Taksim'deki otellerde rezervasyon artışları başladı!
İstanbul Taksim'de yaşanan Gezi Parkı olayları nedeniyle iptal edilen rezervasyonlar normale dönmeye başladı...
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Gezi Parkı odaklı olaylardan en çok Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli'deki otellerle, kongre turizminin olumsuz etkilendiğini, kıyı kesimlerdeki zararın yok denecek kadar az olduğunu belirterek, "Bu kayıplar da telafi edilmeye başlandı. Bölgedeki (Taksim civarı) otellerde rezervasyon artışları görüyoruz. Huzur ve sükun ortamını gören herkes İstanbul'a gelmeye başlıyor" dedi.
Özarslan, AA muhabirine, Gezi Parkı odaklı gelişmelerin turizme yansımasını, haziran ayından sonra değerlendirmek gerektiğini çünkü seyahate yeni çıkacak kişilerin tercihlerinde bu olayların etkili olabileceğini söyledi.
Olayların en yoğun yaşandığı 1-19 Haziran'da, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye girişlerde, yüzde 7,8'lik artış olduğunu bildiren Özarslan, Antalya Havalimanı'na gelen turist sayısının ise 1-23 Haziran'da yüzde 6,9 arttığını belirtti.
Gezi Parkı odaklı olaylardan en çok Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli'deki çoğunluğu 5 yıldızlı otellerle, bu bölgede yoğunlaşan kongre turizminin olumsuz etkilendiğini dile getiren Özarslan, kıyı kesimlerdeki zararın yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.
Özarslan, ancak kayıpların da telafi edilmeye başlandığına, haziranın 3. haftasından itibaren toparlanma aşamasına girildiğine işaret ederek, Taksim civarındaki otellerde rezervasyon artışları görüldüğünü bildirdi. Özarslan, "Huzur ve sükun ortamını gören herkes İstanbul'a gelmeye başlıyor" diye konuştu.
10. Kalkınma Planı'na göre 33,5 milyon turist hedefine ulaşabileceğine dikkati çeken Özarslan, "Yaptığımız görüşmelerde ortak kanı, 'Türkiye'nin çok büyük bir turizm potansiyeli var ve Türkiye ihmal edilecek bir ülke değil' şeklinde. Birtakım konjonktürel sorunları olabilir ama bunlar telafi edilemeyecek bir şey değil. Önemli olan huzur barış ortamının hakim olması. Bu ortam da oluştu" değerlendirmesinde bulundu.
-"Amaç kafa karışıklığı yaratmak"
Özarslan, bu olayların bazı ticari gruplar ve ülkelerce Türkiye aleyhine kullanıldığını ancak bunların ters teptiğini dile getirerek, "Amaç kafa karışıklığı yaratmak, Türkiye'yi turizm açısından farklı algılatmak. Amaç sadece turizm de değil, İstanbul'u ve bütün Türkiye'yi hedef alan yayınları ibretle izledik. Türkiye'nin performansı hem turizm hem diğer sektörlerde son derece dikkat çekici boyuta geldi" diye konuştu.
Bu tür olaylar sonucunda Türk turizminde yaşanabilecek talep kaybının başka ülkelere kayma ihtimali olduğunu belirten Özarslan, "Fakat bu dönemseldir, Türkiye'deki hizmet kalitesi, ürün çeşitliliğiyle hiçbir ülke mukayase edilemez" dedi.
-"Gezi olayları, Yunanistan turizmini de olumsuz etkiledi"
Özarslan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden alınan bilgiye göre, İstanbul'da yaşananların Yunanistan'ın turizmini de etkilediğini bildirdi.
Yunanistan'a seyahat eden Türk vatandaşların sayısında büyük azalma görüldüğünü dile getiren Özarslan, bir ülkedeki rahatsızlığın, başta komşu ülkeler olmak üzere diğer bölgeleri de etkilediğini söyledi.
-"Almanya Türkiye'de yeni turizm imkanları araştırıyor"
Almanya'nın önde gelen seyehat şirketlerinden TUI'nin üst düzey yöneticisi Friedrich Joussen'in, yeni turizm imkanlarını araştırmak üzere Türkiye'ye geldiği bilgisini veren Özarslan, "Türkiye istikrarsız bir ülke olsa gelirler mi, gelmezler" ifadesini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla Almanya ve Rusya'dan başlattıkları tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına, İngiltere tur operatörleri ve seyahat yazarlarıyla görüşerek devam edeceklerini anlatan Özarslan, daha sonra Ortadoğu, İskandinav ve Orta Avrupa ülkelerini ziyaret edeceklerini kaydetti.
Özarslan, İstanbul'da da Arap ülkelerinin seyahat acentalarının katılacağı bir çalıştay düzenleneceğini sözlerine ekledi.
AA