Taksim Gezi Parkı'nın tüm detayları!
Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında çalışmalara konu olan Taksim Gezi Parkı tarihi ve bugünü ile haberimizde. İşte Taksim Gezi Parkı'nın tüm detayları...
Taksim Gezi Parkı
Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde; Taksim Meydanı ile Elmadağ semtleri arasında bulunuyor. Bugün üzerinde "Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında çalışmaların olduğu Taksim Gezi Parkı tarihte nelere şahitlik etti?
Taksim Gezi Parkı tarihi
Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası bulunuyordu. Zaman içerisinde kışla, içindeki alan düzenlenerek Taksim Stadı olarak spor için hizmet verdi. 26 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Milli Futbol Takımı burada ilk resmi futbol maçını Romanya ile oynadı.
1936 senesinde ise Atatürk, dönemin önemli şehir planlamacılarından Henri Prost’u İstanbul’un Nazım Planı’nı oluşturması nedeni ile davet etti.
Henri Prost’un 1951 yılına kadar süren çalışmaları kapsamında bugün "Taksim Gezi Parkı"nın yer aldığı Kışla için de planlar bulunuyordu.
1939 yılında yürürlüğe giren bu planlar dahilinde kışla için iki büyük park önerisi yer alıyordu.
* Tarihi Yarımada’da Arkeoloji Parkı'n olmasını öngören "1 No'lu Park"
* Taksim-Maçka semtleri arasında yeşil alan olmasını öngören "2 No'lu Park"
Söz konusu 2 No'lu Park, Taksim'den Nişantaşı'na uzanan ve Dolmabahçe Vadisi'ni de içine alarak denize kadar devam eden yaklaşık 30 hektarlık kesintisiz bir yeşil alan yaratmayı hedefliyordu.
Bugünkü "Taksim Gezi Parkı" tam da bu noktada; gerçekleştirilmesi kararı alınan 2 No'lu Park'ın başlangıcı olarak tasarlandı. Hazırlanan imar planı dahilinde 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından 2 No'lu Park için Taksim Kışlası yıkıldı ve yerine Taksim Gezi Parkı yapıldı. Ancak projenin devamı, kapsamında yer alan diğer semtlerde sağlanamadı.
Taksim Gezi Parkı bugünü
1943 yılında açılışı yapılan Taksim Gezi Parkı'nda bugün, "Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında tekrar Topçu Kışlası olarak yapılandırılma söz konusu.
Taksim Yayalaştırma Projesi
Taksim Yayalaştırma Projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Taksim Meydanı'nın araç trafiğinden arındırma ve yayaların kullanımına açma amacını güden bir proje olarak ifade ediliyor.
Taksim Meydanı'ndaki trafiğin proje kapsamında yer altına Tarlabaşı- Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde ise 320 metre uzunluğundaki mesafeye taşınacağı belirtiliyor. Bir sene içinde tamamlanması hedeflenen Taksim Yayalaştırma Projesi tamamlandığında yayaların Taksim Gezi Parkı, AKM, Talimhane ve İstiklal Caddesi arasında trafik kesintisi olmadan yürüyebilecekleri tüm alanlarla birlikte meydan yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanın yapılması planlanıyor.
Adım adım "Taksim Yayalaştırma Projesi"
2011 -
* Eylül 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Taksim Meydanı’nın tamamının yayalaştırılması kararı kabul edildi.
2012 -
* 28 Haziran 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili ön yeterlilik ihalesinin tamamlandığını açıkladı.
* Ekim 2012'de Koruma Kurulu Taksim yayalaştırma projesi için onay verdi.
* 23 Ağustos 2012 tarihinde ihale gerçekleştirildi. İhaleye 11 firma katıldı. Projenin ihalesini Kalyon İnşaat 51 milyon 555 bin 370 TL bedel ile kazandı.
* 31 Ekim 2012 tarihinde Taksim'i yayalaştırma projesinin ilk etabına Zambak Sokak, Cumhuriyet Caddesi ve Divan Oteli'nin bulunduğu bölge trafiğe ve çoğunlukla da yaya ulaşımına kapatılarak başlandı.
2013 -
* Şubat 2013'te Osmanlı dönemine ait bir kemere rastlanması sonucunda inşaatın belli bölgelerinde inşaat çalışmalarına ara verildi.
* Nisan 2013'te projenin yüzde 50’si tamamlandı.
* 28 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı'nda yapılacak Kışla için yıkım çalışmalarına başlandı.
* Bugün, 1 Haziran 2013'te 4 gündür süren eylem sonucunda 6. İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararı oy çokluğuyla alındı.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com