Vergi

Tamer Özyurt, Neli Devidas ve Bilent Dündar'dan konutta KDV yorumu!

Tamer Özyurt, konutta KDV oranının lokasyona göre belirlenmesi kararını desteklediklerini açıklarken Neli Devidas belirlemenin sektörde karışıklığa yol açacağı görüşünde. Bilent Dündar ise KDV oranının kademeli uygulanmasını istiyor

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, Semerkand Yapı Genel Kordinatörü Neli Devidas ve 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar'ın açıklamaları şöyle;

Tamer Özyurt: Yeni KDV uygulamasını destekliyoruz

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt,  konutta KDV oranının bulunduğu lokasyona göre belirlenmesi kararını destekliyoruz.  Yasa sayesinde uygun fiyatlı konut yapımı hız kazanacak. Esenyurt’ta KDV oranı yine yüzde 1 olarak uygulanmaya devam edecek” dedi.

Konut satışında KDV oranının bulunduğu lokasyona göre belirlenmesi kararını desteklediklerini söyleyen Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Daha önce 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18, altındaki konutlar içinse yüzde 1 KDV alınıyordu. Örneğin Etiler’deki 1 milyon liralık 50 metrekare evden yüzde 1 KDV alınıp, Tatvan’da 150 bin liralık 150 metrekare evden yüzde 18 KDV istenmesi haksızlık yaratıyordu. Yasayla bu durum düzeltiliyor” dedi. 

Dar gelirli korunuyor

Yasanın 1 Haziran’dan sonra ruhsatı alınan projeleri kapsadığını belirten Tamer Özyurt, “Dolayısıyla daha önce ruhsatı alınan ve kamunun ihalesini yaptığı konutlar karardan etkilenmeyecek. Yasa sayesinde dar gelirli vatandaş korunuyor ev sahibi olması kolaylaştırılıyor. Çünkü kentsel dönüşüm sürecinde Türkiye’nin her bölgesinde uygun fiyatlı konut yapımı hız kazanacak. Ancak karardan lüks konutlar etkilenecektir” diye konuştu.  Esenyurt’ta KDV oranının yine yüzde 1 olarak uygulanmaya devam edeceğini dile getiren Tamer Özyurt, “Dolayısıyla bizim bulunduğumuz bölgede KDV nedeniyle konut fiyatlarında bir artış yaşanmayacak” açıklamasında bulundu. 

‘Konutta KDV değişikliği karmaşa yaratır’

Bulunduğu bölgeye göre konutun KDV’sinin farklılaştırılmasının inşaat sektöründe karmaşa yaratacağını söyleyen Semerkand Yapı Genel Kordinatörü Neli Devidas, “Bu durum da satışların durmasına neden olur. Kararın uygulanması için en azından yıl sonuna kadar süre verilmeli” dedi

Hükümetin son dönemde Mütekabiliyet, Kentsel Dönüşüm ve 2B Yasası’nı çıkararak inşaat sektörü açısından son derece önemli adımlar attığını söyleyen Semerkand Yapı Genel Kordinatörü Neli Devidas, “Fakat konutta KDV oranlarının bulunduğu bölgeye göre farklılaştırılması sektörde karmaşa yaratır. Bu durum da durgunluğa yol açar” dedi. Bulunduğu bölgeye göre arsa ve konutun KDV’sinin farklılaştırılması kararının Türkiye’de uygulanmasının zor olduğunu belirten Devidas, “İstanbul’da aynı cadde üzerinde metrekaresi 15 bin dolara da konut var, 3 bin liraya da. Burada kıstas ne olacak. Tamam Robin Hood mantığı güzel, ama neye göre artış yapılacağının belirlenmesi lazım” diye konuştu.

Fiyatlar artar

KDV’nin bir anda yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılmasının konut fiyatının yüzde 17 artması anlamına geleceğini belirten Neli Devidas, “Kimse yüksek fiyattan konut almak istemez, bu durum hem sektörde durgunluğa neden olur hem de insanları kayıt dışına itebilir. Bu nedenle kararın uygulanması için en azından yıl sonuna kadar süre verilmeli” açıklamasında bulundu.

Bilent Dündar: Kademeli KDV oranı uygulanmalı

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Bakanlar Kurulu konutlardaki KDV artışına ilişkin oranları belirlerken hem dar gelirli vatandaşın hem de sektörün durumunu dikkate almalı. Mümkünse kademeli KDV oranı uygulamalı” dedi

İnşaat sektörünün köklü kuruluşlarından 216 Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, 1 Haziran’dan sonra yapı ruhsatı alan konutlardaki KDV artışına ilişkin düzenleme konusunda bir açıklama yaptı. Daha önce KDV oranının metrekare büyüklüğüne göre belirlendiğini belirten Bilent Dündar, “Yeni düzenlemeyle KDV oranı değer bazında belirlenecek. Bu konudaki son söz Bakanlar Kurulu’na bırakıldı. Bakanlar Kurulu KDV artış oranlarını belirlerken işçi ve memurun alım gücünü dikkate almalı. Örneğin metrekaresi ne olursa olsun fiyatı 350 bin liraya kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 1, 350-600 bin lira arasında yüzde 8, 600 bin liranın üzerinde de yüzde 18 olmalı. Yani kademeli bir KDV oranı uygulanmalı” dedi.

İnşaat sektörü sıkıntıya girer

Bu yapılmazsa hem dar gelirlinin hem de sektörün zarar göreceğini belirten Dündar, “350 bin lira değer biçilen bir konuttan yüzde 18 KDV alınması onun fiyatını yükseltir. Bu durum da işçi ve memur dediğimiz dar gelirli vatandaş bu konutları alamaz.  Konut satılmazsa sektör sıkıntıya girer. İnşaat sektörü 100’den fazla alt sektörü harekete geçiriyor. Bu durum ekonomiyi de sekteye uğratır” diye konuştu.