Sektörel

TANAP'a yerli boru!

TANAP'a yerli boru seçildi. AZERBAYCAN doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen ‘Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ ana hat boru ihalesinde ipi 6’sı Türk 7 firma göğüsledi.

Çinli Baosteel Europe, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu dün imzayı attı.


TRANS Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ana hat boru ihalesinin yüzde 80’ini Türk firmalar aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ın bir barış projesi olduğunu belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkeden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” dedi. Kazanan firmalar Çinli Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ oldu.


İLK AŞAMADA 16 MİLYAR


Davutoğlu, dün TANAP Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreninde tarihi bir gün yaşandığını, örnek bir işbirliği olarak sürmekte olan TANAP’la ilgili yeni bir aşamaya gelindiğini bildirdi. Davutoğlu, “Belki on sene önce enerji piyasası gözlemcileri, bir gün böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanın inanmayabilirdi. Ama Türkiye ile Azerbaycan dostluğu öylesine güçlü bir dostluk ki hayal edileni gerçeğe dönüştürüyor” dedi. Projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 yılı gibi 22 milyar, 2023 yılı gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacağını belirten Davutoğlu, Güney Gaz Koridoru’nun bu anlamda hem enerji arzının çeşitlenmesinin, hem enerji jeopolitiği-jeoekonomisi açısından da yepyeni imkanlar sunacağını söyledi. Davutoğlu, “İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü, Türkiye’nin talebini karşılayacak şekilde 2018’de devreye girecek, 10 milyar metreküpü de inşallah Avrupa’ya 2019 yılında aktarılacak” dedi.



4 YILDA TAMAMLANACAK


Bakan Yıldız da, TANAP’ın da yer aldığı projenin dört ana halkası bulunduğunu, bunlardan ilkinin Hazar’da üretilen ve Gürcistan sınırına gelen hat, ikincisinin Gürcistan’dan gelen hat, üçüncüsünün ise Türkiye-Yunanistan arasındaki TANAP, dördüncüsünün ise Yunanistan’dan İtalya’ya giden hattan oluştuğunu anlattı. Bütün bu halkaların yapımıyla projenin tamamlanacağına işaret eden Yıldız, “Bunun tamamı 45 milyar dolar. Türkiye’de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” dedi.

Önce imza sonra selfie

Tören sonrası katılımcılar hatıra fotoğrafı da çektirdi. Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Bülent Demircioğlu ise, cep telefonunu çıkartarak Başbakan Davutoğlu ile selfie çektirmek istediğini söyledi. Davutoğlu da bu isteği kırmayarak kürsüden inmeden Demircioğlu ile selfie çektirdi.