Taksim yayalaştırma projesi 240 günde bitecek!
Taksimi'i yayalaştırma projesinde ihale süreci başlarken Taksim'e proje karşıtı olanlar eylemler yapmaya başladı. Çalışmalar 240 günde bitecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Taksim’i yayalaştırma projesiyle ilgili ihalenin dün tamamlandığını bildirdi. Verilen teklifler değerlendirilecek ve 40 gün sonra asıl ihale yapılacak. Taksim'in çehresini değiştirecek projesi ise 240 gün içinde içinde bitecek ama projesi kabul etmeyen ve karşı olanlar Taksim'de eylem yapmaya başladılar.
Meslek odası, mahalle derneği ve oluşum,Taksim Dayanışması adı altında bir araya gelerek projeyi protesto ettiler.
Taksim Meydanı’nda önceki gün saat 19.00’da bir araya gelen grup, “Taksim siyasi iktidarların değil, bizim ortak varlığımızdır” diyerek Taksim Meydanı’nın sembolik tapusunu vatandaşlara dağıttı. Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, “Tapuyu alanlara tek bir şart koşuyoruz: Usulsüz ilk kazma vurulunca Taksim’e koşacaksınız’’ dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın seçimlerden önce duyurduğu proje, kamuoyunun tepkisine rağmen 12 Şubat’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nce onaylandı.
Dava açıldı
TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Ancak devam eden yasal sürece rağmen Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı altyapı ve tünel yollarının yapımı için ihale süreci dün başlatıldı. Ve çalışmaların 240 günde tamamlanacağı kamuoyuna ilan edildi.
Proje, özellikle Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası adı altında yapılacak AVM; Sıraselviler, Mete ve Gümüşsuyu caddelerine yapılacak yeraltı tünelleri, insanların tek sıra halinde yürüyebileceği dar kaldırımlar ve özellikle de şeffaf ve ‘katılımcı’ olmaması gibi gerekçelerle eleştirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Topçu Kışlası’nın AVM değil, kültür ve sanat merkezi olacağını açıkladı. Yeraltı tünellerinden vazgeçildiği ise hâlâ bir söylentiden ibaret. Şehir Plancıları Odası’ndan Tayfun Kahraman, “Tünel sayısının 4’ten 1’e indiği yolunda bir söylenti var ama kesinleştirebileceğimiz bir bilgi değil, projeyi görmedik. Projenin üretim sürecinde her aşamada kamuoyunun haberdar edilmesi lazım ama ne yazık ki böyle yürümüyor” dedi.
Radikal