şubesi’nin Cuma Toplantıları’na katıldı.
MÜSİAD Konya Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı ile Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, MÜSİAD Konya Şubesi’nin eski başkanları Hasan Angı, Ziya Özboyacı, ilçe ve belde Belediye Başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Cuma Toplantıları’nda konusunda uzman akademisyenler, eğitimciler, bürokratlar, gazeteciler ve siyasetçileri ağırladıklarını belirterek, “Bizler bu toplantılar sayesinde bakış açımızı değiştirdik, kendi düşüncelerimizi söyledik. Cuma toplantıları, MÜSİAD Konya Şubesinin olduğu kadar artık Konya’nın da markası oldu. Bugünde 1000. toplantımızı gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyoruz” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, MÜSİAD’ın Konya’da kuruluşundan bu yana birçok yeniliğe imza attığını ve şehirde iz bırakan birkaç kuruluştan biri olduğunu söyledi.
Konuşmasında Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın neler getirdiğini de anlatan Başkan Akyürek, yeni kanun ile mülki sınırın belediye sınırı haline geldiğini, Konya’nın en uzak köşesindeki bir köyde çıkan yangından, kanalizasyon hizmetinden veya su sorunundan merkezin sorumlu hale geldiğini dile getirdi.
TÜRKİYE TOPTAN KALKINMIŞ OLACAK
Kanunun yürürlüğe gireceği 2014 Mart’tan itibaren köy tüzel kişilikleri kaldırılacağını, beldelerin kapatılacağını hatırlatan Başkan Akyürek, Konya’daki 584 köy ile 168 beldenin kapatılarak eski isimleriyle mahalle haline geleceğini ifade etti.
Kanunun Büyükşehir Belediyeleri için bir test olacağını vurgulayan Başkan Akyürek, “Büyükşehir Belediyeleri ve metropol ilçe belediyeleri bu kanunun hedeflediği başarıyı gösterirse Türkiye toptan kalkınmış olacak. Konya merkez ya da bazı büyük ilçeler gelişiyor, onun dışındaki ilçeler, belediyeler ve köyler farklı şartlarda yaşıyorlar. Kanun ile Konya merkezde ve önemli ilçelerde ne varsa Konya’nın her tarafında o olacak, bir bütüne hizmet verilecek” dedi.
TÜM KÖY VE BELDELERİN SORUNLARI TESPİT EDİLDİ
Kanunun çıkmasıyla birlikte daire başkanlarını ve şube müdürlerini bütün köy ve beldelere gönderdiklerini, bizzat yerinde inceleme yapılarak eksiklerin tespit edildiğini kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Kent Bilgi Sistemi’nde Konya’daki tüm köylerin alt yapı durumları ve ilk yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler kayıt altına alındı. Şöyle bir hedef koyduk: Şehrimizin en ücra mahallesi de olsa bir kanalizasyon probleminde, içme suyu arızasında en geç yarım saat içinde ulaşılabilecek şekilde mobil şubeler, onun üstünde şube müdürlükleri ve bölge müdürlükleri, en üstünde Büyükşehir olarak merkezden bir hiyerarşik yapı oluşturacağız. Nüfus ve coğrafi kriterlerle şube müdürlükleri belirleyeceğiz, onların altında da mobil birimler oluşturulacak.”
Bütün köy ve beldeleri bölgelere ayırarak şehir planı ihalelerini bu yıl içinde kanunun izin verdiği şekilde yapıp mesafe almak istediklerini de anlatan Başkan Akyürek, 2014 seçiminden sonra projelerin hazır olmasını sağlayarak, yeni bir Konya modelini ortaya çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.