Taksim Meydan Projesi, Koruma Kurulu tarafından onaylandı!
İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Valıklarını Koruma Kurulu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlattığı Taksim Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi'ni onayladı. Taksim'in değişimi kesinleşmiş oldu....
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlattığı Taksim Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi, Beyoğlu'ndan sorumlu Koruma Kurulu yani İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Valıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.
4 Şubat 2014'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanı Projesi'nin görsellerini İBB'nin resmi sitesinde yayınlamıştı. Kurul, 16 Temmuz 2014 tarihli kararında “Taksim Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi” ile “Taksim Gezi Parkı Yaya Geçidi Projesi”nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu açısından sakıncası olmadığını belirtti.
Onaylamaya göre Taksim Meydanı'nın çeşitli yerlerine ağaçlar dikilecek, süs havuzları yapılacak. Ayrıca oturma grupları koyulacak. İBB projeyi; Tümaş ve On Tasarım'a hazırlattı.
Firmaların proje raporunda; İstanbul’un en önemli meydanı olan ancak mevcut haliyle bir boşluk ve mekânsızlık hissi uyandıran Taksim’e, proje sayesinde bir kent meydanı olma özelliği getirildiği, ifadesi yer alıyor.
Rapora göre oturma birimleri, süs havuzları, ağaçları, duraklama ve dinlenme alanları ile meydan kullanılan bir yer haline gelecek. Ayrıca meydanın simgesi olan Cumhuriyet Anıtı da tanımlı hale getirilip düzenlenecek.
Rapora göre; Tarlabaşı yönündeki yükseltilmiş bahçeyle araç tüneli çıkışından kaynaklanabilecek gürültü ve kirliliğin meydandan yalıtılarak konforun arttırılması hedefleniyor. Projenin görsellerinde Cumhuriyet Caddesi boyunca, AKM önünde, Gezi Parkı’yla Marmara Oteli arasında ve Tarlabaşı tarafında yeşil alanlar dikkat çekerken Cumhuriyet Caddesi üzerindeki oturma gruplarının yanında süs havuzları da yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim yayalaştırma projesiyle ilgili gelinen son durumun sorulması üzerine, Koruma Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesini onayladığını hatırlatarak, şöyle konuştu; “Bir hukuki süreç yaşandı. Koruma Kurulu İstiklal Caddesi’ni de kapsayan Taksim Meydanı düzenleme projemizi onayladı. Meydan düzenlemesi için bu süreci beklemek zorundaydık. Bu kapsamda meydanın üstündeki beton görünümü ortadan kalkacak. Yeşili ve sert zemini olan bir düzenlemeyi yakın bir tarihte başlayıp bir an önce bitirmeyi planlıyoruz.”
Taksim Meydan Projesi hakkında neler yaşanmıştı?
6 Mayıs'ta Taksim Meydan Projesi'ne iptal kararı verilmişti. Taksim Yayalaştırma Projesi ardından Gezi Parkı olaylarıyla Taksim Meydan Projesi konusu yargıya taşınmıştı. İlk olarak dava 6 Haziran 2013 tarihinde açılmıştı.
Projeyi mahkemeye İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği ve bu birlik altında bulunan Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası yargıya taşımıştı.
İstanbul 1. İdare Mahkemesi de ilk etapta yürütmeyi durdurma, ardından da iptal kararı vermişti. Davalı olan taraflar; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyu bir üst mahkeme olan Danıştay'a taşımıştı.
İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yerel mahkemenin Taksim Yayalaştırma Projesi iptal kararı da Danıştay 6. Dairesi tarafından onaylanmıştı.
Taksim Yayalaştırma Projesi süreci:
16 Eylül 2011 tarihinde koruma amaçlı imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmişti. 2012 tarihinde ise İstanbul 2 Numaralı Kültür Tabiatı Koruma Varlıkları tarafından değişiklik karar onaylanmıştı.
17 Ocak 2012 tarihinde de plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından onaylanmıştı. İlk dava da, 11 Mayıs 2012 tarihinde açılmıştı. Sonrasında geçtiğimiz yıl Mayıs-Haziran ayında da Taksim Yayalaştırma Projesi'ne tepkiler gelişmişti. Proje içinde Gezi Parkı'nın Topçu Kışlası yapılması vardı...
6 Haziran 2013 tarihinde ilk olarak İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne başvurulmuştu ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ardından iptal kararı verilmişti. Yine davalı olan; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konu Danıştay'a taşınmıştı.
İşte Yeni Taksim Meydanı:
Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com