Tahliyesi istenen gayrimenkul aile konutuysa nelere dikkat edilmeli?
Avukat Fatih Akpınar, tahliyesi istenen gayrimenkulün ile konutu olması halinde dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. İşte o paylaşım...
Son zamanlarda konutta tahliye davaları sık sı gündeme geliyor. Mağdur ev sahipleri, düşük bedelle kira almaları ve evlerine geçmek istemeleri sebebiyle hem kira tespit davalarına hem de tahliye davalarına yöneliyor. Tahliye davalarında dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı bulunuyor. Bunlardan biri de aile konutu olması.
Avukat Fatih Akpınar, https://x.com/_fatihakpinar resmi X sosyal medya hesabından tahliyesi hakkında anlaşılan konutun aile konutu olması durumu ile ilgili bir paylaşım yaptı.
Akpınar, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Kiralananın Tahliyesi Konulu Arabuluculuk Sürecine Yönelik Önemli Bir Husus
Yaygın bir algı olarak arabuluculuk anlaşmasının her durumda "mahkeme kararı hükmünde" olduğu düşünülüyor. Bundan dolayı da anlaşma belgesinde yazan her şartın tarafı bağlayacağı düşünülüyor. Oysa arabuluculuk anlaşması özünde bir "hukuki işlemdir".
Bu nedenle arabuluculukta tahliyesi hakkında anlaşılan konutun aile konutu olması durumunu gözden kaçırmamak gerekir.
Tahliyesi istenen taşınmazın aile konutu olması durumunda karşımıza iki ihtimal çıkıyor.
Birincisi kira sözleşmesinin tarafı olmayan eşin kiraya verene bildirim yoluyla kira sözleşmesinin tarafı olmuş olabilir (TMK m.194, TBK M.349) Bu durumda başvururken bildirimde bulunan eşin de taraf olarak gösterilmesi veya eklenmesi gerekir. Bu bildirimler genelde eşler arasında boşanma davası söz konusuyken gündeme gelmektedir.
Diğer ihtimal böyle bir bildirim yoksa bu kez kira sözleşmesinin feshi yahut aynı sonucu doğuracak tahliyesine yönelik anlaşmanın geçerliliği için eşin rızası gerekir. Zira eşin belgedeki tahliye taahhüdüne diğer eşin TMK m.194 ile TBK m.349 uyarınca muvafakat/rıza vermiş olması gerekir.
Henüz yargı kararına yansımış bir örneği (bildirim kadarıyla) olmasa da eş rızası olmadığında belgedeki şartın geçersizliğinin gündeme gelmemesi için bu şekilde ilerlenmesinin daha güvenli bir yol olacağı kanaatindeyim.
Nitekim konu doktrinde de tartışılmaya başlanmış aynı yönde görüşler dile getirilmiştir.
Dr. Duygu DAĞLIOĞLU'nun "Konut Kirasına İlişkin Uyuşmazlıklarda Taşınmazın Aile Konutu Niteliğinin Arabuluculuk Sürecine Etkisi" (SDÜHFD, Cilt: 14, Sayı: 1, Yıl: 2024, ss.862-883) başlıklı makalesini öneririm.
Not: Makalede taşınmazın aile konutu niteliğini arabulucunun araştırması gerektiği yönündeki görüşe katılmadığımı da ifade etmek isterim."
Peki ev sahipleri ve kiralar aile konutu tahliyesi ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...
Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Faizler düşünce ev ve araba alınır mı?