29 / 04 / 2024

Taksim Camisi'nin kubbesi yükseliyor!

Taksim Camisi'nin kubbesi yükseliyor!

Taksim'de Yüksek Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman imzası ile inşa edilen Taksim Camii'nin kubbesi yükseliyor...



Taşıyıcıları yamamlanma aşamasına gelen Taksim Camii'nin temeli 1 yıl önce atılmıştı. Caminin ana kubbesinin yapımına başlandı.

Cami Yüksek Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman imzasını taşıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Anadolu Ajansı muhabirlerinden Adem Demir ile Hikmet Faruk Başer'e gelinen son noktayı anlattı. Demircan, "Taksim camisinin inşaatında bir sene tamamlandı. Bu bir senede bayağı iyi mesafe aldık. Normal cami katı ve kubbe yapımıyla finale doğru gidiyor. Bir yıl sonra bugünden çok daha farklı bir durumda oluruz." dedi.

Taksim Camisi nin kubbesi yükseliyor!

Kubbe yapımının devam ettiğini ifade eden Demircan "Cami kubbe yapımıyla finale doğru gidiyor. Birinci bodrum katı yani kültür-sanat merkezi olarak kullanacağımız mekan var. Ama bunun altında 4 bodrum kat var ki bu otopark olarak kullanılacak. Onların ikisi yapıldı, son ikisi kaldı. Bina bir yandan yukarı doğru yükselirken diğer yandan aşağıya doğru devam ediyor. Kaba inşaatın sonuna doğru yaklaştık. Minarelerin yapımına başlandı." şeklinde konuştu. 

Taksim Camisi nin kubbesi yükseliyor!

"Hayatı zorlaştırmadan iş tamamlanmış olacak"

Demircan, cami inşaatının hızla ilerlediğini söyledi. Trafik akışını etkilemeden cami inşaatının tamamlanacağını belirten Demircan, "Binanın yapımında önce bir hafriyat söz konusuydu. Temeli için yüzlerce kazık çakıldı. Etraftaki binaların tedbiri alındı. O kazıklarının çakılması, hafriyatların yapılması, peşinden işin başlaması önemliydi. Kazıkların çakılması bayağı bir zaman aldı. Geri kalan zamanda, 6-7 ayda çok ciddi bir mesafe alındı. İyi gidiyor diyebiliriz. En güzel tarafı da bölgede çok ciddi bir inşaat havası oluşturmadan, hayatı zorlaştırmadan, trafiğin akışına bir olumsuzluk yaratmadan bu iş tamamlanmış olacak." dedi. 

Taksim Camisi nin kubbesi yükseliyor!

"Tarih vermek zor"

Demircan caminin açılış tarihi hakkında da açıklamalarda bulundu. Demircan, "Bir yıl sonra bugünden çok daha farklı bir durumda oluruz. Cami, ramazan ayında alt katta, birinci bodrum katında namaz kılınacak hale gelir. Cami inşaatı devam ederken nostaljik tramvayın mekanı da yapılıyor. Yerin altı tramvayın mekanı, üstü de caminin avlusu olacak. Ayrıca burada uzunca bir süre boyunca bekleyen bir bina İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından istimlak edildi. O da buraya ayrı bir ferahlık kattı. Aslında yapılması gereken bir şeydi, yolun ortasında kalmıştı." ifadelerini kullandı.


Geri Dön