Genel

TANAP’ın kapasitesi yüzde 100 artacak!

Rusya’nın Güney Akım Projesi’ni iptal etmesi Avrupa’yı panikletti. Avrupa Azerbaycan gazını AB’ye taşıyacak olan TANAP’ın kapasitesini 20 milyar metreküpe çıkarmak için uzlaşmaya vardı..

Rusya’nın Güney Akım Projesi’ni iptal etmesinin ardından alternatif arayışlarını sürdüren Avrupa Birliği’nin (AB) Azerbaycan doğal gazına yöneldiği, Trans Adriyatik Boru Hattı projesinin kapasitesinin iki kat artırılmasının planlandığı bildirildi.Der Spiegel Dergisi, Azerbaycan doğalgazını Türkiye’nin ardından Yunanistan üzerinden Arnavutluk ve İtalya’ya ulaştıracak Trans Adriyatik Boru Hattı’nın kapasitesinin, 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çıkarılacağını yazdı. Dergi haberinde, bu konuda AB Komisyonu ve ilgili ülkeler arasında uzlaşma sağlandığını öne sürdü.AB Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, dergiye yaptığı açıklamada, “Teknik imkanlar kapasiteyi artırmamıza imkan veriyor. Tüm taraflar boru hattının 2019’a kadar bitirilebileceğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

İtalya’ya uzanacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye 1 Aralık’ta yaptığı ziyarette AB’nin çıkardığı engeller nedeniyle Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a ulaşacak Güney Akım projesini iptal ettiklerini duyurmuş ve bunun yerine Karadeniz’den Türkiye’ye yeni bir boru hattı inşa etmeyi önermişti. Putin’in bu açıklamasından bir hafta sonra Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Akım doğal gaz boru hattı projesinin resmen kapandığını AB’ye iletti. Rusya Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Novak Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile telefon görüşmesi yaptı. Novak, görüşmede Güney Akım boru hattı inşaatının durdurulduğunu Sefcovic’e resmen bildirdi. Gazprom yetkilisi Sergey Kupriyanov ise 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Karadeniz’den geçerek Türkiye’ye ulaşacak boru hattını inşa edecek “Gazprom Russkaya” şirketinin tescil ettirildiğini bildirmişti. Henüz proje aşamasında olan Trans Adriyatik Boru Hattı, Yunanistan’dan başlayıp önce Arnavutluk’a ardından İtalya’ya uzanıyor. Doğal gazın buradan diğer Avrupa ülkelerine taşınması hedefleniyor.