Arsa ve Arazi

Talep çok arttı, arsa satışları patladı! Hangi bölgelerde arsa satışı tavan yaptı? 

Son zamanlarda konut fiyatlarında gözle görülür ciddi artışlar söz konusu. Bu ortamda konut almak birçok kişi için hayal bile olamazken, herkes konutu bıraktı arsaya yöneldi. Öyle ki Türkiye genelinde arsa satışlarında ciddi bir artış olarak karşımıza çıkıyor.

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar ve yükselen kredi faizleri, yurttaşları arsa alımına yönlendirdi. 2023 yılında başlayan arsa talebi, ekonomik koşullar ve gayrimenkul alımındaki zorluklar nedeniyle hızla artış gösterdi. Bu trend, 2024’te de devam ediyor ve yatırımcılar arasında arsa yatırımı popüler bir seçenek haline geldiği ifade edildi.

karar.com'da yer alan içeriğe göre; Gayrimenkul listeleme platformu Emlakjet, 2024 Haziran ayında yayımladığı Gayrimenkul Raporu ile arsa yatırımındaki güncel eğilimleri ve bölgesel tercihleri analiz etti. Raporun verilerine göre, katılımcıların yüzde 57’si arsa yatırımına olumlu baktığı kaydedildi.

ÖNE ÇIKAN BÖLGELER VE YATIRIM KRİTERLERİ NELER?

Emlakjet raporuna göre, Marmara Bölgesi arsa yatırımı için en çok tercih edilen bölge oldu. Yüzde 37’lik bir kesim, Marmara’yı birinci tercih olarak belirlerken, Ege Bölgesi yüzde 26 ile ikinci sırada yer aldı. Diğer bölgeler ise yüzde 16 ile Akdeniz ve yüzde 15 ile Karadeniz olarak sıralandı. Arsa yatırımı yapılacak bölgelerde deprem riski, sağlık, eğitim, ulaşım ve altyapı olanakları gibi kriterlerin öne çıktığı gözlendi.

EN ÖNEMLİ KRİTERLER: İMAR DURUMU VE LOKASYON

Emlakjet’in anketine göre, kullanıcıların yüzde 40’ı arsa yatırımı yaparken en önemli kriterin imara açık olması olduğunu belirtti. Yüzde 20’lik bir kesim ise lokasyonun önemine vurgu yaptı. Yatırımcıların yüzde 45’i, hayalindeki bahçeli eve kavuşmak için arsa yatırımı yapmayı tercih ederken, yüzde 20’si arsayı yatırım amaçlı satın alacaklarını belirtti.

 

KONUTTAKİ DURGUNLUK ARSA SEKTÖRÜNÜ CANLANDIRDI

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, konut sektöründeki durgunluğun arsa yatırımını canlandırdığını ifade etti. İdikat, "2023 yılında ivme kazanan arsa yatırımı, güncelliğini korumaya devam ediyor. Anket sonuçlarımız, yatırımcıların bu alana olan ilgisinin arttığını ve arsa yatırımını barınma ihtiyacına bir alternatif olarak gördüklerini gösteriyor. Marmara ve Ege bölgeleri, gelişmiş ekonomileri, turizm potansiyelleri, doğal güzellikleri, ulaşım imkanları ve modern altyapıları ile yatırımcılara yüksek getiri ve uzun vadeli değer artışı sunuyor" şeklinde konuştu.

Arsa yatırımı, konut fiyatlarının yükselmesi ve kredi faizlerinin artmasıyla birlikte yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Marmara ve Ege Bölgeleri gibi cazip seçenekler, yatırımcılara yüksek getiri ve değer artışı fırsatları sunuyor. Emlakjet’in raporu, arsa talebindeki artışın 2024 yılında da devam edeceğini gösteriyor.

Antalya’da 22 adet arsa ve arazi satılıyor

Milli Emlak'tan Solarak, Kütahya’da ucuz arsa satışı için son 10 gün!

Belediyeler, 3 ildeki 24 arsa, lojman binası ve iş yerini satıyor! Gayrimenkul alacaklara Ağustos fırsatı! 

Milli Emlak, iki şehirde 25 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor!