Sektörel

Taner Yıldız: Doğalgaz fiyatları yıl sonunda belirlenecek

Taner Yıldız, "Yıl sonunda doğalgazdaki hesaplamalar yapılacak ve ortalama fiyatlar belli olacak” dedi

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de yaptığı açıklamada “Doğalgaz konusundaki yüzde 70 zam haberi bir gazeteci arkadaşın yaptığı haberden kaynaklandı. Doğalgaz fiyatları, 2008'den bu yana otomatik olarak belirleniyor. Su tür spekülatif haberlerle vatandaş yanıtılıyor. Yıl sonunda doğalgazdaki hesaplamalar yapılacak ve ortalama fiyatlar belli olacak” dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Kayseri İl Başkanlığı'ncan Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlene Danışma Meclisi Toplantısından önce açıklamalar yaptı. Doğalgaz zammıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, “Bir kıymetli gazetecimiz şöyle hesaplama yapsak acaba yüzde 70 gelir mi yazdı. Şimdi bunun izahını yapmaya çalışıyoruz. Bu doğru bir şey değil. Bildiğimiz gibi doğalgaz ilgili otomatik fiyat ayarlamaları, 2008'in Şubat ayında başladı. Şimdiye kadar da kesintiye uğramadan devam etmektedir. Otomatik fiyat ayarlamasındaki faktörler var. Bunlar döviz, petrol, doğalgaz gibi etkenlerdir. Ortada sepet var. O sepetin verdiği fiyata belirleniyor. Bu konuda herhangi bir siyasi iradenin müdahalesi söz konusu değildir. O yüzden fiyatları Enerji Bakanlığı da ayarlıyor değildir. Ben o arkadaşımla neden böyle bir haber yaptınız diye konuştum. Döviz iki katına çıkarsa doğalgaz böyle olur falan dedi. Bu tür spekülatif haberle yola çıkmak yanlıştır. Vatandaşımızı da yanıltmak demektir. Bizim böyle bir konuyla uğraşacak noktada olmamız lazım” diye konuştu.
Al ya da öde konusu da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sözlerini şöyle devam etti:

“Doğalgazla ilgili olarak bir yanlış anlaşılma var. Al ve öde bir ceza değil. Ülkelerin kendi aralarında doğalgazla yaptıkları, anlaşmaların belli bir garanti altına alınmasıyla ilgili konu. Diyelim ki biz al ya da öde konusunda bir fiyat, bir rakam ödeyeceğiz. Bu rakamın ilelebet verilen bir ceza şeklinde anlaşılmaması lazım. 5 yıl müddetçe bu doğalgazı almanız halinde bu para boşa verilmiş bir para değil. Bir avans niteliğindeki bir paraya dönüşüyor. O yüzden hesaplamalarımız devam ediyor. Bu ne zaman belli olacak? Yıl sonunda doğalgaz tüketimleri belli olacak. Ortalama fiyatlar belirlenecek ve ondan sonra bunu kamuoyu ile tekrar paylaşacağız.”

MHP KONGRESİ

Yarın yapılacak MHP Kongresi'nin hayırlı olmasını dileyen Bakan Taner Yıldız, “Halkımızın beklediği şu, bu konuda öfkeli spekülasyonlar yapmak yerine son derece net ve anlaşılabilir ve vatandaşımız fayda getirebilir açıklamalar istiyor” diye konuştu.

Gazetecilerin demokratik açılımla ilgili sorusu üzerine Bakan Taner Yıldız, görüşlerin şöyle ifade etti:

“Demokratik açılımla ilgili, TBMM'de hep beraber izleyeceğiz. Orada da açıklamalar yapacağız. Önümüzedki hafta 10 Kasım'da başlayan ve 12 Kasım'da devam edecek süreçte TBMM'de hem Başbakanımızın hem de İçişleri Bakanımızın, milletvekillerimizin yapacağı konuşmalar var. Bu konuşmalarla bu açılımın boyutları, nereleri kapsıyor, nerelere kadar gidecek belli olacak. Bunlar bütün detaylarıyla açıklanacak.”

Bakan Yıldız, 10 Kasım'ın “Özenle mi seçildi?” sorusuna da, “Niçin özenle seçilmiş olsun. 12 Kasım'da da devam edeceğiz” karşılığını verdi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Doğalgaz zamları vatandaşı üzdü, Botaş'ı ihya etti 
 
Doğalgaza önceki yıl yapılan yüzde 75'e varan zamlar vatandaşı zor durumda bırakırken, Botaş'ın kasasını doldurdu. Yılsonu itibarıyla 2 milyar lira kâr hedefleyen şirketin on aylık kazancı 3 milyar lirayı geçti. Beklemediği ölçüde gelir elde eden Botaş, banka borçlarını ödedi.
 
Kurum, yeni yatırımlarını da kendi kaynaklarından finanse etmeye başladı. Botaş, 2010 yılı için kâr hedefini ise 3,5 milyar lira olarak belirledi. Bu, gelecek yıl için doğalgaza yüzde 40-50 oranında zam anlamına geliyor. Kısa süre öncesine kadar Rusya ve İran'dan aldığı gazın parasını ödemekte zorlanan şirketin, beklentilerin çok üzerinde kazanç sağlaması 'fahiş kâr' olarak yorumlanıyor.

Geçen yıl Maliye ve Hazine baskısıyla yapılan yüksek zamlar, havaların soğuduğu kış aylarına denk gelmişti. Yıl başından itibaren petrol fiyatlarındaki düşüşün ise fiyatlara geç yansıtılması, şirketin kârını daha da artırmasını sağladı. Zamlarla kasasını dolduran Botaş, daha önce aksattığı vergi ödemelerini düzenli şekilde yapmaya başladı. Şirketin artık geçmiş yıllardan kalan vergi borçlarını da kapatması bekleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında 2010 yılında Botaş'ın, 'ÖTV gelirleri ve ithalde alınan KDV' kalemine önemli ölçüde katkıda bulunacağını açıklamıştı.

Hazine ve Botaş çevrelerinden edinilen bilgiye göre kârını katlayan Botaş'a 2010 yılı için de 3,5 milyar TL kâr hedefi konulduğu ortaya çıktı. Hazine öngörüleri doğrultusunda rakamın kesinleşmesi halinde doğalgaza gelecek yıl yüzde 40-50 oranında zam söz konusu olacak. Ucuz alınan ve fiyat farkı ödenecek Azeri gazı maliyetine göre oran yukarı veya aşağı şekilde değişecek. Hazine, Botaş'a 2009 yılı için 1 milyar 427 milyon lira kâr hedefi öngörmüştü. Ancak şirket, gaza yapılan anormal zamlar sonrası yılın ilk 6 ayında 2,4 milyar lira kâr rakamına ulaştı. Onuncu ay itibarıyla da bu rakam 3 milyar lirayı geçti. Bu yıl ve gelecek yılki aşırı kârlılık hedefi eleştirilirken, doğalgaza yapılacak zam tartışmaları da yeniden gündeme taşındı.

ZAMLAR TÜKETİMİ DÜŞÜRÜYOR
Doğalgaza yapılan zamlar, tüketimi olumsuz etkiliyor. 2009'da yapılan yüzde 75 zamdan sonra pazardaki daralma yüzde 20'yi bulmuştu. Tüketimin azalması sebebiyle Botaş, alamadığı gaz için İran'a 704 milyon dolar ödeme yapmak zorunda kalmıştı. Ancak satışlardaki düşüşe rağmen kamu şirketi yüksek oranlı kâr ediyor.
İsmail ALTUNSOY/Zaman