Genel

Taksim Meydanı'nda trafik yer altına inecek!

Taksim Meydanı 1,5 yıl içinde yayalaştırılacak. Trafik, Çağlayanda olduğu gibi yer altına inecek. Ambulans ve polisin dışında hiçbir araç alana giremeyecek. Çalışmalara seçimden sonra başlanıyor

Başbakan Erdoğanın açıkladığı Taksim Projesine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklık getirdi. Projenin meydanı tamamen trafikten arındırarak zorunlu haller haricinde araç girişini engellediğini ifade eden Topbaş,  "Dünyada artık hükümetlerin fabrika kurması istihdam oluşturması dönemini geçti. Artık kurulan şantiyelerde binlerce çalışan istihdam edildiği ve sonrasında da buralarda çalışacak yüzlerce insanın istihdam edildiği bir dönem. Bu yapılan işler aynı zamanda kent ekonomisine katkısı demek diye konuştu.

18 ayda tamamlanacak

Projenin detaylarına ilişkin de bilgi veren Topbaş, "Taksim Yayalaştırma Projesini 1-1,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Seçimlerden sonra çalışmaya hızlı bir şekilde başlayacağız. 6,5 ay gibi bir zamanda 22 bin metrekarelik Çağlayan Meydanı hizmete açıldı. Taksimde de birkaç katlı kavşaklar kısa zaman içerisinde devreye girecek. Bu İstanbul için çok önemli. Taksim için çok önemli. Meydan konseptinin ortaya çıkması adına önemli. diye konuştu.

Yassıada ve Sivriadada 2 kongre merkezi yapmayı düşündüklerini ifade eden Topbaş, "Adeta Davos gibi düşünülen 2 yeni merkez. Bu projeler de çok önemli. Bu projeler dünyanın da dikkatini çekecek diye konuştu. Topbaş, 1940lı yıllarda yıkılan Taksim Kışlasının yeniden yerine konulacağını, buranın kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet vereceğini, Gezi Parkındaki futbol sahasının da ağaçlandırılarak yeşil alana dönüştürüleceğini belirtti.Yeşil alanın altına kat otoparkı yapmayı planladıklarını kaydeden Topbaş, bu çalışmanın Taksimdeki otopark ihtiyacının karşılanabilmesi adına önemli olduğunu aktardı.

Tarlabaşı Bulvarı yer altına inecek

8 Proje kapsamında Tarlabaşı Bulvarı -Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak. Ayrıca AKM Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yolları da yer altına alınacak, bu şekilde tüm alan yayalara bırakılacak. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre uzunluğunda 6.980 m2 alana sahip araç altgeçidi, Anıt ve AKM tarafında 819 metre uzunluğunda, 7.695 m2 araç altgeçidi olmak üzere toplamda bin 131 metre uzunlukta ve 14 bin 675 m2 araç altgeçidi inşa edilecek. Toplamda 5.5 km anayol ve yan yol, 810 metre servis yolu yapılacak. 

Taksim Anıtına zarar gelmeyecek

8 Büyükşehir Belediye BaşkanıTopbaş, Taksim Anıtına yayalaştırma projesi kapsamında en ufak bir zarar gelmeyeceğini, Taksimin hemen ortasından çıkan metro istasyonunun yeni projede biraz sıkıntıya sebep olacağını anlattı. Topbaş, Metro istasyonunu başka bir yere taşımayı denesek dahi bazı problemler çıkabiliyor. Tam ortadan değil de yayaların çıktıktan sonra gitmek istedikleri noktalara doğru yolculuk talebine göre yönlendirmeyi hedefliyoruz. Atatürk Kültür Merkezi önünden Mete Caddesinden geçen trafiği de yer altına almış oluyoruz. diye konuştu.
Star