Kent Haberleri

Taksim'e ilk kazma çok yakında vurulacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim yayalaştırma projesinin Koruma Kurulu’nun son onayından bu hafta itibariyle geçebileceğini belirterek inşaat çalışmaları için çok yakın zamanda ilk kazmanın vurulacağını söyledi



Saraçhane'deki Başkanlık Sarayı’nda Rusya Yerel İdaresi Konseyi Başkanı Vyaçeslav Stepanoviç Timçenko ve beraberindeki heyet ile görüşen Başkan Kadir Topbaş daha sonra basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.


Taksim Yayalaştırma Projesi'nde ilk kazmanın ne zaman vurulacağı yönündeki soruya Başkan Kadir Topbaş, “İhalesi yapıldı. Koruma Kurulundan prensip olarak Taksim, meydanıyla ilgili karar çıkmıştı. O karar elimizde var. Uygulama projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili yine, kurula uygulama projeleri aktarıldı. İnanıyorum ki, bu haftaki toplantılarında bir karar verdikleri taktirde bahsettiğimiz çalışmalar başlayacak” şeklinde cevap verdi. Projeyi bir an önce tamamlamak istediklerininde altını çizen Başkan Topbaş,  “Projenin ilk etabı Tarlabaşı Caddesi, Cumhuriyet caddesi ile geçiş noktası olan gezi parkının ön tarafındaki alanda trafiğin yer altına alınmasıyla ilgili. Orada önemli bir model ortaya çıkacak. Birçok kesim ve insanımız buna karşı değil. Talimhane’den Taksim'e buluşmasına olumlu bakılıyor” dedi.   

Taksim Yayalaştırma projesinin Gümüşsuyu yönüyle ilgili olarak tedirgin olunan bazı noktalar olduğunu belirten Başkan Topbaş, fiziki altyapı yetersizlikleri nedeniyle projeden vazgeçilebileceğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Biraz tedirgin olunan noktalar var. Bunlardan bir tanesi Gümüşsuyu'ndan gelen İnönü Caddesi'nin Mete Caddesi'ne geçiş noktasındaki yolun yer altına alınması yani AKM'nin önündeki yolun yeraltına alınması. Onunla ilgili çalışmalar sürmekte. Kurulda da endişeler var. Bizde değerlendiriyoruz. 'Bu olmayabilir? diyoruz. Çünkü orada ciddi yarıklar ortaya çıkmakta. Trafik talebi de çok yüksek. Görülmeyen bölgeyi başka türlü çözebiliriz yönünde çalışmalar yapmaktayız. Çünkü Koruma Kurulu’nun da bu konuda endişeleri var. Bir diğer hat olarak da Sıraselviler Caddesi yoğun bir trafiği var. Hastaneler var. Bu bölgenin de trafiği yer altına alınması arzu ediliyor. Ama bunu biraz daha gerilerden başlattığımız ve tünel haline getirdiğimiz taktirde, o endişeleri de ortadan kaldırabiliriz diye düşünüyoruz. Ama bunları daha sonraki etaplar olarak değerlendirebilinir.”


‘İstanbul genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinden çıkan hafriyat nasıl değerlendirilecek?” şeklindeki soruya Başkan Kadir Topbaş, "Hafriyatın dönüşümü için bir yönetim oluşturmak gerekiyor. Çünkü bu kadar inşaat atığı malzemesini getirip bir yerlerde depolamaya imkanımız yok. Başka bir yere de atamayız. Hafriyatın düzgün ve çevreyi kirletmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuyu iyi bilen akademisyenlerle İSTAÇ şirketimizin bir çalışması var.  Bu yıkımlardan çıkan malzemeler yerine göre kullanılabilir. Bir kısmını yaptığımız isale  hatlarında ve yolların alt zemininde kullanılabilir. 1 milyon 600 bin binanın büyük bir bölümünde bu çalışma yapılacağından ve inanıyorum ki, sadece riskli olan binalar değil, bir mahallede düzenleme başlıyorsa belki diğer binalardan da dönüşümle ilgili talepler gelecektir. Gittiğimiz her yerde de bu tür talepler gelmeye başladı. Halkımız bu konuda duyarlı davranıyor ve yenilenme sürecine girmek isteyenler var'' şeklinde cevap verdi. 


"Fikirtepe'deki kentsel dönüşümde Afet Yasası'nın uygulanmasıyla ilgili bazı sorunlarla karşılaşılaşılıyormuş. Bu sorunları aşmak için ne gibi tedbirler alınıyor?" şeklindeki soruya Başkan Topbaş şu yanıtı verdi. "Fikirtepe’de imar artışıyla yapılan kentsel dönüşüm projesi önemli fırsat. Maalesef bazı adalardaki parsellerde uyuşmazlıkların çıktığı söyleniyor. Durumu Çevre ve Şehircilik Bakanımiz Sayın Erdoğan Bayraktar da biliyor. Orada birkaç kişinin karşı çıkması yenilemeye engel teşkil etmeyecek şekilde yasal düzenleme yapıldı. Ada içinde bir iki ufak parsel bu işe olumlu bakmıyorsa bakanlığın devreye girmesi suretiyle o parselde bulunan yapıyı istimlak ederek ada içine cakanlık ortak olacak. İstimlak bedeli de gerçek değerleri üzerinden yapılacak. Afaki talepler hiçbir şey ifade etmeyecek” 


“Maldan önce can önemli'' diyen Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Biz veya vatandaşlarımız bu dönüşüme girdiği zaman daha insaflı ve daha düzenli yıkılıyor. Ancak deprem yıktığı zaman hem can hem mal gidiyor. Düzenli ve akılcı olmak zorundayız. Vatandaşların katılması önemli ancak engel teşkil eden noktalarda Bakanlık devreye girerek engel olan ada içindeki küçük parselleri istimlâk edecek ve böylece dönüşüm devam edecek.”