Kent Haberleri

Taksim Camii inşaatı ne durumda?

Taksim'e yapılması planlanan ve şubatta temeli atılan caminin yapılacağı alanın etrafına beton kazık çatma işleminde sona yaklaşıldı.

Taksim'e yapılması planlanan ve 17 Şubat'ta temeli atılan caminin inşaatı devam ediyor.


Caminin yapılacağı alanın etrafına beton kazık çatma işlemi bitme aşamasına geldi.


Taksim Meydanı'nın sembollerinden biri olan tarihi Maksem'in zarar görmemesi için azami dikkatle yürütülen inşaat çalışmaları kapsamında, yakın zamanda hafriyat işlemlerine başlanacak.


Yaklaşık 2 bin 482 metrekarelik alanda yapılacak ve altında kültür sanat merkezi ile kapalı otoparkların inşa edileceği cami projesini üstlenen Sur Yapı personeli, çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.


Caminin yapılacağı alanda, toplam 336 beton kazıktan 262'si çatıldı. Maksem tarafındaki beton kazıkların uzunluğu 20 metreyi bulurken, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu ile İETT'ye ait nostaljik tramvay garajının bulunduğu tarafta ise uzunluğu 17 metreyi aşan beton kazıklar çatıldı.


- "Maksem koruma altına alındı"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, caminin inşaat alanını gezerek, yetkililerden bilgi aldı.


Demircan, incelemelerinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taksim'e cami projesinin hızla devam ettiğini söyledi.


Caminin yapımını üstlenen hayırsever iş adamının ekibinin iyi bir iş yürüttüğünü belirten Demircan, "Beton kazıkların çatılması işi büyük oranda bitti. Toplam 336 kazık çatılacaktı. Bunun 262'sini çatmışlar. Çatılması gereken 74 kazık var. Bunları da yakında bitecek." dedi. 


Beton kazıklarla tarihi Maksem'in koruma altına alındığını vurgulayan Demircan, "Sadece Maksem'i değil, Fransız konsolosluğu tarafındaki İETT'ye ait tramvay garajını da koruma altına aldılar. Tarlabaşı tarafında çatılması gereken 14 kazığın çatılma işlemi de devam ediyor. Ortada birtakım kazık çatılma faaliyeti olacak. Ondan sonra hafriyat alınmaya başlanacak. Bu hafriyatı almadan önce de gerekenler yapıldığı için çevrede herhangi bir risk oluşmamış olacak." diye konuştu.


Caminin altında otopark olacağını aktaran Demircan, şunları söyledi:


"Çok katlı bir otopark ve bir katı da kültür sanat merkezi olacak. Bunların üstünde ise cami olacak. Dolayısıyla inşaatın en zor kısmı olan kazık çatılma işinin büyük bir bölümü tamamlanmış durumda. Önümüzdeki süreçte bir yandan hafriyat, diğer taraftan da tabyaların yapımına başlanacak. Eğer önümüzdeki bir ay içerisinde bir mani çıkmazsa ilk tabyanın betonu atılabilir." 


AA