Sektörel

TANAP Haziran 2018'de tamamlanacak!

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP'ın Türkiye'nin imza attığı mega projelerden biri olduğunu belirterek, "Projeyi 2018 Haziran ayından daha erken devreye almak için bütün imkanları zorlayacağız." dedi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP'ın Türkiye'nin imza attığı mega projelerden biri olduğunu belirterek, "Projeyi 2018 Haziran ayından daha erken devreye almak için bütün imkanları zorlayacağız." dedi.


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen "Türki̇ye'ni̇n Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı Paneli"ne katılan Düzyol, son dönemdeki siyasi gelişmeler doğrultusunda TANAP'ın büyük önem taşıdığını söyledi.


Proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 4,5 milyar dolar değerinde ihalenin tamamlanarak kontratlarının imzalandığını bildiren Saltuk Düzyol, "Şu anda 440 kilometrelik bölümün kaynak işlemi tamamlandı. Bin 334 kilometre 56 inçlik kısmın yaklaşık 3'te biri ve 100 kilometre boru indirme de bitirildi. Boru hattının Eskişehir'den Trakya-Yunanistan sınırına kadar olan bölgenin ihalesi yapıldı. Deniz geçişi hariç bütün kontratlar imzalandı. Oldukça hızlı ilerliyoruz. İnşallah hedefimiz, 2018 Haziran ayında projeyi tamamlamaktır. Ancak daha erken bir tarihte devreye almak için de bütün imkanları zorlayacağız. Var gücümüzle bunun için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.


Düzyol, konuyla ilgili bir soru üzerine de "TANAP gibi mega projeler çok fazla kaynak gerektiriyor. Önümüzde bir takvim var. Görevimiz bu projeyi öncelikle zamanında tamamlamak. Daha erken bir tarihe çekmek için de bütün imkanları zorlayacağız. Fakat gazın üretime hazır hale gelmesi de lazım. Daha erken tarihte TANAP hazır olsa bile, gaz kapınızda hazır değilse kimseye faydası olmaz." değerlendirmesinde bulundu.


Saltuk Düzyol, toplam bin 850 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında 5 bin kişiye istihdam sağlandığını, yeni ihale edilen işlerle birlikte bu rakamın 8 bin çalışana ulaşacağını dile getirerek, boru hattının geçeceği 20 il ve 67 ilçede çok sayıda küçük işletmeye de katkı vermeye başladığını da ifade etti.


- "TANAP çok önemli bir rol oynayacak"


BP Türkiye Üst Yöneticisi Buck Fackrell ise dünya genelinde enerji ihtiyacının gelecek 20 yılda yüzde 34 artacağını ifade ederek, "Dünyanın her yerinde projelerde yatırımlarda bulunuyoruz. Güney Gaz Koridoru stratejik bir proje. Türkiye enerji anlamında merkezi bir ülke olabilir. Bu bölgede bir çok ülkede bulundum. TANAP çok önemli bir rol oynayacak." diye konuştu.


Panelin moderatörü SETA Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de Türkiye'nin bölgede transi̇t deği̇l merkez ülke olmak i̇stediğini kaydederek, yeni dönemde enerji arz değil, talep eden bölgelerin öne çıktığını söyledi.


AA




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) kapsamı genişliyor.


10 milyar dolarlık projeye Kuzey Irak ve Türkmen Gazı’nın bağlanması gündemde. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede tek giriş iki çıkış olduğunu belirterek, “Yunanistan’da bir çıkış var. Hukuki düzenlemelerin artırılması gerekiyor. Irak’ın da olabileceğini düşünüyorum. Irak’ta da sahalar var. TANAP’a bağlanması mümkün. Irak için çalışmamız var. Türkmen gazı da seçenek olabilir. Serdar adı verilen sahalar var. Oradan da gaz gelebilir” dedi. TANAP’ta ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek. Başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp olarak planlanan taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.


4,5 MİLYAR $’LIK KONTRAT


TANAP Projesine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Düzyol, Eskişehir’den Trakya’ya kadar olan Yunanistan’a kadarlık bölümün ihalesinin tamamlandığını belirterek “Deniz geçişi hariç önemli kontratlar imzalanmış durumda. Yaklaşık 4.5 milyar dolar değerinde kontrat imzaladık. Proje geriye dönüşü olmayan noktada, oldukça hızlı ilerliyor. İnşallah hedefimiz 2018 Haziran’da bitirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin kişiye sahada istihdam sağladık, 2.500 iş makinesi dört tarafta çalışıyor. Bu yıl istihdam 8 bin kişiye ulaşacak. Çok ciddi bir rakam” dedi.


Star




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



10 milyar dolarlık projeye Kuzey Irak ve Türkmen Gazı'nın bağlanması gündemde. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede tek giriş iki çıkış olduğunu belirterek, "Yunanistan'da bir çıkış var. Hukuki düzenlemelerin artırılması gerekiyor. Irak'ın da olabileceğini düşünüyorum. Irak'ta da sahalar var. TANAP'a bağlanması mümkün. Irak için çalışmamız var. Türkmen gazı da seçenek olabilir. Serdar adı verilen sahalar var. Oradan da gaz gelebilir" dedi. TANAP'ta ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek. Başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp olarak planlanan taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. 


4,5 MİLYAR $'LIK KONTRAT TANAP 


Projesine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Düzyol, Eskişehir'den Trakya'ya kadar olan Yunanistan'a kadarlık bölümün ihalesinin tamamlandığını belirterek "Deniz geçişi hariç önemli kontratlar imzalanmış durumda. Yaklaşık 4.5 milyar dolar değerinde kontrat imzaladık. Proje geriye dönüşü olmayan noktada, oldukça hızlı ilerliyor. İnşallah hedefimiz 2018 Haziran'da bitirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin kişiye sahada istihdam sağladık, 2.500 iş makinesi dört tarafta çalışıyor. Bu yıl istihdam 8 bin kişiye ulaşacak. Çok ciddi bir rakam" dedi..



Takvim




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Rusya'nın enerji kozunu zayıflatması beklenen TANAP'ta ilk gazın iki yıl içerisinde verilmesi hedefleniyor.


10 milyar dolarlık projeye Kuzey Irak ve Türkmen Gazı'nın bağlanması gündemde. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede tek giriş iki çıkış olduğunu belirterek, "Yunanistan'da bir çıkış var. Hukuki düzenlemelerin artırılması gerekiyor. Irak'ın da olabileceğini düşünüyorum. Irak'ta da sahalar var. TANAP'a bağlanması mümkün. Irak için çalışmamız var. Türkmen gazı da seçenek olabilir. Serdar adı verilen sahalar var. Oradan da gaz gelebilir" dedi.


HEDEF 2018


TANAP'ta ilk gaz akışının 2018'de yapılması hedefleniyor. Başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp olarak planlanan taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.


4,5 MİLYAR DOLARLIK KONTRAT


TANAP Projesine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Düzyol, Eskişehir'den Trakya'ya kadar olan Yunanistan'a kadarlık bölümün ihalesinin tamamlandığını belirterek "Deniz geçişi hariç önemli kontratlar imzalanmış durumda. Yaklaşık 4.5 milyar dolar değerinde kontrat imzaladık. Proje geriye dönüşü olmayan noktada, oldukça hızlı ilerliyor. İnşallah hedefimiz 2018 Haziran'da bitirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin kişiye sahada istihdam sağladık, 2.500 iş makinesi dört tarafta çalışıyor. Bu yıl istihdam 8 bin kişiye ulaşacak. Çok ciddi bir rakam" dedi.



Sabah