02 / 01 / 2025

Tahliye davaları uzun sürer mi?

Tahliye davaları uzun sürer mi?

Konut ve diğer nitelikteki taşınmaz kiracılığında "kiracının tahliye" si konusunda bilinmesi gereken en temel hukuki ayrıntılar?



Geçen hafta bir yakın arkadaşım, "konut" nitelikli bir taşınmazda "işyeri" sahibi olduğundan, apartman yönetiminin kendisine tahliye davası açma hazırlığında olduğunu söyleyip, sordu?  "Ben şimdi ne yapayım? Bu dava ne kadar sürer? Müşterilerime rezil olur muyum?"

 

Günlük hayatımızdaki hukuki nitelikteki uyuşmazlıkların en önemli kümesini "kiracı-kiralayan uyuşmazlıkları" oluşturmaktadır. (Bu uyuşmazlıkların kalan diğer 2 büyük kümesinde ise, "karı-koca ilişkisinden kaynaklı boşanma davaları" ile "işçi-işveren ilişkisinden kaynaklı iş hukuku davaları" oluşturur.) Bu nedenle, en kısa ve özet bir şekilde kira-tahliye  uyuşmazlıkları ile ilgili kritik hukuki ayrıntıları sıralamak istiyorum.

 

1) Kira tahliye davaları, istisnalar dışında,  6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun çerçevesinde yürütülmektedir. Bu açıdan, konut kiracılarının anılan Kanunun 7 nci maddesini özellikle incelemeleri yararlı olur. Bu madde tek tek "tahliye sebeplerini" düzenlemektedir.

 

2) Kira uyuşmazlıkları Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından görülen davalardır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 8 nci maddesi bu tür davalarda Sulh Hukuk Mahkemelerini görevli  kılmıştır. (Görevsiz Mahkemede dava açmak, ilgilisine ekonomik maliyet getirmekte ve zaman kaybettirmektedir.)

 

3) Tahliye davalarında "yetki", yani davanın hangi coğrafi sınır içindeki yer mahkemesinde açılacağı önemlidir. Tahliye davaları; -davalının ikametgahı, - kira sözleşmesinde özel bir yer belirlenmişse  ayrıca o yer mahkemesinde görülür.

 

4) Yetkili ve görevli mahkemenin "tahliye" yönünde verdiği karar ancak icra müdürlüğü tarafından yerine getirilebilir. Bu çerçevede, tahliye edilecek konut veya işyerinin kiracısı, mahkeme kararına rağmen taşınmazı boşaltmıyorsa, dava masrafları dışında icra müdürlüğünün tahliye için gereken işlemleri için gereken masrafları( tahliye yolluğu, taksi ücreti, işçi yevmiyesi vs)  da ödemek yükümlüğünüz bulunmaktadır.

 

5) Tahliye yönündeki mahkeme kararının kiracı tarafından temyiz edilmesi kural olarak tahliyeye durdurmaz. Yani, tahliye kararını mahkemeden aldıktan sonra icra etmeniz mümkündür. Tahliyenin durdurulması için kiracının teminat yatırması ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmesi zorunludur.

 

Sevgili okurlar, kira-tahliye uyuşmazlıkları, hukuk tekniği açısından ayrıntılı, şekli kuralları fazla ve açıkçası sevimsiz konulardır. Şimdi, yazının başında belirttiğim arkadaşımın sorusuna ne cevap verdiğimi söyleyeyim: " Kira tahliye davaları en az 6-8 ay sürer, hatta ben sana birkaç da "tüyo" vereyim, "uygula", dava 1 seneyi bulur. Sende zaten 1 yıllık sözleşme süresini doldurmuş olursun, müşterilerini de rezil olmazsın" dedim..

 

 

Av. Mehmet Parlak

mehmetparlak-emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön