Taksiye uçuk zam tehdidi! Bu fiyatlara kontak açılmaz dediler ve...
Artan mazot fiyatları yüzünden İstanbul'da toplu taşıma her an krize girebilir. İETT'nin zam teklifinin reddedilmesinin ardından taksicilerin taksimetreye yüzde 50 zam talebi de geri çevrildi.Ulaşıma zam teklifleri ise UKOME'de her defasında reddedildi
İstanbul'a toplu taşımaya zam talebi taksici, belediye, minibüs esnafı tarafından ısrarla dillendiriliyor. Ulaşıma zam teklifleri ise UKOME'de her defasında reddedildi. İBB yönetiminin, artan akaryakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle geliri giderini karşılayamayan esnaf ile bağlı kuruluşlarının toplu ulaşım ücretlerine zam yapılması talebi yine veto yedi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanı Eyüp Aksu, taksicilerin yüzde 50 istediğini söyledi. Aksu, "Vatandaş olarak tükettiğimiz temel gıdalar üzerinde de bizim geçim kaynağımız olan ulaşım sektörüne de artış yapılmalı. Sonuçta biz de vatandaşız. Biz, kontak kapatmayı, eylemi bu süreçte uygun görmüyoruz. Ama, esnaf sürekli bizi sıkıştırıyor. Haklı olarak bizi bypass etmeye çalışıyor, 'Yok geliriz camları kırarız, yok şunu yaparız, bunu yaparız' diyor” dedi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, esnafın kontak kapatma aşamasına geldiğini, kendilerinin bunu güçlükle engellendiğini anlattı. Aksu şunları söyledi:
"KASABA MANAVA NEDEN FİYAT ARTIRDIN DİYEMİYORUZ"
"Şimdi biz de vatandaşız, ulaşım sektöründe. Biz de peynir yiyoruz, zeytin yiyoruz, yağ alıyoruz, temel gıdaları tüketiyoruz, bunlara da belli bir oranda zam yapıldı. Bizim vatandaşa gidip 'Markette, kasapta, manavda, neden bu fiyatı arttırdın deme' yetkimiz yok. Böyle bir lüksümüz de yok. Ama yıllardır biz ulaşım sektörü olarak bu masada yalvarıyoruz. Mağduruz bize zam verin. Tabii vatandaş olarak tükettiğimiz temel gıdalar üzerinde de bizim geçim kaynağımız olan ulaşım sektörüne de artış yapılmalı. Sonuçta biz de vatandaşız. Esnaf sürekli bizi sıkıştırıyor. Haklı olarak bizi bypass etmeye çalışıyor, yok geliriz camları kırarız, yok şunu yaparız, bunu yaparız.
"SÜRKELİ KULAKLARIMIZ ÇINLIYOR"
Eskiden yöneticiydim Oda başkanımız Yahya Uğur ile Ankara'dan geliyoruz. Oda Başkanı 'Kulaklarım çınlıyor başkan, senin kulakların da çınlıyor mu' dedi. Dedim, 'Yok öyle bir şey hissetmedim.' Ama benim şu anda kulaklarım sürekli çınlıyor. Oysa kulak çınlaması esnafın kötü sözleriyle olurmuş. Şu anda kulaklarımız çınlar hale geldi.
"TAKSİMETRE BUNDAN SONRA AÇMAYIZ"
Beni arayan şoför arkadaşlar 'Biz bundan sonra taksimetre açamayız, pazarlık usulü gidiyoruz' demeye başladılar. Bu da bizim kesinlikle tasvip etmediğimiz, yanlış olan bir sistem. Buna da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Şimdi hem hükümetimizden hem bakanlıklarımızdan hem buradaki bürokratlardan hem İBB bürokratlarından özellikle rica ediyoruz. Sürdürebilirlik halinde bizim oranlarımız iyileştirilmeli. Biz esnaf olarak kesinlikle eylemi, kontak kapamayı uygun görmüyoruz bu süreçte."
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TEMSİLCİSİ: BİZ DE NOTER DEĞİLİZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise "Bizim de hesap ettiğimiz rakamlarımız var önümüzde. Biz de noter değiliz" diyerek yüzde 50 zam talebine karşı çıkarak şunları söyledi:
"Bu rakamlara göre yüzde 32 gibi bir rakam çıkıyor totalde. Yani bunun yüzde 25’i akaryakıttan, yüzde 7,28 de enflasyondan geliyor. Şimdi asgari ücret farkını almıyoruz almamamız gerekir. Çünkü zaten bunu biz yılbaşında vermiştik. Asgari ücrette böyle bir artış olmadı. Ve bunun nihayetinde net olarak söyleyeyim. Bunun karşılığı minibüsçü esnafımızda 5 lira ücret olarak indi bindi ücretlerinin gelmesi yönünde bir teklifimiz oldu. Tam biletle ilgili olarak da 6,5 lirayı hesap ettik biz. Yani kendi hesabımız böyle. Çünkü şu anda elimde bir büyükşehir belediyelerinin de toplu ulaşım tarifleri var. Böyle şimdi 8 lira 22 kuruş isteniyor. Yani bu hakikaten İstanbul'da yaşayan ve toplu ulaşımı kullanan insanlar için çok ağır bir yük. Yani bunun olması mümkün değil. Böyle bir rakamın çıkması mümkün değil. Bizim yaptığımız da bir hesap. Hiç hesap olarak zaten karşı karşıya gelmiyoruz. Genel bir toplantı yapılıyor ve orada bir böyle olacak bizim fikirlerimiz çok fazla dikkate alınmıyor. Yani biz noter değiliz. Biz de mühendis arkadaşlarımız var içimizde işte farklı sosyal bilimlerden biraz insanlarımız var. Yani biz de 8,22 gibi bir rakamı dayatmak böyle çok mantıklı değil. İstanbul halkına bir zulüm yani bu."
ALPER BİLGİLİ: MAZOTUN YÜZDE 300 ZAMLANDIĞI BİR ORTAMDA ULAŞIMA YÜZDE 50 ZAM İSTEMEK Mİ ZULÜM?
İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ise İETT’nin içinde bulunduğu durumu özetlerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel'in “İstanbul halkına zulüm" sözlerine şu cevabı verdi:
"Geçen yıl mazotun litresini İETT kurumu 7,3 liradan almış. Bu yıl ise 22 liralarda şu anda mazot bedeli. Bugün böyle yarın biraz artabilir, biraz düşebilir ama sonuç itibarıyla mazot şu an geçen seneki maliyetinin üç katına çıkmış durumda. Yani ben de Serdar Bey'e sormak istiyorum açıkçası. Hani mazotun yüzde 300 zamlandığı bir ortamda. ulaşıma yüzde 50 zam istemek mi İstanbul halkına zulüm? Yani bu zulüm değilse, o mu zulüm yoksa bu zulme sessiz kalıp o zulme karşı çıkmak adil mi? Bunu sormak istiyorum.