Taksim harcı 2014!
Tapuda taksim işlemi; kanunen ortak mülkiyete konu olan mülkiyetten her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaşılması işlemine deniyor. Peki işlem masrafı ne kadardır? İşte taksim harcı 2014...
Taksim harcı 2014!
Taksim işlemi; izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davasında, kanunen ortak mülkiyete konu olan mülkiyetten her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaşılması işlemine deniyor.
Paylı mülkiyette kayıtlı taşınmaz malların pay sahipleri arasında aynen taksiminde; Tüm maliklerin bizzat veya yetkili temsilcilerinin katılımıyla resmi senet düzenlenmek suretiyle, taksim işlemi gerçekleştiriliyor.
Taksim işleminin şartları..
- Paylaşılan taşınmaz malların değerlerinin eşit olması şart değildir. Arada fark varsa bu farkın bedeli ödenerek denklik sağlanıyor.
-Fark için ödenen bedelin peşin ödenmesi şart değildir. Peşin ödenmediğinde kanuni ipotek uygulanabiliyor.
- Taşınmaz sayısı paydaş sayısına denk gelmiyor veya hissedarlar arasında anlaşma sağlanamıyorsa bir taşınmaz mal parçalara ayrılarak paylaşım yapılabiliyor.
- Ayrı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların paylaşımı için ise taşınmaz malların bulunduğu herhangi bir tapu sicil müdürlüğüne başvurarak işlem yaptırılabiliyor.
Taksim işlemi için gerekli belgeler:
- Taraflara ve varsa temsilcilerine ait kimlik belgesi
- 1'er adet fotoğraf
- Vekaletname, vasi kararı gibi işlemde temsil var ise temsile ilişkin belge
- Taşınmazın bulunduğu Belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge
- Var olması halinde istenen işletme konu taşınmaza ait tapu senedi
- Paylı mülkiyete dönüşmemiş taşınmaz mallarda mirasçılar arasında noterce düzenlenmiş fotoğraflı miras taksim sözleşmesi
- Encümen kararı ve değişiklik dosyası
Tapu taksim harcı oranı 2014..
a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)
b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)
c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)