Sektörel

TANAP 5 bin kişiye iş sağlayacak!

Azeri gazını Türkiye üzerinden AB’ye ulaştıracak TANAP’ta kullanılacak boru ihalesini 420 milyon dolara Türk şirketleri kazandı. 1.850 km’lik boru hattı 21 ilden geçecek, 5 bin kişiye iş sağlayacak. Ekonomiye katkısı 4 milyar doları bulacak.

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi’nde (TANAP) kullanılacak boruların temini için açılan ihaleyi Türk şirketler kaptı. Ekonomiye 4 milyar dolarlık katkı sağlayacak 1.850 kilometrelik TANAP boru hattı ihalesinin yüzde 80’ini 6 Türk şirket kazandı. Anlaşmaya göre, boruların yüzde 30’u Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, yüzde 25’i Ümran-Emek konsorsiyumu, yüzde 25’i Tosçelik Profil ve yüzde 20’si Baosteel Europe GmbH tarafından sağlanacak.


1.2 milyon ton çelik


Projede ihale bedeli 420 milyon dolar oldu. Proje için 1 milyon 200 bin ton çelik boru  kullanılacak. Bu da Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 10’una karşılık gelecek. Çelik boruların sevkiyatının 24 ayda tamamlanması bekleniyor. Türkiye’nin yüzde 30 hissesinin olduğu TANAP, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçerek İtalya’da son bulacak


45 milyar dolar yatırım öngörülü boru hattı projeleri bütününün Türkiye ayağını oluşturuyor. TANAP ana hat boruları ihale sürecine yerli ve yabancı 18 şirket davet edilmişti. TANAP projesinden 6 milyar metreküplük ilk gazın 2018’de Türkiye girmesi, Avrupa’ya ilk gaz sevkiyatının 2019’da gerçekleşmesi planlanıyor.


50 bin tren ve TIR seferi


Törende konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, TANAP’ın da yer aldığı projenin dört ana halkası bulunduğunu belirterek “Bu halkaların tamamı 45 milyar dolar. Türkiye’de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” diye konuştu.


Yıldız, TANAP kapsamında kamulaştırma işlemlerinin başladığını, projelendirme, güzargah ve ÇED süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Tedarikin yüzde 80’ini yerli firmaların almış olmasının önemine dikkat çeken Yıldız, “Boruların güzergaha transferi için 50 binden fazla tren ve TIR seferi yapılacak. Bu sayede başta İskenderun Limanı olmak üzere çok ciddi bir sirkülasyon başlayacak” dedi. Yıldız ayrıca, projenin hem Avrupa enerji arz güvenliği çözümünün bir parçası hem de TANAP ve benzeri enerji projelerinin barışın katalizörü olacağını söyledi.


Türkiye ile Azerbaycan puzzle gibi birbirlerini tamamlıyor


Anlaşma Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyumların katılımıyla imzalandı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, “21’inci yüzyıl enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız adımlarla 21’inci yüzyılı yapmaya kararlıyız” dedi. Törende Abdullayev’e sarılan Davutoğlu, şu mesajları verdi: “Azerbaycan ile Türkiye sanki puzzle’ın iki parçası gibi birbirini tamamlıyor. Hani ‘Bir millet iki devlet’ diye rahmetli Haydar Aliyev’in söylediği gibi, iki kardeşin birbirini tamamlaması gibi coğrafyalarımız, enerji potansiyelimiz birbirini tamamlıyor. İnşallah bütün dünya ve enerji piyasaları Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin bundan sonra ne katkılar yapacağını görecek.”


Vatan