Kent Haberleri

Tandoğan Meydanı'nın adının değişmesi gündemde!

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ismini eski Ankara Valisi Nevzat Tandoğan’dan alan Başkent’in sembol mekanlarından Tandoğan Meydanı'nın isminin değiştirilmesi yeniden gündeme geldi. Önerilen isim Anadolu Meydanı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2012 yılında alınan kararla daha önce başndaki ‘Nevzat’ kelimesi atılan, ismini eski Ankara Valisi Nevzat Tandoğan’dan alan Başkent’in sembol mekanlarından Tandoğan Meydanı ismini değiştirilmesi yeniden gündeme geldi.


Ak Parti’li meclis üyelerinin ‘Anadolu Meydanı’ olarak değiştirilmesini talep ederek hazırladığı önergenin yarın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmesi bekleniyor.


Hamdi Kesgin, Fethi Avcı, Selçuk Yılmaz, Ali Şişman, Ahmet Ceylan ve Ahmet Öztürk’ün verdiği önergede “Tandoğan Meydanı olarak bilinen meydanın Anadolu Meydanı olarak değiştirilmesi hususunda önergemizin görüşülmesini arz ederim” ifadeleri yer aldı.


İsminin Anadolu Meydanı olarak değiştirilmesi gündeme gelen Tandoğan Meydanı’nı için geçtiğimiz ay meclis kulislerinde, AK Parti grubunun önerge hazırlığında olduğu da konuşulmuştu. Meydanın yeni ismi için Mersin’de vahşice katledilerek Türkiye’yi ayağa kaldıran Özgecan Aslan’ın düşünülmesi ise öne çıkmıştı. İsim değişikliği önergesi için Özgecan Aslan yerine Anadolu Meydanı olarak kesinleşmesinin ardından Meclis gündeminde yaşanacak tartışmalar şimdiden merakla bekleniyor.


NEVZAT TANDOĞAN KİMDİR?


1929 yılında Ankara Valiliği’ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan 18 yıl boyunca görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde halk ve kendi istediklerini yazmayan gazeteciler üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan ise şu ünlü sözü oldu: 

“Türkiye’ye komünizm lazımsa onu da biz getiririz.” Nevzat Tandoğan 9 Temmuz 1946’da tabancası ile intihar etti.



Hürriyet