AVM

Tahsin Özlenir: AVM'ler iyi yönetilemiyor!

Her AVM'yi tek tek inceleyen Tescilli Markalar Derneği'nin Başkanı Tahsin Özlenir, "En düşük birim fiyatla en yükseği arasında yüzde 30 fark var. AVM'ler iyi yönetilemiyor" dedi...


AVM'lerin perakendecilere gönderdiği yüksek elektrik faturaları sektörü karıştırdı. Her AVM'yi tek tek inceleyen Tescilli Markalar Derneği'nin Başkanı Tahsin Özlenir, "En düşük birim fiyatla en yükseği arasında yüzde 30 fark var. AVM'ler iyi yönetilemiyor" dedi.


Perakendecilerle alışveriş merkezi (AVM) yönetimleri arasında yaşanan tartışmalara bugüne kadar hiç gündeme gelmeyen bir konu daha eklendi. Kurdaki artış nedeniyle AVM'lere ödedikleri kira ve ortak giderleri son 3 ayda yüzde 25 artan perakendeciler, bugünlerde bütün gider kalemlerini tek tek masaya yatırıyor. Özellikle elektrik maliyetlerinde önemli sıkıntılar olduğunu tespit eden perakendeciler, AVM yönetimlerinin kendilerine gönderdikleri faturalardaki birim fiyatlar arasında ciddi uçurum olduğunu ileri sürdü. 


ARADAKİ FARK YÜZDE 30 

Araştırmayı yürüten Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Tahsin Özlenir, "Son günlerde elektriğe gelebilecek zamlar gündemdeyken TMD olarak araştırma yaptık ve çok çarpıcı neticelerle karşılaştık. AVM'ler bir elektrik dağıtım firmasıyla toplu anlaşma yapıyor ve perakendecilere fatura ediyor. Elektrikte en düşük birim fiyatla en yükseği arasında yüzde 30 gibi büyük bir fark var" dedi. Özlenir, küçük bir cadde mağazası için bile bir elektrik firması ile anlaşma yaptıklarında birim fiyat olarak KDV dahil 0.3375 gibi bir fiyat elde edebilmelerine rağmen, AVM'lerin 0.3748'e varan rakamlarda anlaşmalar yaptığını belirtti. 


YÖNETİMLER DUYARSIZ 

Özlenir, "X AVM'ye 100 metrekarelik mağaza için 100 TL fatura ödüyoruz. Y'ye aynı metrekare için ödedeğimiz rakam 130 TL. Neden her AVM elektrik dağıtım firmasıyla aynı anlaşmayı yapmıyor? AVM yöneticileri kendilerinin ödemedikleri giderler konusunda oldukça duyarsız" diye konuştu. 


'YÖNETİMLER DENETLENMELİ'

Tahsin Özlenir, Türkiye'deki AVM'lerin iyi yönetilemediğini savundu. Elektrikten güvenlik ve temizliğe kadar her AVM'nin kendilerine farklı fiyat verdiğini belirten Özlenir, şöyle konuştu: "AVM'lerin bağlı olduğu derneğe yazı gönderdik. Ancak kendileri durumun farkında bile değil. AVM yönetimleri bize ödediğimiz paranın nereye gittiğini asla açıklamıyor. O nedenle nasıl şirketler bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetleniyorsa, AVM yönetimlerinin de denetlenmesi şart. Üzerinde çalışılan Perakende Yasa Taslağı'na eklenmesi için bu konuyu rapor olarak bakanlığa sunduk."


'DÖVİZ ALIP TL ÖDÜYORLAR'

Döviz kurundaki artış nedeniyle kiralarda kuru sabitleyen AVM yönetimlerinin ortak giderde ise herhangi bir adım atmadığı belirtiliyor. Esse'nin sahibi Semih Şeftali, "Ortak gider kurdan dolayı arttı. Güvenlik görevlisinden elektrik faturasına her şey TL ile ödenirken, ortak gider bizden neden dolar ya da euroyla alınıyor, anlamak zor. Bu kanayan bir yara" dedi. İpekyol-Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ise, genel giderlerin TL'ye dönmesi gerektiğini söyledi. Ayaydın, "Yeni çıkacak olan AVM Yasası'nda bu konu mutlaka ele alınmalı" şeklinde konuştu.


ÖZGE YAVUZ/ Sabah Gazetesi