Taner Yıldız: Doğalgaz sıkıntısı yaşamayacağız!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hava sıcaklığının geçen yıla oranla daha düşük seviyede seyretmesi nedeniyle doğalgaz tüketiminin arttığını ancak gaz arzıyla ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını bildirdi....
TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçesi üzerine söz alan Yıldız, Türkiye'nin dört bir yanında hava sıcaklığının, geçen yılın aynı günlerine göre ortalama 6 derece daha soğuk olduğunu belirtti.
Bu nedenle yaklaşık 183 milyon metreküp olan günlük doğalgaz tüketiminin şu anda 200 milyon metreküpe yaklaştığını belirten Yıldız, "Hamdolsun, gaz arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ve bununla alakalı da bütün meskenlerimizin, önemli ölçüde sanayimizin ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor" dedi.
Atmosfere açık işletmelerde, özellikle bir milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı olan işletmelerde bir kısım aksaklıkların yaşanmasının muhtemel olacağını daha önce de söylediğini anımsatan Yıldız, "Londra'da Heathrow Havaalanı'nda aşırı rüzgar ve fırtınada yaklaşık yedi saat civarında elektriksiz kaldığı bir ortam oluştu. İsveç hakeza, Moskova'da 12 milyon insan elektriksiz kaldı ve Manhattan'da yaklaşık 7 milyona yakın, komple çevresiyle beraber elektriksiz kaldığı anlar oldu. Yani, herhangi bir arızanın, herhangi bir işletme hatası... Bunların her birisinin muhtemel olabileceğini açıklıkla söylüyorum. Çünkü 83 bin kilometre civarında doğalgaz dağıtım ve iletim hattı var. Dünyanın etrafını 25 kez dolaşacak olan iletim ve dağıtım hattımız var" diye konuştu.
Yıldız, dün Yerköy'de bir trafonun patladığını, ancak sabah 04.20'de elektrik tedariki sağlandığını anımsattı.
-Suruç'taki elektrik kesintisi
Milletvekillerinin, konuşmalarında Suruç'taki elektrik kesintilerinden bahsettiğini belirten Yıldız, Suruç'ta 2x50 megavatlık trafo bulunduğunu kaydetti.
Trafolardan birinin aşırı güç çekiminden dolayı yandığını anlatan Yıldız, bu durumun neden kaynaklandığının da bilinmesi gerektiğini ifade etti.
Yıldız, şöyle devam etti:
"Şimdi yanan trafoyu değiştiriyoruz. Şu anda hala oradaki vatandaşlarımızın, sehven olduğuna inandığım bir şekliyle, yüzde 76'sı elektriği hala kaçak kullanıyor. Geri kalan yüzde 24'ünün de yüzde 20'si tahakkukta para ödüyor. Her şeyi açık konuşmak istiyorum. Bir köyde 3 tane vatandaşımıza ayda 5'er lira yatırttırılıyor. Biz dedik ki 'Bu köyde para ödeyen yok.' Köyün elektriğini normalde kesecek işletmeci. Deniyor ki '3 tane vatandaşımız orada elektrik parasını ödüyor.' Bakın, 5'er liradan. Birbirimizi aldatmayalım, açık ve net olalım. Bizim Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlarımızın hakkının, hukukunun korunması için uğraşmamız lazım.
Kayıp kaçak oranlarıyla ilgli ne yapıldığı soruldu. Evet, kayıp kaçak oranlarının daha hızlı da düşürülmesi lazım. Bugün Dicle ve Van bölgesini çıkarttığımızda, Türkiye'nin kayıp kaçak ortalaması AB'nin kayıp kaçak ortalamasından düşüktür; yüzde 9,4'tür. Şimdi, bize düşen görev o bölgelerimizde de bunu yapmaktır. Bunu nasıl yapacağız? Vatandaşımıza anlatacağız. Dokusu, yapısı sağlam olan vatandaşımıza bunları aktaracağız, ödeme alışkanlıkları kazandıracağız. Oradaki şirket 762 milyon TL'lik faizi sildi. Abone olunması şartıyla. Şimdi, 22 bin 700 tane sulama pompasından 580 tane abone olundu. Buna kayıtsız kalamayız."
-"Doğalgazını en ucuz satan ülke biziz"
Arz güvenliğine değinen Yıldız, büyüyen Türkiye'nin büyüyen enerji sektörünün mutlaka oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu nedenle yerli kaynakların, yenilenebilir kaynakların, su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların her birini olabildiğince harekete geçirmek istediklerini kaydetti.
Elektrik fiyatları ile ilgili eleştirilere de değinen Yıldız, şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye, Uluslararası Enerji Ajansı'nın dönem başkanlığını yapıyor. Orada, Eurostat dediğimiz tek bir veri kullanılır ve Uluslararası Enerji Ajansı bunlardan alır. Elektrikte konutta, hani biz diyoruz ya vergiler yüksek, vergiler dahil, Bulgaristan ve Litvanya'dan sonra Türkiye'yi, bugünkü cari döviz fiyatlarıyla beraber 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında en ucuz elektriğini satan ülke olarak söylüyorum. Sanayi için söylersek Finlandiya'dan sonra Türkiye 2'nci sıradadır. 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazını en ucuz alan ülke biz değiliz ama doğal gazını en ucuz satanülke biziz. Biz hemen hemen 2 kat alım gücü oluşturduk. Aynı asgari ücretle aynı doğalgaz miktarını, aynı kilovatsaat elektriği 2 kat daha fazla alabilecek hale geldik."
-"Türkiye burada kazanan ülkedir"
Yapılan eleştirilerde "Nabucco öldü, çöpe atıldı, siz neredeydiniz?" denildiğini belirten Yıldız, "Bunu ancak bir Avusturya'nın doğalgaz tedarikiyle alakalı konuyu konuşurken dile getirebilirsiniz" dedi.
Yıldız, şöyle devam etti:
"Nabucco, Baumgarten'da, Avusturya'ya kadar gidecek olan bir hat. 1800 kilometrelik hattın Türkiye'den geçmesi ilgilendiriyor Türkiye'yi. Biz, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de doğalgaz tedariki için uğraşırız ama önce ülkemizi düşünürüz. Projenin adının "Nabucco" veya "TANAP" olması, yarın bir gün bir başka isimde olması bizi çok fazla ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren kısım şudur: 1800 kilometrelik hattın Türkiye'den geçip geçmediğidir. Bu hat Türkiye'den geçiyor.
Peki, Avusturya'dan geçiyor mudur bu hat? Avusturya'dan geçmiyor. Eğer siz 'Nabucco niçin olmadı?' derseniz, Avusturya'nın haklarıyla alakalı konuşmuş olursunuz. Türkiye alacağını almıştır. 1,8 milyon tonluk boru hattının Türkiye'den tedarik edilmesiyle alakalı anlaşmalara, sözleşmelere bunu koymuştur ve aynı istihdam aynı şekilde oluşturulacaktır. Türkiye burada kazanan ülkedir."
AA