Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı!
SON dönemlerde yükselişe geçen inşaat sektörü, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bunun için harekete geçen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, "Öncelikli sorunları ve çözüm önerilerini" sıraladı.
SON dönemlerde hızla büyüyen inşaat sektörü, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bunun için harekete geçen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, "Öncelikli sorunları ve çözüm önerilerini" sıraladı.
1- Müteahhitlit mesleğine giriş kuralsızlığı
Öneri: Müteahhitlik mesleğinin giriş çerçevesinin belirlenmesi ve bu çerçevede mesleğe girişin belli bir akreditasyona tabi tutulması
2- Mesleğin örgütsüzlüğü
Öneri: Teknik kadro istihdam edebilen, sektörde ihtiyaç olan kalifiye eleman yetiştirebilen, üyelerine bilgi seminerleri veren, kamu kuruluşları ile ortak çalışmalar ve bilgilendirme toplantıları düzenleyebilecek bir yapının kurulması gerekiyor.
3- Yapı Denetim Kanunu aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bir kısım faydalarının yanında istenilen nihai amacına ulaşamamış, birçok sorunu da beraberinde üretmiştir.
Öneri: Yapı denetim il komisyonlarında ve merkez komisyonlarda da sektör temsilcileri olmalı, yapı denetim kanunu, imar kanunu, mahalli hizmetler kanunu, afet kanunu, kentsel dönüşüm kanunu, meslek odaları kanunu ve vergi kanunu ile uyumu sağlanarak yeniden hatırlanmalıdır.
4- TOKİ'nin sosyal konut üretmekten çok rantabıl konut üretmesi sektör pazarında haksız rekabet oluşturmakta.
Öneri: TOKİ sadece sosyal nitelikli konut üretmeli. TOKİ sosyal nitelikli konut üretimini elindeki zengin arsa portföyünü özel sektörle kat karşılığı vererek ya da direk satarak fonlayabilir ve ihtiyacından fazla gelir sağlar.
5- Eşit belediyeler ve kamu kuruluşları arasındaki çarpık uygulamalar
Öneri: İnşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi Bakanlığın İmar Kanununa uygun bir şekilde azami standarda oturtulmalı. İşlem ve harçlar bakımından belediye meclislerinin sınırsız yetkilerine bir sınır getirilmeli. Yani inşaat ruhsatı 250'ye yalan imzadan aşağı düşürülmeli..
6- Kamu İhale Kanunu, adil ve şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı halen karşılamamakta. Temel sorun aşın düşük teklifler olmaya devam etmekte.
Öneri: Kamu İhale Kanunu ile ikincil mevzuatı, yatırıma kamu kuruluşları ve inşaat sektörü sivil toplum örgütleri tarafından eşgüdümlü çalışılarak en kısa zamanda tümüyle yeniden ele alınmak ve baştan sona birlikte yazılmak.
7-Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri
Öneri: Ülkemizde birikmiş ve uluslararası karşılığı olan müteahhitlik, mühendislik, malzeme ve iş gücünün üs yapıda TOKİ alt yapıda İller Bankası ve haricen devlet destekli müşavirlik firmaları inovasyon ile desteklenerek sektörün yurtdışına güçlü bir şekilde çıkışma katkı sağlanmak.
8- Çalışanların iş sağlığı güvenliği ve kalifiyeliği
Öneri: Denetim ve denetleme konusundaki sorunlara kaka bir çözüm üretilemedi. Uluslararası standartlarda bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü'nün tüm kurumların içselleştirilmesi hedefi için toplumun her kesimine yönelik kapsamlı ve sürekli eğitimler düzenlenmek.
9- Kentsel dönüşüm imar uygulamaları ve modem şehirleşme sorunu
Öneri: Bu çerçevede, imar mevzuatı yeni baştan ele alınarak diğer kanunlar ile bir bütün olarak hazırlanmak. Tarihi ve çevresel doku gözetilerek değerlendirilmek, imar değişikliği uygulamaları kamu vicdanım zedeleyen, kişilere özel değerlendirmelerden arındırılmak.
10- İnşaat sektöründe inovasyon ve yetkin işgücü
Öneri: Buradaki ana gaye yurtiçi ve yurtdışında oransal olarak çok ciddi müteahhitlik hizmetleri verilmesine rağmen akçe sel olarak aynı oranda kar edilememekte. Çünkü yurtdışında yabancı firmaların kendi devletlerinin müşavirlik ve diğer desteklerinin yanında iyi yetişmiş organize kadrolar sayesinde işlerin ana kurgulayıcıları olabilmekte ve işlerin karlı kısımlarım kendilerine alabilmekte.
Hürriyet Ek