Emlak Terimleri

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...Planlı Anlar İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanan TAKS ve KAKS (emsal) oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının sınırlarını gösteriyor

TAKS KAKS (Emsal) oranları, bir arsa üzerinde inşaat yapan kimselerin karşısına çıkan rakamlar oluyor. Planlı Anlar İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanan TAKS ve KAKS (emsal) oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının sınırlarını gösteriyor.

Taban alanının imar parseli alanına oranı TAKS oranı olurken; Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı ise KAKS oluyor.

Söz konusu TAKS KAKS oranları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak imar durumu belgesinde görülebiliyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sınırları nasıl hesaplanır?
 

TAKS NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

TAKS oranları ile bir yapının taban alanının ne kadar olacağı hesaplanıyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS bir diğer ifade ile arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranına deniyor.

TAKS ORANLARI

0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösteren rakamlar ile belirtiliyor.

1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 olarak gösterilmişse; taban alanını 0,20 ile 0,40 aralığında dilediğiniz oranda kullanabilirsiniz. Taban alanını büyütürseniz kat sayısı azalırken, taban alanını küçültürseniz bu seferde kat sayısı artar.

TAKS HESAPLAMA ÖRNEKLERİ

Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması halinde taban alanı şu şekilde hesaplanacaktır.

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

TAKS'ın en üst seviyesinin uygulanması halinde ise taban alanı şu şekilde hesaplanacaktır.

1.000 metrekare x 0,40 TAKS = 400 metrekare. 

KAKS NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

KAKS'ın açılımı kat alanı katsayısı oluyor. "Emsal" olarak da bilinen bu sayılar, bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını belirliyor.

KAKS imar planı ve notlarında aksine bir hüküm yoksa net parsel alanı üzerinden hesaplanıyor.

Katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olan KAKS, inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor. 

KAKS ORANLARI

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.

KAKS HESAPLAMA ÖRNEĞİ 

İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor. Hesaplana örneği şu şeilde:

KAKS oranı: 0.40 
Arsa alanı: 1.000 metrekare
Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare

 

İmar durum belgesi harcı 2022 ne kadar?

İskan harcı 2022 ne kadar oldu?

İmar Müdürlüğü harçları 2022!