Sektörel

TANAP'ta inşaat koridor hattı tamamlandı!

TANAP'ta ‘ İnşaat Koridor Hattı ’ tamamlandı, inşaat çalışmalarına bahar aylarında başlanıyor. TANAP projesinde, BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü’nün çalışması ile ‘İnşaat Koridor Hattı’ tamamlandı.

Azerbaycan gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan 10 milyar dolarlık TANAP projesinde, BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü’nün çalışması ile ‘İnşaat Koridor Hattı’ tamamlandı. Mart ayında teslim edilmesi gereken projenin geçeceği güzergahlardaki kamulaştırmalar da uzlaşma metodu ile yapıldı. 


Şahdeniz 2 Sahası’nda üretilecek doğalgazı Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa`ya taşıyacak boru hattında kara kesimi ihalesi tamamlanırken, Gürcistan sınırından Eskişehir` e uzanacak bin 337 kilometrelik kısmı oluşturan, Lot 1, Lot 2 ve Lot 3 Boru Hattı İnşaatını gerçekleştirecek firmalar belirlendi. 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 1: Fernas İnşaat AŞ (Km 0 – Km 375: Ardahan/Posof/ Türkgözü – Erzurum/Aşkale), 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 2: Sicim-Yüksel- Akkord Adi Ortaklığı (Km 375 -Km 825: Erzurum/Aşkale –Sivas/Yıldızeli), 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 3: TEKFEN İNŞAAT ve TESİSAT AŞ (Km 825 - Km 1334: Sivas/Yıldızeli –Eskişehir/Seyitgazi). 



İnşaata baharda başlanıyor 


TANAP projesinin inşaat çalışmalarının ilkbahar aylarında başlaması ve 2018’de tamamlanarak Türkiye’ye gaz akışının başlaması planlanıyor. Projede gaz akışı 4 aşamada artırılacak. İlk aşamada 16 milyar metreküp taşıma kapasitesi yaratılarak Türkiye’ye 2018 yılının ikinci yarısında başlayacak ve yıllara göre artacak şekilde artacak şekilde toplam 6 milyar metreküp ve Avrupa’ya 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayacak ve yıllara göre artacak şekilde toplam 10 milyar metreküp gazı taşıması öngörülüyor. Taşıma kapasitesinin 2023 yılında 23 milyar metreküpe ve 2026 yılında 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefl eniyor. 




Doğalgazın Türkiye üzerinden ticarileşmesi sağlanacak 


Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki karasularında karadan 70 kilometre açıkta bulunan, sahip olduğu 1.4 trilyon metreküplük ispatlanmış rezerv miktarı ile dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi olan ve 140 kilometrekarelik yüzölçümü ile Manhattan’a eşit büyüklükteki Şahdeniz Sahasının ikinci fazı ve ilerleyen yıllarda Azerbaycan’ın Hazar Denizindeki diğer sahalarından çıkartılacak doğalgaz, Türkiye ve Avrupa piyasalarına TANAP Boru Hattı ile taşınacak. TANAP ile ilerleyen yıllarda Azerbaycan gazının yanı sıra diğer kaynak ülkelerde üretilecek doğalgazın Türkiye üzerinden ticarileşmesi sağlanacak. TANAP Projesi ile Türkiye ve Avrupa piyasalarının enerji arz güvenliğine katkı sağlanması, yaratacağı güzergah ve kaynak çeşitliliği ile ise gazın gazla rekabetine olanak sağlaması planlanıyor.




160 bin adet çelik boru kullanılacak 


Toplam 1850 kilometre uzunluğunda olacak TANAP, 20 il ve 67 ilçeden geçecek. Projenin Ardahan’dan Eskişehir’e kadar olan bölümünde kullanılacak boruların çapı 56 inç (bin 422 mm), Eskişehir’den Edirne’ye kadar olan bölümündeki boruların çapı ise 48 inç (bin 219 mm) olacak. Hattın Çanakkale Boğaz Geçişi ise 19 kilometre uzunluğunda ve 36 inç çapındaki ikiz bir boru hattı sisteminden oluşacak. Türkiye’de Eskişehir ve Trakya bölgesinde iki çıkış noktası olacak, Eskişehir çıkış noktasından ulusal iletim şebekesine bağlantı çapı 30 inç ve 31 kilometre uzunluğunda olacak. Boru hattında yaklaşık 1 milyon 280 bin ton ağırlığında toplam 160 bin adet yüksek mukavemetli X70 tipi çelik boru ve bağlantı malzemeleri kullanılacak. TANAP projesinin inşaat, destek hizmetleri, boru üretimi ve diğer çeşitli aşamalarında 15-20 binden fazla kişiye doğrudan veya dolaylı istihdam imkanı yaratılacak.



Dünya