Taksim İlkyardım Hastanesi Gaziosmanpaşa'ya taşınacak!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Taksim'de bulunan Taksim İlkyardım Hastanesi'nin 1-1.5 ay içinde Gaziosmanpaşa'ya taşınacağını bildirdi. Daha sonra yıkılacak hastanenin yerine 200 yataklı yeni hastane yapılacak...
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Taksim İlkyardım Hastanesi'nin 1-1.5 ay içinde Gaziosmanpaşa'ya taşınacağını, ardından bu hastaneyi yıkıp yeniden yapacaklarını söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü yeni hastanenin 200 yataklı olacağını bildirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası'nca, Topkapı 1453 Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftar programında tüm sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Müezzinoğlu, burada basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Taksim İlkyardım Hastanesi'nin taşınmasıyla ilgili soruya Müezzinoğlu, "1-1,5 ay içerisinde biz Gaziosmanpaşa'daki hastanemizi devralacağız. Zaten bütün tıbbi donanımı ve malzemeleri hazır bekliyor. Kurban Bayramı öncesinde hastanemizi açmayı planlıyoruz. Onu açtıktan sonra Taksim İlkyardım'ı yıkıp yeniden yapacağız" diye konuştu.
Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası ile ilgili ne gibi değişiklikler olacağı yönündeki bir soruya, doktorların bütün emeklerini, birikimlerini mesai içinde hastalarına aktarabileceklerini, mesai sonrası ise üniversitelerinde muayenehaneleri gibi çalışabileceklerini söyledi. SGK'dan aynı paylarının devam edeceğini, mesai sonrasında illa hocalara gitmek isteyen hastaların, hocalann üniversitedeki ofislerine gelebileceğini ifade eden Müezzinoğlu, şu bilgüeri verdi: "Katılım payı olarak muayene ücreti ve ilave SUT'un yüzde 50'si kadar bir miktarı ödeyecekler. Bunun dışında üniversitelerinde kalan hocalarımıza Türkiye genelinde veya yurtdışında şayet onların birikimlerinden eğitim ve uygulama amaçlı ihtiyaç var ise üniversite yönetimlerimizle sözleşme yaparak, gerek vakıf üniversitelerine, gerek özele, gerek bir başka şehre, gerekse bir başka ülkede belirli sürelerle kadronun yüzde 5'i kadar olan kısmına birikimlerini aktarmalarına düzenleme getirmeyi düşünüyoruz. Diğeri de üniversiteye dönmemiş bazı hocalarımız dışarda kalabilir. Bunların birikimlerinden yine eğitim, uygulama amaçlı üniversitelerimiz istifade etmek isteyebilir. Yine üniversite yönetimlerimize dışarda kalmış hocalarımızdan kadrosunun yüzde 5'i kada.rını sözleşmeli olarak kulTaksim'deki yeni hastane 200 yataklı olacak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre Taksim İlkyardım Hastanesi'nin yerine 200 yataklı bir hastane yapılacak.
Şu anda yapılacak yeni proje mimari açıdan incelenmek üzere Anıtlar Kuruluna gönderildi. Onay alınması için gönderilen taslak projenin 45 bin metrekare kapalı alana sahip olması beklenirken, projede 200 yatak, 64 poliklinik odası ve 43 yoğun bakım yatağı olacak, imar planında sağlık tesisi olarak görülen Taksim İlkyardım Hastanesi'nin yerine otel ya da başka bir şey yapılmasının mümkün olmayacak. Alan yine hastane yapılarak değerlendirilecek." Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin adı değişti Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin adı, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştiştirildi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazın açıklamada, hastanenin 1899'da2. Abdülhamit tarafından, 8 aylık ki7i ndtice Sultan'ı difter:de.ı kaybetmesi üzerine, kızının anısını yaşatmak için ilk çocuk hastanesi olarak 'Hamidiye Etfal Hastanesi'adı ile yaptırıldığı hatırlatılarak, şu bilgilere yer verildi: "Hastanenin adı daha sonra 'Osmanlı Etfal Hastanesi', 1922 yılında ise 'Şişli Etfal Hastanesi' şeklinde değiştirilmiştir. Köklü bir geçmişe sahip bu hastane, tıp alanındaki pek çok gelişmeye öncülük etmiştir.
Tarihimizdeki ilk çocuk hastanesi olduğu pek çok kişi tarafından bilinmeyen bu hastanemizi tarihsel kimliğine tekrar kavuşturmak için isim değişikliği yapılması uygun görülmüştür." lanma hakkım vermeyi düşünüyoruz. İnşallah ekimin ilk haftasında bunu yasalaştıracağız." Acil sağlık çalışanları için ücret iyileştirmesi yapılacağını da açıklayan Müezzinoğlu, "Acil nöbetlerinin ücretini yüzde 50 artıracağız. Bu, torba yasamızda var. Dolayısıyla acillerde, 112'lerde, yoğun bakımlarAğrı korkusuyla sezaryen meşrulaştıramaz Müezzinoğlu. bir toplantıda dile getirdiği "İşin fıtratı normal doğumdur ve fıtratın peşinde koşmak lazım. Bundan sonra epidural doğum, hipnozla doğum gibi yöntemler gündeme alınabilir" düşüncesinin değişmediğini ifade ederek, "Biz birinci derecede bütün hekimlerimizden, ebelerimizden, sağlık çalışanlarımızdan normal doğumu önceliklemelerini ve annelerimizi normal doğuma hazırlamalarını istiyoruz. Arkadaşlardan biri 'Anneler ağrı çekmekten korkuyor' dedi. Ağrıdan korkan anne evladını nasıl cesur yetiştirebilir? Anne cesur olacak ki evladı da yarın cesur olsun. Dolayısıyla ağrıdan korkuyor diye sezaryeni meşrulaştırmayı doğru bulmuyorum." Süt Kardeşliği'nden vazgeçmedik Müezzinoğlu, Süt Kardeşliği Projesinden de vazgeçmediklerini belirterek, "Eğitim ve araştırma hastanelerimizi merkeze alarak, bu projenin Adalet ve İçişleri bakanlıkları boyutu tamamlandıktan sonra yasal düzenlemelerini de yapacağız.
Sonra uygulanacak" dedi.
da nöbet tutan arkadaşlarımızın nöbet ücretlerini yüzde 50 artırmış olacağız" şeklinde konuştu.
Dünya/Leyla İLHAN