Sektörel

TANAP projesi 20 il, 67 ilçeden geçecek!

Kars’ta Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesinin temel atma töreni gerçekleşecek..

Ülkemizin geleceği açısından bugün çok önemli iki projeye ev sahipliği yapıyoruz. İlki Kars’ta,ikincisi İstanbul’da.  Kars’ta Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesinin temel atma töreni, İstanbul’da da 2020’de 19 trilyon dolarlık bir pazar haline gelmesi beklenen giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında, Galileo İcat Kiti projesinin tanıtım toplantısı var.   


Her iki konuda da gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medyada arayın ki haber göresiniz...   

Bir lokanta açılışına bile tam sayfa yer ayıran gazeteler, magazin haberlerini baş tacı eden televizyonlar ve hemen her konuda konuşan siyasetçiler ülkenin geleceğini ilgilendiren böyle projeleri ne olur artık görsünler. Beğeniyorlarsa desteklesinler, eksikleri varsa eleştirsin ama mutlaka ilgilensinler...  


 Asrın projesi  

Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin temeli bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili’nin katılımıyla gerçekleşecek.   


Boru hattı, Gürcistan sınırında Posof’tan girip Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak.  Bu noktadan sonra Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak olan TANAP’ta, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir, diğeri de Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.   


Enerji koridoru!  

TANAP Doğal Gaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km olacak.  Projede kullanılacak malzemelerin 80’i Türk üreticilerden karşılanacak, inşası da aralarında Türk ve Azeri müteahhitlerinin çoğunluğu oluşturduğu firmalar tarafından gerçekleştirilecek.  

TANAP kapsamında Türkiye’ye ilk gaz akışının 2018’de başlaması planlanıyor. Başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.  2020’de Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na (TAP’a) bağlanarak Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden Avrupa’ya ulaştırması hedefleniyor.  Peki, bize yararı ne?  “Bu projeyle, Türkiye’nin eline, enerji merkezi olabilmesine olanak sağlayacak tarihi bir fırsat geçiyor.   TANAP’ın kendi kapasitesinin yanı sıra Kuzey Irak’tan taşınması planlanan doğal gaz ve İsrail-Kıbrıs gazı projeleri de TANAP sayesinde daha mümkün hale gelebilecek. Bu projeler gerçekleştiğinde, 90’lı yıllarda Türkiye’nin en büyük stratejik sorunlarından biri olan enerji kaynaklarından mahrum olma durumu, bu enerji enerji koridorlarıyla avantaja çevrilebilecek.”  


19 trilyon dolar!   

 Enerji gibi geleceğe damga vuracak olan bir başka alan da bilişim.  İşte bu çerçevede Intel’in öğrencileri inovasyona teşvik etmek ve girişimcilik kültürünü desteklemek amacıyla geliştirdiği “Intel Galileo - İcat Kiti Programı”nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşen Türkiye ayağında, toplam 37 üniversiteden 60 akademisyene, 1050 adet Galileo Geliştirme Platformu gönderimi tamamladı.   2020’de 19 trilyon dolarlık bir pazar olması beklenen giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında yeni icat ve ürünlerin ortaya çıkması için atılan bu adım sonrasında hedef, Türkiye’nin trilyon dolarlık bu pazardan yeni fikirlerle pay alması ve dünyaya ihraç etmesi!   Peki, bu mümkün mü?   İnanırsak ve istersek niye olmasın ki!   Galileo İcat Kiti projesiyle ilgili detayların paylaşılacağı toplantı bugün saat 10’da Çırağan Sarayı’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.   

Bakalım ayrıntılar medyada ne kadar yer bulacak?  Özetin özeti: Ne olur arada bir de geleceğe yönelik projeleri görebilsek.  


Abbas Güçlü-Milliyet